Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Вітаміни краще засвоюються з їжі

Вітаміни краще засвоюються з їжі

25-11-2020
— Для захисту від грипу й коронавірусу підсіла на вітамін D. Він стимулює імунітет, — розповідає Марина Сухорукова, 32 роки, із Житомира. — Купила препарат із дозуванням 5000 одиниць. Приймаю щоранку.

— Профілактична доза становить 2000 одиниць вітаміну D на день. Більше потрібно при рахіті (хвороба, при якій порушується розвиток скелету. — ГПУ). Препарат має призначити лікар, враховуючи стан судин і спадковість, — говорить Іван Смірнов, 47 років, харківський терапевт.

Вітамін D виробляється в організмі під дією сонця. Восени його менше, тому важче контролювати рівень кальцію та фосфату для здоров'я кісток і зубів. Але самостійно призначати собі вітаміни не можна. З їжі засвоюються ефективніше, ніж із добавок. При цьому ймовірність гіпервітамінозу менша. Вітаміну D багато в жирній рибі, червоному м'ясі, печінці й жовтку.

— При його передозуванні зростає вміст кальцію у крові, кишківнику і шлунку. Це призводить до порушення роботи цих органів і судинних тромбозів. Поступово може перерости в шлунково-кишкову кровотечу, — продовжує Іван Смірнов. — Часто самовільно приймають кальцій. Він потрібен, щоб скелет був міцний і м'язи скорочувалися. Допомагає судинам переміщувати кров. Його надмір може спричинити біль у животі та голові, призвести до смертельно небезпечних станів.

Рекомендована кількість кальцію для дорослих — 1 г на добу, підліткам — 1,3 г. Найкращим джерелом кальцію є йогурт, сметана, твердий сир і згущене молоко. 100 г маку чи кунжуту покривають добову потребу в мікроелементі в дорослого. Також його багато у волоських горіхах, арахісі, куразі, родзинках, насінні соняшнику, гарбуза, яблуках та апельсинах.

— Вживати вітаміни для профілактики не варто. Це стосується і комплексних препаратів. Вчені не довели, що вони корисні, — каже Анастасія Галецька, 31 рік, столичний ендокринолог. — Краще регулярно гуляти, їсти овочі, здавати аналізи.

Для зміцнення імунітету треба харчуватися різноманітно. Корисно вживати сало, масло й горіхи. Тоді слизова оболонка носа менше пересихатиме, що утруднить проникнення вірусу. Для синтезу антитіл і нормальної роботи імунітету потрібен білок. Він є у м'ясі, рибі, сирі та яйцях. Їх краще готувати некруто. У рідкому жовтку багато лецитину, що захищає печінку.

— Частіше їжте морську капусту. Містить природний антисептик — йод. Можна приймати добавки з йодом для профілактики вірусних інфекцій. Мед і часник розріджують кров, що зменшує запалення у судинах. На добу — не більше двох зубців часнику. Коли болить запалене горло, допоможе кокосова олія. Її треба розсмоктувати.

Гарбузове насіння багате на цинк. Він стимулює вироблення клітин імунітету. 30 г насіння покриває 70% добової потреби організму. Містять цей мікроелемент баранина, свинина, яловичина, печінка і птиця. Для профілактики можна приймати по 22 мг цинку щодня впродовж зими.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини