Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
Нові штами коронавірусу викличуть нову хвилю пандемії - вчені

Нові штами коронавірусу викличуть нову хвилю пандемії - вчені

10-02-2021
На початок літа нові, більш заразні варіанти вірусу, стануть домінуючими і вирішальним фактором стане ефективність вакцин проти нових штамів.

Наступна хвиля пандемії коронавірусу набере сили до початку літа і буде пов'язана з розвитком нових, більш заразних варіантів вірусу SARS-CoV-2. Відповідний прогноз зробили вчені з Онкологічного дослідницького центру Фреда Хатчінсона в Сіетлі і Університету Гренобль-Альпи у Франції. Результати їхнього дослідження опубліковані на сервері препринтів medRxiv.

Дослідники побудували модель сценаріїв розвитку пандемії COVID-19 в 2021 році і дійшли висновку, що ключовим фактором успішного проходження наступної хвилі стане ефективність вакцин проти нових штамів.

Зазначається, що після початку першої хвилі пандемії COVID-19 більшість країн зробили комплекс заходів для запобігання поширенню небезпечного захворювання, що включають закриття підприємств і навчальних закладів, тестування і відстеження контактів, соціальне дистанціювання. Хоча ці заходи допомогли контролювати передачу вірусу, без вакцин їх було недостатньо для запобігання повторним хвилям інфекції.

Зараз, коли в багатьох країнах вже почалася масова вакцинація, виникла інша серйозна проблема - поява нових, більш заразних варіантів вірусу. У Великобританії виявлено так званий "британський" штам B.1.1.7, не менш небезпечні нові штами виявили в Бразилії і Південній Африці.

Автори дослідження зазначають, що, незважаючи на те, що вірус SARS-CoV-2 вже досить добре вивчений, існує значна невизначеність в термінах та інтенсивності майбутніх хвиль через різні оцінки заразності штамів, які знову з'являються, а також відсутність інформації про ефективність існуючих вакцин проти цих нових варіантів.

Проте, результати моделювання показали, що у всіх можливих сценаріях головні чинники, що дозволяють істотно знизити смертність, - це швидка вакцинація і раннє введення режиму ізоляції.

У всіх сценаріях, до початку літа нові, більш заразні варіанти вірусу стануть домінуючими, вважають вчені. При цьому показники смертності, госпіталізацій і загальної кількості захворілих в нинішньому році будуть нижчі, ніж в попередньому, за умови, що влада вчасно вводитиме режим блокування.

"Наша модель прогнозує, що з новими більш заразними варіантами високі порогові значення для запуску часткової ізоляції приведуть до збільшення загальної кількості інфекцій і смертей на душу населення", - пишуть автори статті.

Багато що також буде залежати від рівня вакцинації населення і ефективності вакцин проти нових штамів.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини