Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
13 травня 2021 - яке сьогодні свято, чим день увійшов в історію, прикмети та заборони

13 травня 2021 - яке сьогодні свято, чим день увійшов в історію, прикмети та заборони

13-05-2021
13 травня - 133-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 232 дні. У XX і XXI століттях цей день відповідає 30 квітня Юліанського календаря.

Яке свято 13 травня 2021:

Цього дня в світі відзначаються Всесвітній день кульбаби, День народження застібки-липучки, Всесвітній день коктейлю, Міжнародний день хумуса, Глобальний день інженерної справи, День льодяників від кашлю.

У США - День лепрекона, День «Найкращого стрілка», День яблучного пирога, День грінок, День стрибаючої жаби, День фруктового коктейлю, в Німеччині - День батька, в Бразилії - День скасування рабства, у Колумбії - День святої Марії, у Вірменії - Вознесіння Господнє, в Камбоджі - День народження короля, в Португалії - День Фатімської Богоматері, у Нігерії, Конго - День Гарланда, на Фіджі - День Ротума, у Нідерландах - День Серватія Маастрихтського, в Британії - День гірлянд абботсбері.

Пам'ятні дати 13 травня, річниці та події:

У 1501 році флорентинець Амеріго Веспуччі вирушив у морську подорож, в ході якої з'ясував, що Колумб відкрив ніщо інше, як новий континент. Але саме на його честь була названа Америка.

У 1637 році кардинал Рішельє, пам'ятаючи про своїх ворогів, наказав закруглити всі кинджали, які використовувалися за їжею для нарізування м'яса, створивши таким чином столовий ніж.

У 1787 році очолюваний капітаном Артуром Філліпом Перший флот із каторжниками на борту вирушив із Портсмута, щоб заснувати першу колонію в Австралії.

У 1871 році Ватикан був включений в Італійське королівство, а суверенітет Папи був обмежений палацами Ватикану, римською латеранською церквою і заміською папською резиденцією. До палаців, які досить великі, належали також і прекрасні Ватиканські сади.

У 1920 році в Манчестері на конференції лікарів-дантистів цукор був названий головною причиною хвороби зубів, щоб уникнути згубних наслідків рекомендувалося після прийому солодощів пити сухе шампанське.

У 1927 році в Києві був створений футбольний клуб «Динамо Київ».

У 1930 році був убитий останній дикий сумчастий вовк.

У 1950 році в англійському Сільверстоуні пройшла перша гонка першого чемпіонату «Формули-1». Вона відбулася на злітно-посадкових смугах колишнього військового аеродрому. Переможцем став 44-річний італійський автогонщик Джузеппе Фаріна (команда «Альфа-Ромео»), який за підсумками сезону став і першим чемпіоном «Формули-1». Гонка проходила в присутності членів британської королівської родини, в ній брали участь найсильніші гонщики світу того часу – Хуан Мануель Фанхіо, Луїджі Фаджіолі, Луї Розьє, Редж Парнелл і Принц Біра.

13 травня 1958 року швейцарський інженер Георг де Местраль зареєстрував торгову марку розробленої ним самим застібки-липучки Velcrо (від французьких слів velours – «оксамит» і crochet – «гачок»). Так вона називається в деяких західноєвропейських країнах і сьогодні. В англійському ж побуті застібці придумали інше найменування - hooks & loops («гачки і петлі»). Застібка-липучка - вид текстильного кріплення. В англійській мові для позначення часто використовується термін «Velcro» - відомий бренд, який не тільки є торговою маркою в багатьох країнах, але і став уже ім'ям прозивним. Георг де Местраль винайшов застібку-липучку ще в 1948 році. Ідея спала йому на думку, коли він гуляв зі своєю собакою в Альпах, і вона застрягла в кущах реп'яха.

У 1986 році у Франції вийшов фільм Клода Лелюша «Чоловік і жінка. 20 років потому» - про тих же героїв і з тими ж акторами.

У 1991 році корпорація «Apple» випустила в продаж «Macintosh System 7.0».

Яке сьогодні церковне свято:

Православна церква 13 травня вшановує пам'ять апостола Якова-старшого брата Іоанна Богослова. У народі день назвали Яків Теплий - приходить справжнє тепло, літо не за горами.

Що сьогодні не можна робити:

У цей день заборонялося будь-який прояв сватання, в народі травень вважався невідповідним для весіль і застіль. Не рекомендується також відправлятися у далекі поїздки.

Прикмети на 13 травня:

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- небо чисте та ясне - літо буде сонячним;

- увечері дме вітер з півдня - літо буде з грозами, але теплим.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини