Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
«Мене не зламають»: у Житомирі правоохоронці хотіли вручити повістку «заднім числом», а потім - побили жінку

«Мене не зламають»: у Житомирі правоохоронці хотіли вручити повістку «заднім числом», а потім - побили жінку

29-09-2021
Про свавілля та самоуправство правоохоронних органів відомо чимало історій, які деколи важко вкладаються у межі здорового глузду. Проте цього разу «охоронці порядку» вийшли за межі будь-яких етично-моральних та професійних норм.

До редакції видання звернулася мешканка Житомира Ольга Кузьменко, котра стикнулася не лише з правовим, а й фізичним беззаконням.

Інцидент трапився 22 вересня, опівдні, коли замість отримання повістки про виклик жінка опинилася в лікарні. За словами потерпілої, напад трапився прямісінько біля її будинку, коли вона поверталася з роботи.

Як розповіла Ольга Кузьменко, все почалося з того, що чотири чоловіки у цивільному, не представившись та не надавши будь-яких документів, завадили їй увійти у під’їзд будинку, де вона мешкає. Розгубившись, жінка розвернулася і пішла в інший бік, але невідомі почали її переслідувати.

Не розуміючи, що коїться, Ольга зателефонувала своєму адвокату, щоб повідомити про переслідування та поділитися своїми побоюваннями. Вже вслід, не припиняючи погоню, чоловіки повідомили, що вони – правоохоронці й хочуть вручити їй повістки про виклик до слідчого управління ГУНП. Почувши це, жінка зупинилася. У документах стояла неправильна дата – «21 серпня 2021 року». Спочатку Ольга Кузьменко відмовлялася прийняти ці повістки, але під моральним і фізичним тиском все ж розписалася про отримання, вказала поточну дату «22 вересня 2021 року», забрала свої примірники та пішла далі. Однак переслідувачі продовжили її супроводжувати.

«Мені стало страшно, – ділиться Ольга, – особливо враховуючи той факт, що раніше мені вже неодноразово погрожували фізичною розправою. Я прискорила рух, коли раптом ці четверо так званих правоохоронців мене оточили, і я відчула, що хтось мене схопив ззаду за шию. Мене тримали, хапали за руки та не давали змоги вирватися. У якийсь момент я відчула, що мені стало дуже зле – різко забракло кисню, запаморочилося в голові, потемніло в очах. Увесь цей час адвокат був на зв’язку, тож я встигла попросити його викликати «швидку». Що відбувалося далі – я не пам’ятаю. Можливо, втратила свідомість, не знаю. Але до тями я прийшла вже в кареті швидкої допомоги», – розповідає потерпіла.

Медики привезли Ольгу Кузьменко у травмпункт міської лікарні № 2 ім. В. П. Павлусенка, де та пройшла первинний огляд. За результатами огляду лікарів їй поставили наступний діагноз: забій, підшкірна гематома тім’яної ділянки голови зліва; дисторсія м’язів шийного відділу хребта. Діагноз «закритий перелом тіла С6» (шийний відділ – прим. ред.) – наразі під питанням.

До речі, щодо погроз, про які згадувала Ольга Кузьменко. Виявляється, що ще взимку 2020 року вона зверталася до правоохоронних органів із заявою щодо погроз її життю та здоров’ю, які вона отримувала від протилежної сторони кримінального провадження, з приводу якого їй намагалися вручити повістку про виклик. Однак тоді поліція жодним чином не відреагувала на це. Заява потерпілої досі перебуває на розгляді, хоча вже й пройшло понад півроку.

Адвокат Ольги Кузьменко Вадим Войцешук коментує:

«Конкретно у даній ситуації проблема виникла в тому, що слідство пропустило строки завершення досудового розслідування та, в зв’язку з цим, і строк звернення до суду з обвинувальним актом.
Ліквідувати таку проблему слідство вирішило шляхом примушування підзахисної Кузьменко до підпису повісток «заднім числом», на що, зрозуміло, вона не погодилася та в зв’язку з цим була затримана та побита чотирма (!) працівниками поліції. Їх не зупинила ані чоловіча честь, ані так звана «честь мундира»».
Правозахисник переконаний: глобально проблема стоїть у незадовільній роботі медичних комісій при відборі кадрів та відсутності громадського контролю за відбором кадрів, у зв’язку з чим дедалі частішими стають випадки виявлення працівниками поліції відвертого недоумства – система деградує.


«У будь-якому випадку – ми інформуватимемо про виявлене свавілля відповідальні органи влади та вимагатимемо справедливого покарання», – підсумував адвокат.

На жаль, подібний випадок не є поодиноким. Менше року тому активісти вже влаштовували акцію під відділком поліції у Житомирі, вимагаючи покарати винних у жорстокому побитті водія, який навіть не мав фізичної можливості чинити супротив. Тоді 51-річного чоловіка просто з райвідділку забрали до реанімації і терміново прооперували, оскільки масивна внутрішня кровотеча загрожувала життю.

Ще один резонансний випадок трапився на Житомирщині у місті Малині в січні цього року – поліцейські вибивали із 18-річного хлопця зізнання крадіжці авто. Справою займався офіс генпрокурора. Тоді керівника відділення усунули від посади, а поліцейських із групи реагування на час перевірки відсторонили від виконання службових обов’язків.

Чи понесуть покарання винні в інциденті з Ольгою Кузьменко – наразі невідомо, однак є надія, що справа не «заляже» у владних кабінетах і компетентні органи з’ясують, що відбулося та чому правоохоронці дозволили собі застосувати фізичну силу до жінки.

Попри те, що зараз потерпіла перебуває у шоковому стані, вона налаштована рішуче та має твердий намір відстоювати свої права в усіх інстанціях:

«Нехай вони бачать, що зробили. І нехай знають: вони можуть зламати мені руки, ноги, хребет... Але мене ніколи не зламають».

«Мене не зламають»: у Житомирі правоохоронці хотіли вручити повістку «заднім числом», а потім - побили жінку


«Мене не зламають»: у Житомирі правоохоронці хотіли вручити повістку «заднім числом», а потім - побили жінку


«Мене не зламають»: у Житомирі правоохоронці хотіли вручити повістку «заднім числом», а потім - побили жінку


«Мене не зламають»: у Житомирі правоохоронці хотіли вручити повістку «заднім числом», а потім - побили жінку

На головну сторінку


Від поліція 30 вересня 2021 15:39:
ztcgzumvs@ukr.net

Поліція перевіряє заяву обвинуваченої у мільйонному шахрайстві щодо дій слідчих

Інформуємо читачів, що днями поліцейські завершили розслідування рейдерського захоплення товариства громадянина Туреччини. Шахрайськими діями бухгалтера підприємства завдано збитку власникові на суму понад 14 млн грн. Героїня публікації і є тим фінансистом, обвинуваченим в ошуканстві іноземця-підприємця.

У ході досудового розслідування встановлено, що жінка під вигаданими приводами - труднощі у фінансово-господарській діяльності товариства та проблеми із правоохоронними органами - змусила законного власника підписати пакет документів для подальшого розв’язання «проблем». Крім того, запевнила іноземця, що задля уникнення начебто кримінального переслідування фірму необхідно переоформити на іншу людину.

До злочинної схеми угрупування були залучені ще два фігуранта, однак після виконання усіх махінацій вони залишили територію України і нині знаходяться у міжнародному розшуку.

Сама ж бухгалтер перебувала упродовж кількох місяців (з березня по серпень 2021) під цілодобовим домашнім арештом.

Усередині серпня розслідування у провадженні було завершено і відповідно до законодавства стороні захисту були відкриті матеріали досудового розслідування для ознайомлення. Дії обвинуваченої мають ознаки тяжких кримінальних діянь, передбачених ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ч. 5 ст. 185 (Крадіжка), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержанних злочинним шляхом) КК України, а отже їй загрожує від 8 до 15 років ув’язнення.

Відтак далі розпочалося штучне затягування процесу. У зв’язку з цим та негативною поведінкою обвинуваченої суддею було встановлено строк для ознайомлення з матеріалами до 20 вересня.

Відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу одночасно з переданням обвинувального акту до суду прокурор зобов’язаний надати копію матеріалів підозрюваному, захиснику.

Однак жінка на неодноразові звернення з’явитись для завершення усіх процедур не реагувала, у тому числі 20 та 21 вересня. Відтак 22 вересня у присутності ПОНЯТИХ та ПІД ВІДЕОЗАПИС на вулиці у Житомирі було виконано необхідні дії.

Під час спілкування з ПРОКУРОРОМ у присутності поліцейських та ПОНЯТИХ жінка постійно намагалась банально утекти, а коли це не вдалось, поскаржилась на погане самопочуття. Їй запропонували присісти на лавці у сквері та слідчий особисто викликав їй швидку медичну допомогу.

Щодо повістки, на яку посилається захисник, вона дійсно від 21 вересня, але громадянка запрошувалась 22 вересня на 16.00 та 23 вересня на 10.00. Тому твердження про «заднє число» є спробою викривити ситуацію.

Поліцейські передали зроблений 22 вересня під час процесуальних дій відеозапис для вивчення у ході проведення службового розслідування викладених у заяві гр. К. обставин.

Головне управління Національної поліції в Житомирській області

Від Адвокат, що викривлює ситуацію 30 вересня 2021 20:29:
Щоб не вдаватися до непотрібного примітивізму прошу коментатора «поліція» подивитися дати на опублікованих повістках - там машинописними літерами виконано слово «серпня».
Принаймі так я читаю зазначене слово.
У випадку, якщо будь-хто, в тому числі - й «поліція», має інші трактування терміну «серпень» - запрошую на публічну дискусію щодо захисту української мови.
З приводу ж нібито непричетності горе-правоохоронців до побиття громадянки К. - прошу того ж коментатора «поліція» ознайомитися з опублікованою випискою.
Доречно також опублікувати анонсований відеозапис та вказати хоча б назву «необхідних дій», оскільки такі в КПК є відсутніми.
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини