Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
Три роки й мільярди доларів – Мамчур розказав, як зміцнити українську авіацію

Три роки й мільярди доларів – Мамчур розказав, як зміцнити українську авіацію

05-04-2022
Україні потрібні сучасні військові літаки. До Міг-29 і Су-27, які зараз у нас на озброєнні, необхідні хоча б F-16. Ці літаки стануть перехідним щаблем до сучасніших. Так зробила Польща й має тепер сучасну військову авіацію. Україні це теж під силу. Цим треба буде зайнятися одразу після перемоги. Зараз буде добре посилити свою авіацію, хоча б радянськими літаками, які є в наших партнерів.

Про це говорить полковник Юлій Мамчур.

"Я великий прихильник того, щоб ми поступово переходили на західні зразки авіаційної техніки. Лобіював тему, щоб Україна для початку отримала хоча б ескадрилью F-16. Щоб цей літак став перехідним щаблем до сучасніших. Польща пройшла весь цей період. Так, у них не було війни й вони мали гроші на це все. Вони змогли реалізувати цю програму, бо військово-політичне керівництво держави прагнуло зробити повітряні сили боєздатнішими.
Один літак в районі 50 мільйонів доларів. А до нього треба ще навчити льотчика, персонал. Багато обладнання наземного. Ці літаки потребують зовсім іншої якості покриття аеродромів. Коли ці цифри додати, то вони перевищують річний бюджет Збройних сил у рази. Після нашої перемоги це питання стане нагальним. Ми не відмовляємося від тієї техніки, яку маємо. Підтримуватимемо, наскільки можна. Але перехід на західне озброєння треба робити. Найкращим помічником нам у цьому стануть США",
- говорить Юлій Мамчур.

Натомість зараз Україні потрібні додаткові літаки, щоб ефективно протидіяти російській авіації, яка бомбить українські міста. Буде добре, якщо Україна отримає Міг-29, додає полковник.

"Якщо нам дадуть сучасні літаки, то потрібен час на освоєння пілотами, щонайменше три роки. У нас цього їх нема. А літаки, на яких ми літаємо, ті ж Міг-29, є і на озброєнні Польщі, нас би суттєво підтримали", - говорить військовий.
Військова авіація всі роки незалежності в Україні була на другому плані. На початку 2000-х ударну авіацію фактичну стерли в нуль, розповідає Мамчур.

"У нас свого часу була непогана модернізація літаків типу Міг-29 і Су-27, але її не профінансували з державного бюджету. Тому кількість модернізованих літаків критично мала.

Також у нас є підприємство, яке займається авіаційними засобами ураження. Можуть створити авіаційну ракету, яка б летіла в повітрі до 100 кілометрів. Але теж це треба було фінансувати. Наші ракети зараз летять у межах 50-60 кілометрів. Цього недостатньо.

Цим треба було займатися всі роки незалежності України. Але 1990-ті стали критичними для Збройних сил і для авіації. Скорочення і постійні організаційно-штатні зміни призвели до відтоку підготовленого льотного й технічного складу. Зменшення кількості авіаційних частин. А нищівного удару завдали з 2002-го до 2004 року, коли фактично ударну авіацію України стерли в нуль. Ми мали дві дивізії ударних літаків Су-24. У нас лишилася одна бригада. Мали також багато полків винищувальної авіації. Їх просто за ті два роки скоротили. Техніку або продали, або стоїть на стоянках досі й потребує ремонту".


Джерело статті: https://gazeta.ua

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини