Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
"Мавіки", а не "мобіки"

"Мавіки", а не "мобіки"

30-01-2023
Тривалу війну не можна цілий рік вести силами однієї і тієї самої кадрової армії та досвідчених резервістів. Є тільки один шлях – навчити командирів воювати в нових умовах, зробити боєздатними недосвідчених мобілізованих солдатів. А боєздатність починається з керованості.

Ключове значення у позиційній піхотній війні має не солдат з автоматом, а солдат з дроном. Дрон, який вбиває, дрон, який дає можливість точно уражати ціль на далекій відстані, дрон, який прокладає шлях, дрон, який постійно поруч із солдатами.

Дрон – це керованість.

У мене на цьому етапі війни є всього три ключові критерії оцінки боєздатності військової частини:

Скільки у вас щоденно працює операторів дронів?
Скільки у вас зараз квадрокоптерів "Мавік-3"?
Хто керує аеророзвідкою?
Що це означає?

Оскільки штатних посад у ротах, батальйонах та бригадах нема, отже, командир виділив позаштатні посади для операторів і розуміє, які завдання вони у нього виконують. Отже, це не показуха, а реальні робочі команди, і про керованість командир подбав.
Командир, який знає приблизну кількість "мавіків", дбає про забезпечення ключовою системою розвідки та управління для піхоти, отже, й інше забезпечення управління та розвідки він продумав.
Командир, залежно від посади, або керує аеророзвідкою сам, або делегує повністю цю сферу авторитетному та наближеному до себе керівнику, який має усі повноваження. Отже, управління дронами здійснюється цілеспрямовано, а інформація швидко розподіляється по всіх ланках.
Українська армія потребує негайних структурних реформ, бо ворог змінюється, і ми маємо думати, як їх випереджати.

На рівні роти, батальйону, бригади мають бути створені штатні відділення, взводи, роти, які обладнані найпростішими квадрокоптерами, які доступні на цивільному ринку, для забезпечення ситуаційної обізнаності і, найперше, для управління власними військами. Так, в першу чергу "мавік" потрібен, щоб керувати мобілізованими та бачити ситуацію на власні очі. Щоб солдат і командир на кожній позиції отримували достовірну інформацію з дрона, а не через уривчасті та емоційні перемовини по рації.

Фронт дронів замість фронту СПшок.

І тому, коли наші високі керівники обговорюють у деяких випадках "втрату керованості військ", то вони мають передовсім відповісти: а що зроблено для створення системи ситуаційної обізнаності для армії мобілізованих ненавчених солдатів? Чи створені штатні посади операторів, військово-облікова спеціальність? Чи є центр підготовки операторів "мавіків", чи є центр підготовки для тактики та застосування груп дронів? Як думаєте, що краще забезпечить керованість у бою – "мавік" чи Кримінальний кодекс?

Тому не вимагайте керованості від когось, а створіть керованість – створюйте відділення, взводи та роти "мавіків". "Весільними" їх можуть вважати тільки "весільні міністри" та "весільні генерали". Не починайте з великих дорогих красивих дронів, почніть з простого надійного квадрокоптера.

Не шукайте, як виконати план з "мобіків" – почніть з виконання плану щодо "мавіків". Щоб перемогти, треба витрачати "мавіків" більше, ніж людей. "Мавік" можна придбати за 70–100 тисяч, життя загиблого держава оцінила у 15 мільйонів, це 150 "мавіків" щонайменше. Тому "мавіки", а не "мобіки".


Юрій Бутусов


Джерело статті: censor.net

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини