Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
'Українцям

Українцям обіцяють зниження квартплати у разі неякісних послуг ЖЕКів

23-10-2013
Українці зможуть домогтися зниження квартплати, якщо ЖЕКи надають неякісні послуги або не в повному обсязі. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробило новий порядок перерахунку плати за житлово-комунальні послуги, який може бути прийнятий на засіданні Кабміну вже в цьому місяці. Варто зазначити, що перерахунок тарифів на обслуговування будинків передбачений законом про ЖКГ, проте сама процедура не була прописана.

Тепер буде чітко визначений алгоритм дій мешканця і ЖЕКу, передають "Вести". "Новим порядком перерахунку тарифів передбачається, наприклад, що ЖЕК зобов'язаний не рідше, ніж раз на рік, надати споживачеві калькуляцію вартості послуг за рік по конкретному будинку. У ній має бути вказано, які саме проводилися роботи в будинку і скільки це коштувало загалом і з розрахунку на одного мешканця", - заявили у відомстві. В результаті мешканців чекає зниження тарифів за тими позиціями, де роботи проведені не були.

"Якщо були закладені гроші на ремонт даху, а його так і не було, то за результатами року ЖЕК зобов'язаний зробити перерахунок", - зазначили у відомстві. Мешканець будинку може і сам вимагати у ЖЕКа калькуляцію і відмовити йому не мають права. Крім того, згідно документу, українці зможуть відмовитися від послуг, які їм не потрібні. У спірних ситуаціях в присутності представника ЖЕКу потрібно буде оформити акт-претензію про ненадані послуги. Якщо ж представник не прийде у встановлений час, акт-претензію повинні будуть підписати не менше двох сусідів. У випадку, якщо ЖЕК відмовиться робити перерахунок, то мешканці можуть звернутися до суду.

Зараз українці навіть через суд не можуть домогтися від ЖЕКів калькуляції. Приміром, Людмила Дяк з Луцька вже два роки судиться з комунальниками: "Я прошу ЖЕК надати мені калькуляцію, щоб зрозуміти, як вони виставляють рахунки. У дворі у нас прибирають вкрай рідко, сніг взимку чистять тільки після скарг, а під'їзди ніколи не бачили ремонту. А от коли почав текти дах (живу на останньому поверсі), попросили купити сім рулонів руберойду - і без гарантій. В результаті дах я ремонтувала за свої гроші.

До речі, вистачило всього п'ять рулонів. Пізніше лагодження даху вони вписали в свої послуги, хоча у мене є всі квитанції. Ось вже два роки тягнеться справа у суді, але ЖЕК, як і раніше, не виконує своїх обов'язків - труби течуть, у дворі не прибирають". Жінка не вірить, що новий документ допоможе: "Закон про доступ до інформації та інші закони, які зобов'язують житлоконтори надавати інформацію мешканцям про плату за послуги, існують і зараз, проте на ЖЕКи це ніяк не впливає. Треба змінювати всю систему, при якій самі ЖЕКи будуть зацікавлені в якісній роботі".

Думки експертів щодо нововведень Мінрегіону розійшлися. "Споживачі і раніше мали право вимагати калькуляцію від ЖЕКу, але хіба всі її отримували? - заявив юрист Віктор Несін. - Вся система надання та оплати послуг ЖЕКу чітко не прописана. У багатьох квартирах досі немає індивідуального лічильника на воду, а окремо один стоїть, який враховує кількість спожитої води всім будинком одразу. А ЖЕК розкидає витрати на всіх мешканців". А ось за словами адвоката Наталії Крук, мешканцям буде простіше опротестувати послуги, зазначені в платіжках: "Він (порядо) змінить життя мешканців: наприклад, буде легше довести в суді, що працівники ЖЕКу не виконували свої обов'язки. Або опротестувати послуги, зазначені в платіжках".

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини