Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Вагітні? - Продіагностуйте майбутню дитину вже зараз

Вагітні? - Продіагностуйте майбутню дитину вже зараз

23-12-2013
У маленької Ксенії до трьох років назбирався цілий букет і товста історія хвороби. Лікарі виписували численні медикаменти, але дівчинці не кращало. І лише в Харкові після досліджень фахівці встановили причину відхилень. Натомість попередній діагноз Ксенії – аутизм - не підтвердився...

Останнім часом прояви хвороби дуже мінливі, тож лікарі їх не одразу розпізнають. Генетики ж розглядають захворювання як систему, і шукають, де в ній стався збій, за допомогою клінічних і молекулярних досліджень. «Ми не спеціалізуємося на одній хворобі.

Ми прагнемо розкрити таємницю всіх хвороб – від психічних до онкології», - каже директор Інституту клінічної генетики ХНМУ, доктор медичних наук Олена Гречаніна. Фахівці вивчають генетику пацієнта і коригують її, послаблюючи шкідливі мутації.

Багато недуг невиліковні, замінити хворий ген на здоровий медики - поки що - не можуть. Але вони вміють регулювати стан пацієнтів за допомогою спеціальних дієт, вітамінів і препаратів. «Нам кожного разу доводиться зустрічатися безпосередньо з хворими. Ми для себе виробили тактику: ми їх беремо за руку і ведемо по життю весь час», - додає Гречаніна.

У світі зареєстровано 8 тисяч рідкісних хвороб. І тільки для 1240 з них є методи лікування. Родина з Луганська привезла до Харкова чотирирічну Ію, у малечі рідкісне спадкове захворювання. Батьки знають: недуга невиліковна, але сподіваються покращити стан доньки. «Якщо підтвердиться діагноз – не можна ні цукерок, ні печива, нічого солодкого, жирного, смаженого», - каже мама Ольга Понкрашова.

Парадокс, але нині рідкісні діагнози стають дедалі частішими. Бо раніше про хворобу могли не знати, а тепер практикують ранню діагностику. У рамках національної програми харківські фахівці щороку перевіряють 65 тисяч немовлят на наявність чотирьох генних захворювань: фенілкетонурію, вроджений гіпотеріоз, муковізцидоз і адрено-генітальний синдром, найбільш властивих для українського генотипу.

Їх виявляють в одного із 5-6 тисяч малюків. «Ми можемо поставити цій дитині діагноз ще до того, як лікар побачить перші клінічні ознаки. Чим раніше ми це зробимо, ти більше вірогідність, що дитина отримуватиме адекватне лікування і виросте нормальною і повноцінною», - пояснює біохімік Ольга Андрющенко. Щороку до центру генетики звертаються майже 45 тисяч родин з України, Росії та країн СНД. Харків’ян обслуговують безкоштовно, інші оплачують лише хімреактиви для лабораторії. А вагітних фахівці закликають обстежуватися ще до або під час вагітності, аби дізнатися все про здоров’я майбутньої дитини.
Джерело статті: Експрес Онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини