Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Рада хоче розпродати активи оборонно-промислового комплексу

Рада хоче розпродати активи оборонно-промислового комплексу

27-01-2014
У Верховній раді зареєстрували законопроект, який дозволяє розпродати активи оборонно-промислового комплексу України.

Про це пише "День".

За інформацією видання, днями уряд затвердив концепцію "Державної цільової програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу до 2017 року".

У ній, звісно ж, ідеться й про оснащення власної армії новітніми зразками техніки, й про прискорення розвитку науково-технічної сфери та зміцнення позицій України на світовому ринку озброєння, й про інші чудові перспективи, пише видання.

Як зазначається, задля такої мети підприємства ОПК реструктуризуватимуть, передбачено корпоратизацію та створення профільних вертикально інтегрованих об’єднань за галузевим принципом.

Ставку роблять на інноваційний розвиток та інвестиції. На модернізацію основних фондів, впровадження нових виробничих технологій ОПК потрібно більш ніж 10,5 млрд гривень і тільки близько 3 млрд гривень - бюджетне фінансування, інше - власні кошти підприємств, кредитні та інвестиційні ресурси. Причому джерела надходжень небюджетних коштів наразі невідомі.

Отже, для того, щоб віднайти бодай частину коштів, Верховна рада може дозволити розпродаж нерухомості підприємств держконцерну "Укроборонпром".

Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів у частині удосконалення управління об’єктами держвласності в оборонно-промисловому комплексі" вже зареєстровано. Це стосується тих об’єктів права держвласності, які зараз приватизації не підлягають.

Як зазначається, у процесі реструктуризації підприємств концерну пропонується допустити "відчуження, вилучення, передачу до статутного капіталу господарських організацій їхнього нерухомого майна, а також інші операції, наслідком яких може бути його відчуження, якщо рішення щодо ухвалення плану реструктуризації таких об’єктів державної власності ухвалені Кабінетом міністрів.
За даними автора документа, позафракційного нардепа Віталія Немілостівого, із 134 підприємств "Укроборонпрому" до переліку тих, що не підлягають приватизації, входять 59, і 43 із них концерн уже вирішив реструктуризувати.

Балансова вартість надлишкового майна у вигляді основних засобів тільки цих 43 підприємств оцінюється в 911 млн гривень. Усього ж "Укроборонпром" готує реформування близько 80% своїх підприємств. За попередніми оцінками держконцерну, приблизно 15% із них повинні бути корпоратизовані, 60% - реструктуризовані, ще близько 5% можуть бути ліквідовані.

Очікується, що за "ринковою вартістю" надлишкові основні засоби вдасться реалізувати за 2,5 млрд гривень. Виручка піде на "фінансування заходів реструктуризації", адже реформування ОПК в рамках безпосередньо "Укроборонпрому" до 2017 року оцінюється в 6,724 млрд гривень.

Як зазначається, законопроект можна сприйняти як один із етапів підготовки українських підприємств ОПК до приватизації. Об’єкти, які готуються до продажу, можуть таким чином бути оцінені дещо дешевше. Що більш привабливо для потенційних покупців, які не стануть переплачувати за непотрібну їм нерухомість.

Щоправда, раніше в експертному середовищі вже висловлювалася думка, що приватним структурам у певних випадках простіше будувати оборонне підприємство з нуля, ніж вкладати кошти в модернізацію старих будівель і застарілого обладнання.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини