Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Опозиція розійшлася в поглядах щодо долі "президента у відставці"

Опозиція розійшлася в поглядах щодо долі "президента у відставці"

10-02-2014
Думки опозиції знову не збігаються і цього разу суперечності виникли з важливих питань змін до Конституції. У "Батьківщині" та УДАРі по-різному дивляться на розподіл важливих повноважень і питання виникли чи не в основному: хто буде виконувати роль президента у випадку його відставки.

У планах "Батьківщини" щодо нового Основного закону передбачається істотне розширення повноважень Верховної Ради.

УДАР вважає, що більше "ключів" має отримати уряд. Так, фракція Арсенія Яценюка вважає, що в Раді потрібно формувати коаліцію парламентських сил і саме вона має подавати президенту пропозиції щодо формування уряду.

УДАР Віталя Кличка вважає, що президент має подавати Раді на узгодження кандидатуру прем'єра, але після узгодження з народними обранцями.

Про коаліцію ані слова. Зате фракція Кличка пропонує вилучити з нової Конституції вимогу про обов'язкове проживання кандидата в президенти в Україні протягом останніх років, пише КоммерсантЪ. "Відданість державі не вимірюється днями проживання в країні!

Нинішня норма дає привід для спекуляцій, щоб не допустити участі у виборах деяких кандидатів", - пояснив соратник Кличка Павло Розенко.

Важливе питання імпічменту гаранту. У "Батьківщині" пропонують починати цю процедуру з голосування 150 нардепів. УДАР переконаний на необхідності більшості – 226 голосів. Також розійшлися в поглядах щодо виконавця функцій "вигнаного президента".

У "Батьківщині" пропонують покласти обов'язки глави держави на голову Верховної Ради. В УДАРі наполягають на збереженні чинної системи - коли обов'язки президента виконує прем'єр-міністр.

"Функції президента зараз - це класична виконавча влада, наступний за ним по рангу - це прем'єр, а спікер - це народний депутат, який веде засідання", - вважають в УДАРі. Але в "Батьківщині" апелюють до народної легітимності виконувача обов'язків президента.

"Народ обирає парламент на прямих виборах, а уряд формується коаліцією - сама концепція змін Конституції полягає в посиленні функцій Верховної Ради", - вважає Володимир Бондаренко. Попри видимі неозброєним оком розбіжності двох варіантів можливої Конституції, в "Батьківщині" кажуть, що вони незначні.

"Це все питання не сьогоднішнього і не завтрашнього дня. Зараз усі розуміють, що Раді потрібно прийняти акт про повернення Конституції 2004 року і жити по недосконалому, але компромісному документу", - пояснив Бондаренко. А УДАР вже готується до "дуелі", у випадку тиску на їхні них із їхніми пропозиціями. "Якщо це відбудеться, ми будемо відстоювати наші пропозиції самостійно", - вважають у фракції Кличка.


Джерело статті: ТСН

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини