Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
Україна може повністю відмовитися від російського газу

Україна може повністю відмовитися від російського газу

03-03-2014
Вже в квітні російський газ для України подорожчає. Нещодавно в міненерго РФ повідомили про готовність підвищити вартість палива у зв'язку з боргом України на $ 2 млрд. Тим часом в українському Міністерстві енергетики та вугільної промисловості пообіцяли погасити заборгованість в найближчі місяці.

Крім того, у відомстві розглядають можливість взагалі відмовитися від російського газу у разі зростання цін або ескалації воєнного конфлікту, повідомляє "Коммерсант-Украина". Зараз "Нафтогаз" проводить переговори з "Газпромом" про збереження нинішньої ціни на російський газ.

Водночас на рівні міністрів консультацій немає через небажання російської сторони їх встановити, повідомив глава Міненерго Юрій Продан. Як зазначило джерело в Міненерго, на сьогодні вживаються екстрені заходи з пошуку грошей для погашення боргів перед Росією.

"Ми вважаємо, що гроші будуть знайдені вже найближчим часом. Закривши питання з боргом, ми цілком можемо вимагати продовження газової знижки", - заявило джерело. За його словами, Україна зараз розглядає й інші варіанти поставок газу у разі зростання цін на паливо або загострення військового конфлікту з Росією.

"У нас є можливість імпортувати 6 млн кубометрів газу з Угорщини і Польщі і технічні можливості імпорту газу зі Словаччини",- сказав представник Міненерго.

Він також повідомив, що, якщо прокачування російського палива в країни ЄС продовжиться в колишніх обсягах, то Україна зможе отримувати зі Словаччини 10 млрд кубометрів газу в рік. Якщо ж воно скоротиться чи зупиниться, з Європи можна буде отримувати до 30 млрд кубометрів газу в рік.

"Теоретично, отримуючи газ із Словаччини, ми взагалі можемо закрити всі внутрішні потреби в паливі", - сказав співрозмовник видання. Зазначимо, що вартість газу на спотовому ринку в Європі у II кварталі очікується на рівні $ 360-370 за тисячу кубів, що дешевше, ніж пропонує "Газпром".

Щоправда, угоду про імпорт газу зі Словаччини поки ще не підписано словацькою стороною.

Крім того, Росія навряд чи зупинить поставки газу в Європу, оскільки це економічно невигідно "Газпрому", говорить директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. "Адже за контрактами з покупцями в країнах Євросоюзу платити неустойку повинна саме російська компанія, а не українська сторона.

Що разом з 15-відсотковим падінням продажів, який і так очікується на європейському ринку за підсумками цього року, сильно погіршить фінансові результати "Газпрому"",- заявив Гончар.

А ось за словами глави альянсу "Нова енергія України" Валерія Боровика, Україна в переговорах з РФ може навіть використовувати загострення збройного конфлікту в Криму як фактор форс-мажору, який перешкоджає своєчасним розрахункам.

"Оголошена Україні війна, безумовно, є форс-мажором, що нескладно буде підтвердити в будь-якому міжнародному суді", - заявив він. Нагадаємо, що в березні вартість російського газу для України повинна бути такою ж, як і у лютому,- $ 268,5 за тисячу кубів, а в II кварталі, якщо не вдасться домовитися про продовження знижки, вона може повернутися у рівня в $ 400 за тисячу кубометрів.



Джерело статті: ТСН

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини