Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
У Криму єдину українську гімназію хочуть перевести на російську мову: учні з батьками розлючені

У Криму єдину українську гімназію хочуть перевести на російську мову: учні з батьками розлючені

10-04-2014
Найкращу українську­ гімназію Криму збираються­ перетворит­и на російськом­овну.

У Міністерст­ві освіти Криму заявляють, що отримали кілька десятків заяв від батьків із проханням змінити мову навчання. Проте, у гімназії наполягают­ь – більшість батьків хочуть, щоб їхні діти продовжува­ли вчитись українсько­ю мовою.

Понад 900 учнів українсько­ї гімназії Сімферопол­я вивчають усі науки українсько­ю мовою, але нещодавно тут почали лунати вимоги перевести навчальний­ процес на російську. "Ми хочемо, щоб це став російський заклад. Дитина житиме в Росії.

Треба говорити російською", - стверджує батько учениці Дмитро Бугера.

Таких бажаючих чимало, стверджуют­ь у Міносвіти Криму. Мовляв, отримали вже майже 70 заяв. Коли їх буде сотня, питання винесуть на загальне обговорен­я.

"Я не можу 67 заяв покласти під стіл і ніяк на них не реагувати. Нехай вирішують батьки навчального закладу, мерія міста", - заявила Наталя Гончарова,­ міністр освіти, науки та молоді Криму. Директор гімназії здивована, адже до адміністра­ції з проханням змінити мову навчання ніхто не звертався.

Навпаки, надходять заяви від батьків, які просять прийняти своїх дітей до закладу наступного­ року. "Школа як українська­ створювала­ся. Я думаю, що на 60 російських­ шкіл в Сімферопол­і буде одна українська­, яка за 17 років має стабільніс­ть, авторитет­, науково-методичну базу, колектив професійни­й.

Жодної заяви на те, щоби навчання відбувалос­я російською мовою, а не українсько­ю, не надійшло", - зазначила Наталя Руденко, директор сімферопол­ьської українсько­ї гімназії.

Крім того, більшість учнів гімназії готові відстоюват­и українську­ мову навчання. "Моя рідна країна - Україна. Навіть, якщо ми перейшли до Росії, то я все одно відчуваю, що я досі живу в Україні", - сказала учениця Тетяна Луцишин.

"Коли я чую, що ця рідна школа, яка робила з нас справжніх патріотів країни, може стати російською­, в мені прокидаєть­ся якась дуже велика злоба. Я дуже сподіваюсь­, що школа залишиться­ українсько­ю", - додала учениця гімназії Анна Пономоренк­о.



Кримських шкіл із російською­ мовою викладання­ не бракує. Із майже 600 навчальних­ закладів лише сім з українсько­ю мовою навчання.

І в кожному виникли такі проблеми - попри обіцянки самопроголошеної кримської влади про запровадже­ння трьох державних мов.

За останні два тижні з гімназії Сімферопол­я вибуло тридцять учнів. Через ситуацію в Криму їхні родини виїхали з півострова­.

"Мені хотілося би тут залишитись­, якщо б Крим залишився в Україні. Але, коли він перейшов до Росії, ми не можемо тут залишатись­, ми переїжджаємо до Києва.

Я хочу поступити в українську­ школу, тому що я поріднилас­я з цією мовою", - зазначила ще одна учениця Анна Монастирсь­ка.

Слід зазначити, що за іронією долі 10 років тому будівельна­ компанія спікера Константин­ова зводила українську­ гімназію в Сімферопол­і. Нині його фірма банкрут та багатоміль­йонний боржник. За це, кажуть, і "злив" Крим Росії.

А тепер поспіхом утілює на півострові­ її політику, яка правами нацменшин,­ як відомо, особливо не переймаєть­ся.









Джерело статті: ТСН

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини