Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ НА ВОДОХРЕЩА: ТРАДИЦІЇ, ЗВИЧАЇ ТА ПРИКМЕТИ

ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ НА ВОДОХРЕЩА: ТРАДИЦІЇ, ЗВИЧАЇ ТА ПРИКМЕТИ

16-01-2017
Хрещення – одне з головних християнських свят. Воно починається ввечері 18 січня, коли всі православні відзначають Водохресний Святвечір Хрещення Господнє – християнське свято, багате традиціями, звичаями і прикметами. Цей день знаменує кінець Різдвяних Святок, які проходять в період з 7 по 19 січня. Головним святковим обрядом є купання в ополонці. Навіть незважаючи на морозну погоду, на Водохрещення біля водойм збираються натовпи охочих зануритися в святу воду. Про цю та інші традиції свята розповість Styler. Історія біблійного свята Хрещення починають святкувати ввечері 18 січня. Вечір цього дня носить назву Надвечір’я Богоявлення.

Історія виникнення свята сягає корінням в далеке минуле, коли відбулося Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. У Біблії говориться про те, що в момент хрещення на Ісуса зійшов Святий дух у вигляді голуба, і одночасно голос з небес проголосив про те, що Ісус – Син Божий. Саме тому Хрещення називають також святом Богоявлення. Звичаї на Водохреща Напередодні, а також в день свята Хрещення, склався звичай хрестити оглашенних, а на водоймах і в храмах здійснювалось освячення води. Вода, яка була освячена в цей день – найбільша святиня, здатна зцілити душу і тіло. Її намагаються зберегти протягом усього року, освячуючи по потребі речі, приймаючи її як ліки під час хвороби і т. д.

У наших предків існувала маса звичаїв, які обов’язково виконувалися кожною сім’єю і в кожному будинку. Наприклад, ось такий звичай, пов’язаний зі святою водою: у господині в хаті був особливий глечик, який використовувався тільки для збору лише хрещенської води, у нього збирали сніг у день свята, а після того, як він ставав водою – відносили в льох і застосовували весь рік у разі хвороб і різних хвороб. Водохресні традиції Існує безліч водохресних традицій і обрядів, що склалися за довгі тисячоліття. Однією з найпопулярніших і відомих традицій є приготування святкової куті з рису або пшениці з додаванням родзинок, меду, кураги і чорносливу. Всі члени сім’ї сідали за великим святковим столом, на якому були присутні кутя, узвар, вареники, млинці, здоба, страви з риби, каші, і разом чекали появи першої зірки на небосхилі. Тільки після цього можна було розговлятися, адже перед Хрещенням необхідно було дотримуватися суворого посту.

Звичайно, головною традицією є водне хрещення. Вода освячувалася в криницях і джерелах, а якщо не було такої можливості, то в стінах храму. Цей обряд проводиться і в наші дні. Священик опускає в спеціальну ополонку хрест. Ополонку носить назву “йордань”, а освячена в ній вода – “велика агиаса”, що означає велика святиня. Вірять у те, що ця вода є такою ж чудодійною і святою, як і вода Йордану, в яку входив Ісус.

Також стало всенародною традицією купання на Хрещення. Особливо часто біля ополонок можна зустріти людей, що страждають якими-небудь захворюваннями, які вірять у своє зцілення чудодійною водою. Крім того, тим, хто вбирався і переодягався під час святкування Нового року, також слід зануритися у святу воду, щоб очиститися від гріха. У дворах храмів можна побачити довгі черги з людей, бажаючих освятити воду. Однак ті, хто не зміг прийти на службу з якихось причин може набрати воду з будь-якого водоймища в водохресну ніч. Вважається, що у всіх джерелах в цей час вода набирає свою цілющу силу. Прикмети на Водохреща Вважається, що прикмети, помічені на Водохреща 19 січня – найвірніші. Наприклад: Якщо у цей день стоїть ясна погода і мороз, то літом слід чекати засухи, а якщо сніжна і похмура, то рясний урожай. Якщо під повний місяць відбудеться Богоявлення, то може статися великий розлив, а якщо чути частий гавкіт собак – до великої кількості дичини. У водохресний полудень люди дивилися в небо – якщо на ньому були сині хмари, то вірили в урожайний рік.

Дуже багато водохресних прикмет пов’язано з погодою, адже наші предки дуже залежали від сил природи. Наприклад, існувала така прикмета: якщо в день хрещення повний місяць, то весь січень слід очікувати таку погоду, яка була наступні три дні після свята. Так, якщо небо було ясне й безхмарне, то і до кінця місяця вона буде морозною і ясною. Якщо ж іде дощ, то до кінця січня буде хмарно і дощитиме.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини