Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
Історія Лавриновича: як він зрадив Чорновола, а його самого – підвели власні слухняність і керованість

Історія Лавриновича: як він зрадив Чорновола, а його самого – підвели власні слухняність і керованість

16-09-2017
Лавриновича, якого суд вирішив узяти під арешт, я знаю з давніх часів.
Він починав в Інституті надтвердих матеріалів, де працювала моя мати, і я там часто бував. Наприкінці 1980-их мені сподобався цей молодий симпатичний чоловік, який виступав на якомусь мітингу від "Народного руху", осередок якого в інституті він очолював. Був технарам, охайно вдягненим, із доброю українською вимовою, відкритим обличчям і приємною усмішкою. Таким тоді запам'ятався.

Потім В'ячеслав Чорновіл зробив його своїм першим заступником, і коли газета "Киевские ведомости", яку я певний час очолював, стала "голосом" Центрального проводу "Народного руху України" (газета була російськомовною. але такі тоді були часи й такі розклади), Лавринович часто заходив до редакції. Ми навіть колись перехилили чарку разом – чи то на баскетболі у Бродського, чи то на стриптизі (а може було й те, й інше). Із ним було приємно спілкуватися, він здавався м'яким і поступливим, і я зрозумів, чому Чорновіл узяв його своїм заступником.

В'ячеслав Максимович думав, що слухняний Лавринович не має жодних амбіцій зайняти його, Чорновілове, крісло.

Але ж як В'ячеслав Максимовчи помилявся! На той час його соратники під орудою адміністрації Кучми готували переворот у НРУ. Чорновіл мав бути відсторонений від посади лідера. а на його місце заколотники планували поставити Лавриновича. Можливо, з тих же причин – він здавався слухняною і керованою фігурою.

Лавринович погодився, гадаю, без особливого запалу а через ту саму слухняність.

Однак, кучмівська адміністрація, як виявилося, провело багатоходівку. Одного дня, коли Чорновіл летів із Кучмою разом у Балтію, той запросив його у свій салон (Чорновіл як лідер опозиції летів із журналістами й іншими депутатами) і дав послухати записи із зібрань заколотників....

Нині Вікіпедія пише, що Лавринович сам подав у відставку з посади заступника лідера "Народного руху", але це не зовсім так – прямо із Балтії, телефоном, Чорновіл наказав зняти Лавриновича з усіх постів.

Звідки я це знаю? В'ячеслав Максимович сам розповів...

Однак про Лавриновича не забули. Кучма почав просувати його кар'єру. За часів Медведчука він став міністром юстиції.

Тоді ми зустрілися знов. Я прийшов брати в нього інтерв'ю зі приводу підписання Україною Хартії мов національних меншин. Як вивилося, Лавринович, хоч і був міністром юстиції, хартії не читав, і був дуже здивований тим, як вона звужує використання української мови. Він лютував і, треба сказати, українську мову захищав, а я його тролив різкими запитаннями. Він був у складному становищі – любов до мови в ньому вступила в конфлікт із слухняністю до Кучми й Медведчука. Нарешті він зірвався і сказав, що я його провокую. Так, сказав я, провокую, бо ви не читали те, що підписуєте...

Лавриновича підвела слухняність і керованість: навряд чи він був ініціатором конституційного перевороту Януковича, лише ретельно підписував те, що йому давали. Мабуть, тому й не тікав за кордон. бо не бачить своєї провини.

Але мені його не шкода. Завдяки свой зручності (а ще як приклад того, що й "щирі українці" працюють в уряді донецького пахана) він мав чимало високих посад в юридичних сферах. Важче сказати. яких посад він не займав.

Він добре їв і пив, мабуть, за слухняність його допускали до дерибану бюджетних грошей. Його син очолює впливову юридичну компанію "Лавринович і партнери". Яка, до речі, донедавна оголощувалася як спонсор кількох журналістських проектів на порошенківському "5 каналі"...

Він хоч і запроторений сьогодні до СІЗО, але живий і здоровий.

А от якби він не зрадив Чорновола, то, можливо, їхав би разом із ним у тій безталанній машині, і його вбив би той самий КамАЗ...

Євген ЯКУНОВ

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини