Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі проходить позачергове засідання виконкому Житомирської міськради. Онлайн трансляція
    У Житомирі проходить позачергове засідання виконкому Житомирської міськради. Онлайн трансляція

    Онлайн-трансляція позачергового засідання виконавчого комітету...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Міфи про рак молочної залози

Міфи про рак молочної залози

08-11-2017
У рамках міського проекту «СТОП РАК» ми продовжуємо інформувати житомирян про рак молочної залози. До вашої уваги найбільш розповсюджені міфи про рак, про які розповідає головний позаштатний гінеколог ЦМЛ №1, лікар вищої категорії, кандидат медичних наук Валентина Донець.

Що потрібно знати про рак молочної залози?

Статистика говорить про те, що за останні сто років за рівнем захворюваності та смертності у світі онкопатологія перемістилась з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи. За даними ВОЗ щороку знову хворіють десять мільйонів чоловік. Як стверджує ВОЗ, смертність від раку до 2030 року зросте на 45% у порівнянні з 2007 роком.

Проте, рак-це не вирок. Якщо вчасно виявити онкопатологію, то в 95% лікування є ефективним.
Поговоримо зокрема про рак молочної залози.

Рак молочної залози — злоякісна пухлина залозистої тканини молочної залози. У світі це найчастіша форма раку, що трапляється протягом життя у однієї з 13-ти — 9-ти жінок віком від 13 до 90 років.

Рівень захворюваності за останні 40 років збільшився більш ніж утричі. Тому лікарі різних спеціальностей приділяють пильну увагу ранньому виявленню раку молочної залози.

Крім того, важливо навчитися методам самообстеження молочної залози,що дасть змогу вчасно запідозрити патологію молочної залози та звернутися за кваліфікованою допомогою.

Тема раку молочної залози широко обговорюється жінками. Існує багато міфів про дане захворювання. Поговоримо про найпоширеніші твердження.

Міф 1. Якщо жінка в групі ризику - значить, вона неодмінно захворіє на рак молочної залози.
На жаль, від цієї небезпечної хвороби не застрахований ніхто. Але важливі фактори ризику знати необхідно. Ймовірність розвитку раку грудей зростає у жінок, якщо вони курять, зловживають алкоголем, якщо місячні почалися до 12 років і закінчилися після 50 років, якщо до 30 років вони не народжували. При цьому міфи про рак нерідко пов'язані з думкою, що спадковість збільшує ризик хвороби у багато разів. Це не так. Спадкова схильність до раку молочної залози - це ще не діагноз.

Міф 2.
Якщо у родині жінки ні у кого не було раку, отже, турбуватися не варто.
Це абсолютно невірно. Захворіти на рак може кожна жінка. За даними досліджень, близько 85% представниць прекрасної статі, хворих на рак, не мали спадкової схильності. Саме тому так важливі регулярні обстеження.

Міф 3. Рак молочної залози може передаватися виключно по жіночій лінії.
Точно доведено, що це захворювання може передаватися і по чоловічій лінії. Як правило, чоловічий рак молочної залози буває пов'язаний з геном ВRСА-2. А тому лікар повинен знати про всі випадки раку грудей не тільки по жіночій лінії сім'ї, але і за чоловічий.

Міф 4. На рак молочних залоз можна захворіти лише у менопаузі.
Часто міфи про рак стосуються віку жінок і такого періоду їх життя, як менопауза. Безумовно, з роками ризик хвороби зростає, проте пильності не можна втрачати ніколи. Фахівці радять проходити мамографію, починаючи з 40 років. При цьому якщо у жінки існує спадкова схильність, то варто зробити це ще раніше.

Міф 5. Чим менше розмір грудей жінки, тим нижче ймовірність розвитку раку.
На жаль, в даному випадку розмір значення не має. Кожна представниця прекрасної статі, незалежно від її обсягів, може захворіти на рак молочної залози.

Міф 6. Причиною виникнення раку може стати гормональна терапія.
Подібні міфи про рак вірні лише частково.
Якщо зазначені препарати приймати за призначенням лікаря,при необхідності проводити додаткові обстеження та огляди лікарем,тоді ймовірність виникнення раку молочної залози буде мінімальна.

Міф 7. Молочні і висококалорійні продукти можуть спровокувати рак молочно залози.
Висококалорійна їжа - причина огрядності, яка, в свою чергу, тягне за собою не тільки рак грудей, але і інші види раку. Що допоможе знизити ризик розвитку раку? Дослідники встановили, що представниці прекрасної статі, які не їдять, не курять і більше рухаються, тобто дотримуються здорового способу життя, схильні до цієї хвороби в меншій мірі. У той же час вчені з США закономірного зв'язку між харчуванням і розвитком раку молочної залози не виявили.

Міф 8. Мамограма забезпечує здоров'я молочних залоз.
На жаль, мамограма може лише виявляти це захворювання, але не запобігати йому. Дана процедура допомагає виявляти рак на ранніх стадіях. А чим раніше виявити захворювання, тим більше шансів на успішну боротьбу.

Міф 9. Мамографія - це болюча процедура.
Мамографія завдає жінці деякий дискомфорт, оскільки під час неї груди затискають двома пластиковими пластинами. Однак це триває всього кілька секунд.

Міф 10 Виявлення ущільнення в грудях означає, що у Вас рак молочної залози.
Тільки невеликий відсоток ущільнень у грудях виявляються онкологічними. Однак, якщо Ви помічаєте якісь зміни в тканинах молочної залози, ігнорувати це не можна. Необхідно звернутися до лікаря для проведення клінічного обстеження молочних залоз.

Міф 11 Чоловіки не хворіють на рак молочної залози, він вражає тільки жінок.
Насправді все якраз навпаки: згідно з американською статистики, щорічно приблизно у 2190 чоловіків буде діагностовано рак молочної залози і 410 з них помруть. Хоча цей відсоток як і раніше невеликий, чоловіки також повинні періодично виконувати самообстеження – хоча б під час прийому душу – і повідомляти лікаря про будь-які зміни. Показник смертності серед чоловіків перевищує показник серед жінок, перш за все тому, що чоловіки гірше поінформовані про захворюванні і менше схильні підозрювати, що ущільнення є рак молочної залози, що може призвести до затримки в лікуванні.

Міф 12. Якщо у когось з ваших родичів є або був рак молочної залози, ви теж схильні до захворювання на рак молочної залози.
За статистичними даними тільки приблизно у 10% людей з діагнозом «рак молочної залози» це захворювання є в сімейному анамнезі.
Але зверніть увагу: якщо у вас є родичка першої лінії з раком молочної залози: якщо у вашій матері, дочки або сестри рак молочної залози розвинувся у віці до 50 років, вам слід подумати про регулярну діагностику молочних залоз у віці за 10 років до віку вашої родички на момент постановки діагнозу.

Міф 13. Рак молочної залози заразний.
Ви не можете заразитися на рак молочної залози або передати його іншій людині.

Міф 14. Носіння бюстгальтера збільшує ризик розвитку раку грудей.
Припущення про те, що носіння нижньої білизни здавлює лімфатичні судини і призводить до накопичення токсичних речовин в тканинах молочної залози, є абсолютно ненауковим. Це не може привести до раку молочної залози, так само як і жоден інший одяг або білизна не можуть сприяти розвитку цього грізного захворювання. Але разом з тим білизна має бути зручною і обраною по розміру.

Міф 15. Силіконові імплантати збільшують ризик раку молочної залози.
Вчені довели, що ризик розвитку раку грудей однаковий у жінок з силіконовими імплантатами і без них. Однак ефективність діагностики раку молочної залози за допомогою мамографії значно знижена у жінок з подібними імплантатами.

Міф 16. Використання антиперспірантів збільшує ризик раку грудей.
До складу деяких антиперспірантів входять парабени, які мають естрогенну активність. Проте ця активність дуже слабка і не впливає на розвиток раку молочної залози, що було підтверджено багатьма дослідженнями.

Міф 17. У жінок після мастектомії розвиток раку грудей неможливий.
Лікарі відзначають розвиток раку грудей у жінок, яким довелося видалити молочні залози. Деякі жінки наполягають на проведенні профілактичної мастектомії, щоб запобігти розвитку раку молочних залоз у майбутньому. Проте в клінічній практиці онкологів зустрічаються пацієнтки, які хворіли на рак молочної залози після її видалення.

Міф 18. Аборти, зроблені раніше, підвищують ризик розвитку раку грудей
Аборт призводить до серйозних гормональних змін в організмі жінки, а рак молочної залози є гормонозалежним. Але наукою цей взаємозв’язок не підтверджується.

Міф 19. Жінки, які страждають на ожиріння, мають ризик захворіти на рак молочної залози такий самий як і у інших жінок.
Насправді ожиріння і надмірна вага збільшує ризик виникнення раку молочної залози.

Таких міфів є набагато більше. Але міфи треба розвіювати і вчасно звертатись за медичною допомогою.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини