Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ ЗАКОНОПРОЕКТ, ЩО ЗВІЛЬНЯЄ ЧИНОВНИКІВ ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕЗАКОННЕ ЗБАГАЧЕННЯ

У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ ЗАКОНОПРОЕКТ, ЩО ЗВІЛЬНЯЄ ЧИНОВНИКІВ ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕЗАКОННЕ ЗБАГАЧЕННЯ

24-01-2018
У Верховній Раді зареєстрували законопроект №7499, який відміняє кримінальну відповідальність чиновників за незаконне збагачення. Законопроект ініціювали народні депутати Владислав Данілін та Олександр Кірш (Народний Фронт), Геннадій Чекіта та Андрій Шинькович (БПП).

Про це повідомляє “ЦензорРеформ“, з посиланням на прес-службу Центру протидії корупції.

Положення зареєстрованого законопроекту звільняють чиновників від відповідальності за набуття або передачу іншим особам статків, походження яких він не може пояснити. Тож притягти потенційного корупціонера до відповідальності можна буде лише, якщо майно придбано незаконно.

“Зараз чиновника чекає покaрaння від двох до десяти років позбавлення волі за придбання, наприклад, автомобіля, вартість якого не відповідає офіційним доходам його сім′ї. У цьому і полягає злочин незаконного збагачення. Натомість, законопроект пропонує встановити відповідальність чиновника виключно за незаконне набуття майна — наприклад, без належної угоди або довіреностей від власників майна.

Таким чином, придбання державними службовцями чиновниками автівок та квартир, що коштують у сотні разів більше їх офіційного заробітку, якщо це зроблено офіційно, скажімо в автосалоні — не передбачатиме кримінальної відповідальності, якщо законопроект буде ухвалено парламентом”, — пояснює Олена Щербан, керівник юридичного відділу Центру протидії корупції.

Як зауважують в ЦПК, законопроект №7499 також легалізує приховування корупційного майна чиновників через оформлення його на третіх осіб. За нинішнім законодавством на чиновника чекає відповідальність навіть у випадку, якщо він “запише” власну дорогу нерухомість на родичів, скажімо, тестя чи сестру, але залишатиметься її фактичним власником. Якщо законопроект №7499 ухвалять, конфіскувати таке майно стане неможливо.

Активісти остерігаються, що ухвалення законопроекту призведе до закриття сотень гучних кримінальних справ. З числа найгучніших згадують про провадження проти голови Окружного адміністративного суду м. Києва Павла Вовка, який, за версією слідства, приховує коштовне майно та елітний будинок через фіктивне розлучення, а також справу народного депутата Євгена Дейдея, вартість нового майна якого у 4 рази перевищує доходи його родини за його роботу депутатом.

Змушені будуть закрити і провадження проти очільниці Державної аудиторської служби Лілії Гаврилової, непояснене майно якої коштує майже 10 мільйонів гривень.

“У всіх цих випадках чиновники більше не відповідатимуть на питання походження коштів і зможуть захиститися від відповідальності, просто законно оформивши придбання”, – застерігають в ЦПК.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини