Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Як очистити чайник від накипу?

Як очистити чайник від накипу?

28-03-2018
Накип в чайнику не тільки псує естетичний вигляд чайника, а й позначається на роботі і терміні служби приладу. Особливо, якщо чайник електричний. А такими користуються зараз більшість. До того ж в чайнику з великим шаром накипу вода закипає повільніше, оскільки теплопровідність накипу низька. А, отже, присутня зайва витрата електроенергії або газу. Сьогодні Ви дізнаєтесь, як очистити чайник від накипу.

Найпростішим способом позбутися від накипу в чайнику, незалежно від того якого він типу, очистити його за допомогою лимонної кислоти, оцту та харчової соди. Всіма цими засобами можна очистити від накипу та інші прилади, наприклад кавоварку або праску.

Очищення чайника від накипу лимонною кислотою
Потрібно налити води приблизно півтора літра і включити чайник.

Коли вода закипить, додати столову ложку лимонної кислоти і залишити чайник, поки вода охолоне, на 30-40 хвилин.

Потім воду необхідно злити, а чайник добре промити. Спочатку промити чайник м’якою кухонною губкою, потім сполоскати декілька разів водою.

Електричні чайники мають сіточку, яка оберігає від попадання частинок накипу при наливанні води з чайника. На ній також може відкладатися накип. Тому, воду з чайника з лимонною кислотою бажано зливати повільно, щоб очистити сітку від відкладень.

Після чищення чайника сітку слід зняти і промити водою. Іноді для цього можна використовувати м’яку губку або стару зубну щітку. Потім слід знову встановити сітку у чайник.

Очищення чайника від накипу содою
Іноді буває так, що чайник вчасно не очистили від накипу, і за один раз накип не очищається. Щоб краще очистити накип у такому випадку, спочатку в гарячу воду слід додати столову ложку харчової соди, оскільки вона розм’якшує вапняний наліт, з якого складається накип і він краще відходить від стінок і деталей чайника. Залишити чайник на 30-40 хвилин і злити воду. Промити чайник губкою і налити нову воду. Коли вона закипить, слід додати лимонну кислоту.

Замість харчової соди можна використовувати кальциновану соду. Її застосують для пом’якшення води і часто використовують у пральних машинах також для пом’якшення води.

Кальциновану соду (одна столова ложка на літр води) спочатку потрібно розчинити в невеликій кількості води і вилити цей розчин в гарячу воду в чайнику.

Якщо чайник за один раз не очиститися від накипу повністю, можна ще раз включити чайник. Коли вода тільки починає закипати, але ще не закипіла (близько 90 градусів), слід відключити чайник. Дати постояти мінімум півгодини і добре промити.

Увага! Деколи можна почитати про поради очистити накип каустичною содою. Запам’ятайте – каустична сода – це сильно концентрований луг, їдкий натрій. Користуватися нею потрібно дуже обережно щоб уникнути попадання на шкіру. Вона викликає дуже сильні опіки. Розводити її потрібно крижаною водою. Застосування такої речовини для чищення чайника не доцільно і дуже небезпечно. До того ж купити її вільно в звичайному господарському магазині не можна.

Очищення чайника від накипу оцтом
Також можна очистити чайник від накипу за допомогою оцту. Оцет знайдеться на кухні в кожній родині. Для очищення від накипу застосовується столовий 9% процентний оцет або оцтова есенція. Оцтова есенція продається найчастіше 70%. При роботі з есенцією потрібно дотримуватися запобіжних заходів. Це висококонцентрований розчин оцтової кислоти і при попаданні на шкіру викликає опіки. До того ж при використанні відбувається випаровування, яке впливає на органи дихання.

Для чищення від накипу на літр гарячої води додається 2 столові ложки оцтової есенції. Есенцію краще відразу вилити в чайник при нагріванні. Коли вода закипить, вимкнути чайник і залишити на 30-40 хвилин.

При неповному очищенні чайника можна ще раз підігріти воду до 90 градусів і вимкнути чайник. Почекати, поки вода охолоне і добре промити чайник кілька разів.

Оцет використовувати для чищення від накипу простіше і безпечніше. Слід налити у чайник близько 80-100 мл столового оцту, залежно від ступеня забруднення чайника і жорсткості. Через півгодини слід промити чайник.

Очищення чайника від накипу народними засобами
Зараз у магазині продається багато засобів від накипу різних марок. Як користуватися засобом написано на упаковці. Нехтувати цими порадами можна. У таких засобах зазвичай присутні хімічні кислоти і луги. При передозуванні можна пошкодити матеріал, з якого виготовлений чайник. Особливо це стосується електричних чайників з пластмаси і чайників з алюмінію. Обов’язково потрібно прочитати чи підходить даний засіб для Вашого чайника.

Другий мінус таких засобів, це ретельне промивання чайника після їх використання. Потрібно не один чи два рази промивати чайник, а декілька разів. А краще кілька разів прокип’ятити воду, зливаючи її кожен раз. Хімія є хімія. І, щоб не допустити потрапляння залишків чистячих засобів з водою в організм, потрібно ретельно промивати.

Позбутися від накипу в чайнику можна за допомогою розсолу, який ми зазвичай виливаємо. Особливо гарний для цих цілей розсіл від магазинних консервованих і маринованих продуктів. А все тому, що в ньому більше кислоти, ніж у домашніх. Використовувати розсіл просто. Замість раковини, вилити його в чайник. Звичайно без прянощів. Для цього його потрібно процідити через сито. Нагріти і залишити на 30-40 хвилин. Потім добре промити.

Є один мінус в такому способі. Використовувати розсіл краще для емальованих або скляних чайників. У пластмасових чайниках може залишитися запах розсолу.

Ще один спосіб – чищення чайника лушпинням. На першому місці тут стоять картопляні лушпиння. Підходять шкірки від яблук і груш. Правда очистити ними можна невеликий накип. В основному той, який утворюється у вигляді легкого сольового нальоту. Потрібно налити чайник водою і кинути в нього лушпиння. Прокип’ятити і залишити на півтора, дві години. Потім чайник добре промити. Кількість лушпиння залежить від об’єму чайника, приблизно, так якби Ви вирішили зварити компот.

Ще один екзотичний спосіб – чищення газованими напоями. Про кока колу «легенди» ходять давно. Але підійдуть для цього й інші напої, наприклад, фанта, спрайт. Для чищення таким способом потрібно відкрити пляшки і дати зійти газу. Потім залити в чайник і прокип’ятити. Після чого чайник промити. Кажуть, допомагає добре. І все ж це не по господарськи і марнотратно. Оцет і лимонна кислота все ж коштують дешевше.

Як бачите, всі способи, як позбутися від накипу в чайнику, прості. Як часто чистити чайник від накипу, залежить від жорсткості води у Вашій місцевості. Але навіть при невеликій жорсткості, час від часу доводиться видаляти накип. Накип – це розчинені солі у воді. І, на жаль, навіть фільтри для води повністю не можуть очистити воду від солей кальцію і магнію, які і є основними елементами утворення накипу.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини