Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
“МІСЯЦЬ НА РЕЄСТРАЦІЮ, ПЕРЕВІРКИ НА ДОМУ, І ВЕЛИКІ ШТРАФИ”: ЧОГО ОЧІКУВАТИ УКРАЇНЦЯМ ВІД НОВИХ ПРАВИЛ ПРОПИСКИ

“МІСЯЦЬ НА РЕЄСТРАЦІЮ, ПЕРЕВІРКИ НА ДОМУ, І ВЕЛИКІ ШТРАФИ”: ЧОГО ОЧІКУВАТИ УКРАЇНЦЯМ ВІД НОВИХ ПРАВИЛ ПРОПИСКИ

18-04-2018
Чиновники взялися переписувати систему реєстрації місця проживання. Офіс реформ адміністративних послуг оприлюднив відповідний проект закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», який регламентує процес прописки і виписки громадян і їхніх дітей.

НА РЕЄСТРАЦІЮ – МІСЯЦЬ

Документом вноситься ряд змін в систему реєстрації місця проживання в Україні. Наприклад, при виписці дається місяць для постановки на нове місце реєстрації (раніше на це давалося 10 днів).

Власникам нових ID-карт документ міняти не доведеться – все дані внесуть в електронний чіп. А ось власникам паспорта-книжечки необхідно буде проштамповані. На реєстрацію новонароджених дадуть три місяці (якщо не встигли – автоматично зареєструють з матір’ю).

У проекті закону прописаний алгоритм дій для тих, хто живе в декількох місцях проживання. «У цьому випадку необхідно зареєструвати тільки одне з них, на свій розсуд.

Втім, в деяких ситуаціях (призовники, боржники, учасники судового процесу), в разі проживання більше одного місяця в іншому місці, потрібно повідомити орган реєстрації про місце свого фактичного проживання. Зробити це можна буде онлайн завдяки створенню єдиної інформаційної системи », – розповів молодший юрист Eterna Law Філіп Тараненко.

З ПЕРЕВІРКОЮ ПРИЙДУТЬ ДОДОМУ

Окремий пункт відведений внесення неправдивих даних про себе або дітей. Якщо органи реєстрації щось запідозрять, то на свій розсуд зможуть призупинити або анулювати реєстраційні дії. При необхідності навіть відправити інспектора додому до заявника, щоб перевірити подану їм інформацію. Перевірку зможе ініціювати і керівництво школи, якщо там потрібна буде інформація про місце реєстрації дитини.

Згідно з проектом закону, в зоні ризику можуть виявитися ті, у кого реєстрація або виписка були хоча б один раз анульовані за останні три роки; хто занадто часто перереєструвався (три рази за рік); якщо дитина зареєстрований без батьків або інших законних представників; якщо є підозри про проживання в житло більше трьох сімей (порівняють прізвища, вік, стать).

У день прийняття рішення про перевірку реєстраційні дії припиняються або анулюються. Перш за все ревізори попросять протягом п’яти днів письмово надіслати пояснення і всі можливі докази свого законного проживання в житло або особисто запросити перевіряючих, вказавши дві можливі дати та час для інспекції.

Про рішення оглянути квартиру сповістять протягом 15 днів. А за результатами перевірки, під час якої може вестися відеозапис, складуть акт.

Якщо після перевірки даних виявлять невідповідність – реєстрацію зупинять, а заявника оштрафують. За подання недостовірних відомостей про реєстрацію місця проживання доведеться заплатити від 1700 грн до 3400 грн (раніше такі дії не каралися і в житло можна було прописати скільки завгодно людина). Значно збільшилися штрафні санкції і за проживання без реєстрації або повідомлення органу реєстрації: з 17-51 грн до 340-850 грн.

«ЦЕ ВТРУЧАННЯ У ОСОБИСТЕ ЖИТТЯ ГРОМАДЯН»

Згідно з новим законом, прописка і виписка будуть здійснюватися за декларативним принципом, тобто виходячи з тих документів, які подав заявник. Перевіряти інформацію будуть вибірково.

«Декларативний принцип реєстрації має дуже тонку грань між швидкими і легкими умовами такої реєстрації, а також тотальним контролем держави за своїми громадянами і різними зловживаннями. Порядок впровадження таких механізмів може викликати особливе втручання органів реєстрації в особисте життя громадян », – вважає адвокат АТ« Артіус »Ксенія Железняк.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини