Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Усікновення глaви Іоанна Предтечі: що не можна робити у цей великий день

Усікновення глaви Іоанна Предтечі: що не можна робити у цей великий день

11-09-2018
Православна церква відносить Усікновення глави Іоанна Предтечі до числа великих свят. 11 вересня присвячено пам’яті мyчeницької смepті Іоанна Хрестителя, якому відpyбали голову за наказом тетрарха Ірода. Повна назва свята в богослужбових книгах Православної церкви: “Усікновення чесної голови, Чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Іоанна”

Іоанн Хреститель – пророк, який сповістив людей про прихід Ісуса Христа. Пророка називають Предтечею, тому що він передував Христу, тобто готував людей до прийняття на землі Сина Божого. Хрестителем – так як хрестив у водах річки Йордан самого Ісуса Христа.

Усікновення глави Іоанна Предтечі – це не свято, а скоріше шанування пам’яті пророка, який ніс віру в народ як вираз скорботи християн про acильницьку смepть великого пророка.

У який би день тижня це свято не припадало, включаючи неділю, цей день завжди вважається днем суворого посту, заборонено їсти не тільки м’ясну і молочну їжу, але навіть рибу.

Напередодні свята увечері служиться всеношна – урочисте, святкове, богослужіння, яке проводиться від заходу сонця до світанку (приблизно з 18 години до 6 години

11 вересня вважається дуже енергетично сильним днем. Вважається, що тому, хто дотримується посту в цей день будуть прощені всі гріхи, люди здавна вірили в те, що в цей день людині виповниться будь-яке бажання, яке буде загадане.

Що не можна робити на Усікновення

З давніх-давен у людей існує заборона на користування гострими, колючими, ріжучими предметами: ножем, ножицями і т.д. «Хто на Усікновення ножем користується, сам без гoлови зaлишиться» – кажуть в народі.

Не можна нічого різати, особливо продукти круглої форми: капусту, кавуни, хліб, помідори і т.д. – так як кругле асоціюється з відpyбаною гoлoвою Хрестителя. Хліб, наприклад, в цей день ламали руками, але не різали.

Читайте також: День усікновення глави святого Іоанна Предтечі: головні заборони цього дня

Серед народних прикмети існує заборона на танці, пісні і будь-які веселощі в це день. Пов’язано це з танцем Соломії, падчерки Ірода, на прохання якої і був обeзгoлoвлeний Іоанн Хреститель. Вважається, що той, хто в цей день танцює, той бере на себе той гріх, який колись взяла на себе Соломія.

Прикмета на Усікновення

У народі існує прикмета про білого собаку, який може зустрітися на Усікновення. Білий собака – символ достатку і благополуччя, який вона привертає у ваш будинок. Люди вірили, що якщо 11 вересня за вами прив’язався білий собака, це сам Іоанн Хреститель благословляє праведну людину на удачу. Люди не проганяли собаку в день Усікновення, а намагалися пригостити чимось смачним, залучаючи в будинок удачу.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини