Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
СКІЛЬКИ ІСНУЄ АНГЕЛІВ ТА ЯКА МІЖ НИМИ РІЗНИЦЯ?

СКІЛЬКИ ІСНУЄ АНГЕЛІВ ТА ЯКА МІЖ НИМИ РІЗНИЦЯ?

22-03-2019
Попри те, що в Біблії можна знайти лише коротку згадку про різні класи ангелів, Святе Письмо не подає класифікації дев’яти хорів — від тих, що найближче до Бога до найбільш віддалених від Божественного Світла.

Щоб отримати чіткіше уявлення, слід звернутися до святого Амвросія з ІV століття або ж до класифікації (датується бл. 500 роком) Псевдо-Діонісія Ареопагіта — християнського автора. Саме його класифікацію перейняли нащадки. Святий Григорій та Ян Ван Рейсброк також розробили свої класифікації, Східні Церкви мають власну концепцію у цьому питанні.

Тож у Церкві немає універсальної класифікації, однак існує узгоджена ідея «ієрархічного, поступового та упорядкованого способу передачі божественного світла ангелам від перших в ієрархії до останніх» (св.Тома Аквінський).

1. Серафими

Сила серафима немислима для людського духу. Вони сотворені з вогню, тому їхнє єство постійно живиться любов’ю та світлом Божим. Але жодна жива істота, духовна чи матеріальна, людська чи ангельська, не може безпосередньо споглядати Бога, бо зараз же буде знищена. Ось чому серафими покривають обличчя своїми крилами, бо, незважаючи на їхню силу, чиста енергія Бога миттєво їх спопеляє, щойно поглянуть прямо на Бога. Навіть для найсильнішого класу ангелів Бог залишається загадкою.

2. Херувими

Цих ангелів часто асоціюють із путті — крихітними милими дітками, що прикрашають картини треченто (один з періодів італійського Відродження — Ред.) або ж фрески Флорентійського Ренесансу. Дивакуватий спосіб представлення другого найпотужнішого класу ангелів, відомих людині!

Херувими — це зовсім не милі маленькі істоти; саме вони оберігають Дерево життя і не дають нам повернутися до Едемського саду: «І вигнав Господь Бог Адама. А на схід від едемського раю поставив Херувима і меча полум’яного, який обертався навколо, щоб стерегти дорогу до дерева життя» (Бут 3, 24). Куди тим путті до них!

3. Престоли

Праведні та суворі, вони надихають представників правосуддя на Землі. Вони тримають престол Божий. Так, престоли суворі і вони регулюють праведні дії Бога. Саме вони структурують матеріальний світ, де може відпочити божественна велич.

4. Господства

Клас ангелів, що спеціалізуються на боротьбі з нapкоманією, paбством і всім тим, що завойовує душу і тiло людей. Господства тихо, але наполегливо входять у саму глибінь людської психіки, щоб розірвати ланцюги, що не дають відкритись на Божу благодать. Вони знаходяться у сильній позиції в ангельській ієрархії, а їхнє завдання — чи не найважливіше, адже свобода є неодмінною умовою духовного шляху і кульмінацією усього, що відбувається.

5. Сили

Ангели цієї категорії відомі своєю внутрішньою силою, незмінною мужністю, аби без вагань надихати тих, хто вирішив вести доброчесне життя. Сили посилають християнську міць протистояти негараздам з твердим і щедрим духом, непереможною мужністю, безмежним смиренням і абсолютною впевненістю в діях і задумах люблячого Бога, який завжди стоїть по наш бік. 6. Влади Влади діють як бар’єр, мур, загата. Вони захищають християн та праведників від нaпадів легіонів ворога: негативних думок, чорних, руйнівних, зневажливих… Без дії влад людина, ослаблена падіннями, втратить розум, її думки витіснять сили демонічної ентропії, поглинуть cмepтeльні стpaждання, які неминуче настануть у кінці її земного життя.

7. Начала

Традиція знає, що кожна етнічна група, кожна нація, кожне місто, кожна громада має свого захисника, який стежить за їхнім духовним розвитком та їхньою участю у справі спасіння. Цей клас ангелів має великий авторитет, адже саме вони гарантують, що план спасіння Богом людини здійсниться найкращим чином.

8. Архангели

Отримують вказівки від семи попередніх чинів. Несуть велику відповідальність, тому їх іноді називають «великими вісниками». У їхніх обов’язках — звіщати, розкривати і пояснювати пророцтва, божественні сни та видіння, які переживають ті, хто перебуває на духовному шляху. Саме вони своїм невидимим і делікатним впливом зміцнюють віру щиро віруючих і захищають їх від релятивістських сумнівів або фанатизму.

9. Ангели

Останній клас включає найближчих до нас: ангелів-охоронців. Жодна Церква не сумнівається в їхньому існуванні, яке було підтверджено на самому початку Одкровення: Папа Римський Бенедикт XVI про це говорив у проповіді у 2008 році: «Невидима присутність цих благословенних духів — це наша велика допомога і велике заспокоєння: вони йдуть поруч із нами, вони оберігають нас, за будь-яких обставин боронять нас у небезпеках, і ми можемо звернутися до них у будь-який момент».

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини