Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
14 ТРАВНЯ ДЕНЬ АНГЕЛА СВЯТКУЮТЬ ТАМАРИ

14 ТРАВНЯ ДЕНЬ АНГЕЛА СВЯТКУЮТЬ ТАМАРИ

14-05-2019
14 травня — Святої Тамари. Моліться до неї в цей день і просіть заступництва

“Віра відкриває нам те, що істинно, і від щирої віри народжується любов, тому що той, хто істинно вірить в Бога, ніколи не погодиться віддалитися від любові”, – Святитель Іоанн Златоуст

Епоха правнучки Давида Зодчого святої благовірної цариці Тамари († 1209/1213) була зенітом слави Грузії. Вперше на царський престол зійшла жінка. Ніколи – ані до, ані після, Грузія не досягала такої зовнішньої могутності і внутрішнього процвітання

Ім’я святої Тамари – найдорожче, наймилозвучніше для грузинського народу.

Воно сяє на небосхилі Грузинської Церкви серед імен мучеників і преподобних світлом вранішньої зорі. «Лев кігтями пізнається, а Тамар – справами. Хто забажає знати, нехай подивиться на міста, фортеці й області, що належали султанам, а потім були нею захоплені, кордони, нею розширені вдвоє…»

Поети-сучасники оспівували розум і красу Тамари, називали її вмістилищем мудрості, прославляли лагідність, працелюбність, смиренність, релігійність цариці. В історії Грузії свята іменується «матір’ю світлоносною». Завдяки своєму мудрому царюванню Тамара здобула всенародну любов.

Період правління цариці Тамари – це «золотий вік» грузинської нації. Епоха героїчного національного піднесення й торжества Грузії над ворогами. Усіх прибутків такого прославленого міста, як Тбілісі, не вистачало на подарунки вісникам, які повідомляли про перемоги грузинської збpої.

Це час внутрішнього миру, поширення християнства серед усіх народностей Кавказу, процвітання й укріплення духовної освіти й писемності, як церковної, так і світської. Розвивалося будівництво, росли міста, міцніла економіка й торгівля.

Розповідають, що після коронації Тамара побачила пророчий сон. Розбурхане Каспійське море ледь не поглинуло Грузію. Цариця зрозуміла, що це муcульмaнcький світ на сході її країни, що грядуть зaпеклі вiйни і в них вона отримає перемогу.

У 1204 році правитель Румського султана Рукн-ед-Дин почав вимагати від цариці Тамари, щоб Грузія відмовилась від християнства. Тамара відкинула цю вимогу, і в історичній битві біля Баскані її вiйсько розбило коаліцію муcульманcьких держав.

Аpмія цариці, порівнюючи із силами султана, була краплиною в морі. Та свята покладалася не на міць збpої, а на Божу допомогу. Вона проводжала вiйсько, ступаючи босими ногами. А потім упала на коліна перед Влахернською іконою Пресвятої Богородиці і стала молитися:

«Матір Божа! Грузія – Твій жереб. Ти – Владичиця, а я – лише убога pаба Твоя. Сама захисти уділ твій!»

Молитва Тамари була почута.

Правлячи державою, цариця Тамара повсякчас дотримувалася Божих заповідей. Її не вабила слава: смиренність і любов до людей супроводжували царицю в турботах про благо народне. Свята часто говорила: «Нaгою наpодилася із утpоби матері, нaгою ж (вільною від земних набутків та майна) бажала б відійти до Вічного судді».

Свята цариця була матір’ю для свого народу. Вона намагалася стерти всяку сльозу з очей чад своєї землі. Її приклад – приклад любові. Упокоїлася Тамара мирно. Перед своєю кончиною вона промовила:

«Христос Бог мій! Тобі довіряю царство це, мені доручене Тобою, і народ цей, спокутуваний Чесною Твоєю Кpoв’ю. Тобі ж віддаю душу мою…».

Характеристика імені:

Жіноче ім’я Тамара – давньоєврейського походження. Утворене воно від слова “тамар”, що в перекладі означає – “фінікова пальма”. В українську культуру це ім’я прийшло з вірменської і грузинської мов.

Натура Тамари – двоїста. Протягом усього життя вона знаходиться на перетині своїх бажань і можливостей. В ній то перемагають бажання і цілеспрямованість, то вона опускає руки, не в силах протистояти обставинам.

У маленької Томи дуже добре розвинена уява, вона сентиментальна, артистична, може лукавити. У школі вона байдужа до навчання, навчається просто тому, що так треба. Хоча ті заняття, які викликають у неї інтерес, освоюються Тамарою без зайвих зусиль. З Тамарою легко спілкуватися, дружити, вести діалог. Вона неконфліктна людина, завжди може поступитися, знайти компроміс, часом навіть зі шкодою для себе.

Представниці цього імені надмірно вразливі, приймають близько до серця не тільки свої переживання, але і чужі, навіть зовсім сторонніх людей. У професійній сфері Тамара найкраще досягне успіху у творчості.

Співачка, художник, скульптор, актриса – ті спеціальності, де Тамару не тільки чекає успіх, але і моральне задоволення.

У сімейному житті Тамара – ідеальна дружина. Їй приносить задоволення доглядати за чоловіком, дітьми. Їй не складно залишити свої звички і пристосуватися до нового укладу життя, до вимог, які висуває їй чоловік. Вона ніколи і ні за що його не зрадить і не покине, навіть якщо він виявиться зовсім не тим чоловіком, про якого мріяла Тамара.

Святою покровителькою імені є цариця Тамара Грузинська. Планета імені – Плутон, знак зодіаку – Скорпіон.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини