Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Супрун розповіла, як правильно пити каву й не нашкодити здоров’ю

Супрун розповіла, як правильно пити каву й не нашкодити здоров’ю

14-05-2019
Кава може як бути корисною, так і шкодити, тому немає універсального правила, скільки пити кави і як вона вплине на здоров’я.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише в.о. голови Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.
За її словами, якщо каву помірно споживати заради задоволення, а не стимуляції мозку, то вона корисна, - повідомляють на сайті УНІАН.

Кава містить кофеїн та низку поліфенольних сполук та ефірних олій. Саме фенольні сполуки передусім зумовлюють корисний вплив кави на здоров’я. Вони діють як антиоксиданти. Поліфеноли кави та кофеїн впливають на інші біохімічні процеси і на те, як нейрони спілкуються між собою.

Кава добре впливає на різні процеси в організмі. Зокрема, покращує стан вистилки (ендотелію) кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу; на 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С, зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту, у деяких людей (що мають варіант GRIN 2A рецептору глутамату) кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона.

Любителі кави рідше хворіють на діабет, а в людей, які швидко руйнують кофеїн (тобто “кава на них не діє”) цей напій знижує розвиток серцево-судинних хвороб.

Більш відомим ефектом кави є збільшення сфокусованості, боротьба з сонливістю та покращення настрою. Кава також може шкодити здоров’ю. Перш за все - це повільне знешкодження кофеїну. "Якщо у вас гени "потужних" цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити багато.

Власники “повільних” цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тож він діє довше і сильніше, та викликає тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну", - пише Супрун. Також, кава активує симпатичну нервову систему, ту саму, що відповідає за реакції “бий і тікай”, але в когось сильніше, в когось слабше.

Крім цього, є й інші гени, що зумовлюють чутливість до кави. "Звідси висновок: якщо кава на вас сильно діє, від неї калатає серце, вам тривожно, пересихає в роті і пропадає сон - не пийте каву. Саме вам вона шкідлива. Інший варіант - декофеїнізована кава, що має антиоксиданти, але не має кофеїну", - зазначає Супрун.

Іноді люди потрапляють у залежність від кави. Спершу від кави добре: вона викликає викид дофаміну, але згодом цей ефект зникає. "Нейромедіатори закінчуються, починають діяти інші механізму відчуття втоми та виснаження, а мозок збільшує кількість аденозинових рецепторів. У результаті, щоб їх всі заблокувати, слід вжити ще більше кави. Тривожність зростає, але кава не збуджує мозок", - констатує керівниця МОЗ.

Вона радить, зробить кількатижневу перерву і не пити каву.

Після цього кількість аденозинових рецепторів зменшиться до звичного рівня. "Поширений міф, що кава викликає викид кортизолу і вводить нас в стан хронічного стресу, тож каву пити не можна. Дійсно, якщо зрідка пити каву, то наднирники реагують викидом кортизолу, а ми відчуваємо це як магічну силу, що рушить нами на зустріч звершенням. Якщо ж каву пити регулярно, то кортизол більше не виділяється", - додає Супрун.

Крім того, кава шкодить, якщо її поєднують з солодощами або молоком. Каву краще запивати водою, пити без цукру і смаколиків чи молока. Однієї поради, скільки пити кави, не існує. "Якщо вона на вас "не діє", то можете пити еквівалент до 6 порцій еспресо на день. Якщо кава вас надто збуджує, то вживайте не більше порції на день.

Офіційні джерела найчастіше радять пити до чотирьох порцій кави на день - еквівалент 400 мг кофеїну", - пише Супрун. Читайте також Супрун пояснила важливість споживання води і зруйнувала один з міфів Також вона зазначає, що каву можна пити вагітним жінкам, але 1-2 рази на день.

"Під час вагітності кофеїн руйнується повільніше, і на це слід зважати. Високі дози кофеїну під час вагітності збільшують ризик викидню чи народження дитини із малою вагою. Втім, кава не заборонена - заборонене переспоживання", - йдеться в повідомленні. "Якщо вам варто "зробити ривок", але сил немає, випийте кави і поспіть 15 хвилин. Під час сну в мозку стане менше аденозинових рецепторів, і кофеїну буде легше заблокувати решту. Такий трюк допоможе почуватися бадьоріше", - радить Уляна Супрун.

"Пам’ятайте, щоби кава приносила користь та залишалася елементом здорового раціону - споживайте її помірно та керуйтеся відчуттями свого організму", - підсумувала Супрун.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини