Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Зелений агресор – амброзія полинолиста

Зелений агресор – амброзія полинолиста

25-07-2019
Амброзія полинолиста (Ambrosia) – це однорічний карантинний бур’ян заввишки 20- 250 см, що належить до родини Айстрових.

За зовнішнім виглядом амброзія схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва “полинолиста”).

Міцною кореневою системою проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. тонн води.

Батьківщиною Амброзіїї вважається Північна Америка, де сьогодні існує понад 30 видів цього бур’яну. На територію Європи вона була завезена разом з насінням конюшини та жита. Перші поодинокі дикорослі популяції невідомої рослини з’явилися ще в 1914 – 1918 роках, і лише в 1925 році у визначниках України з’явився один із видів цієї рослини – амброзія полинолиста. Нині вона поширена в більшості областей України.

Розмножується амброзія насінням, яке визріває у серпні-вересні, легко обсипається, засмічуючи грунт. Одна рослина може дати до 100 тисяч зернят, які здатні проростати ще 10-15 років після визрівання. Проростає насіння у кінці квітня на початку травня, з середини серпня до кінця жовтня амброзія цвіте.

До грунтів амброзія невибаглива і може рости на будь–якому субстраті. Посуха їй не шкодить, оскільки коріння сягає глибини чотирьох метрів. Як чужинка, амброзія не має природних ворогів, її не їдять тварини. Як справжній «зелений агресор» ця рослина успішно витісняє гравілат, вероніку, злаки, подорожник, ромашку, череду та інші рослини, які прикрашають ландшафт.

За останні роки поширення амброзії в Україні – справжнє лихо. Для багатьох регіонів це стало проблемою державного рівня.

Збільшуючись, вогнища цього бур’яну не тільки пригнічують розвиток сільськогосподарських культур, але й спричиняють алергійні захворювання людей у період цвітіння – підвищується температура, течуть сльози, буває коньюктивіт, погіршується зір і може викликати набряк легенів. В цей період від амброзійного пилку страждають астматики, у них загострюються приступи бронхіальної астми.

Як же ж треба боротися з амброзією?

Заходи з її знищення мають бути не одноразовими, а постійними. Треба не допускати її масового розмноження. Система захисту як складова загального агротехнічного комплексу прийомів по вирощуванню сільськогосподарських культур передбачає застосування різних методів: карантинних, агротехнічних, механічних та хімічних заходів.

Карантинні заходи: контроль за фітосанітарним станом підкарантинної продукції, сертифікація такої продукції, локалізація вогнищ бур’яну, запровадження і скасування карантинного режиму.

Впровадження карантинного режиму передбачає проведення комплексу заходів, спрямованих на ліквідацію вогнищ амброзії і попередження її подальшого розповсюдження. Ведеться суворий карантинний контроль, визначаються необхідні методи боротьби.

Перше обстеження полів навесні проводять після сівби до появи сходів ярих культур, а подальші у період від з’явлення сходів висотою 12- 15 см. Посіви озимих культур обстежують на початку фази кущення та навесні до фази повного кущення.

Друге обстеження полів проводять перед збиранням врожаю або зразу після цього з метою планування способів осіннього та весняного передпосівного обробітку грунту і застосування гербіцидів.

Агротехнічні заходи: старанно очищається посівний матеріал від насіння амброзії, проводяться лущення стерні, періодична глибока оранка, досходова культивація. На полях найкращий захист від цієї рослини забезпечують культури суцільного посіву, що формують потужну листостеблову масу — озимі пшениця, жито, ячмінь, тритікале.

Механічне скошування рослин амброзії полинолистої задля її знищення не ефективне. До знищення рослини призводить лише її викорінення, бо після підрізання стебла рослина здатна до швидкого відтворення наземної частини, причому утворює декілька продуктивних стебел.

Також доречним є застосування хімічних методів боротьби – гербіцидів. Хімічні заходи здійснюють у великих господарствах особи, які мають спеціальну фахову освіту. Фермери та господарі присадибних ділянок повинні точно дотримуватися регламентів, зазначених у спеціальних рекомендаціях, інструкціях. Використовують препарати, які є у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Відповідальні за виконання заходів по боротьбі з карантинним бур’яном – райдержадміністрації , органи місцевого самоврядування, які мають передбачати в місцевих бюджетах кошти на проведення боротьби з амброзією.

ЗНИЩУЙТЕ АМБРОЗІЮ ПОЛИНОЛИСТУ – НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН!

Зелений агресор – амброзія полинолиста


На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини