Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
Спорт, пиво, одяг: учені розповіли, чому комарі кусають деяких людей частіше за інших

Спорт, пиво, одяг: учені розповіли, чому комарі кусають деяких людей частіше за інших

07-08-2019
Комарі кусають людей, обираючи “жертву” за кількома критеріями: кольором одягу, потовиділенням, групою крові тощо.

Саме тому деякі люди постійно страждають від укусів, а інші їх просто не відчувають, пише ТСН.

Одяг темних кольорів

Часто привабливість комарів для комах-кровопивць визначається тим, у яке вбрання людина одягається. Річ у тому, що комарі є візуалами і нерідко використовують зір для того, щоб обрати “жертву”. Як зазначив ентомолог Джеймс Бей у коментарі NBC, найпростіше їм помітити людину, вбрану у темні кольори (синій, чорний) та червоний.

Цьому є просте пояснення. Річ у тому, що комарам важко літати в умовах вітру, тому вони тримаються близько до землі.

Отже, вони помічають жертв, порівнюючи їхній силует до горизонту. Темні кольори вирізняються на цьому тлі, а світлі – ні.

Певна група крові

Значення має також і група крові. Попри той факт, що дорослі комарі харчуються нектаром, самки потребують протеїну, щоб відкладати яйця. І саме за вмістом останнього у крові вони обирають жертву.

Дослідники встановили, що люди з першою групою крові є найпривабливішими для комарів – їх кусають майже удвічі частіше, ніж людей з другою групою крові. Люди з третьою – на другому місці.

Примітно також, що 85 % людей виробляють секрецію, що “розповідає” комарам про те, до якої групи крові належить людина. Цих людей кусають частіше (незалежно від того, яка у них група крові).

Часте дихання

Комарі мають унікальний орган, завдяки якому вони відчувають вуглекислий газ на відстані до 50 метрів. Тож чим більше людина дихає, тим привабливішою є для комах.

Примітно також, що, оскільки люди дихають через рот та ніс, комарів найчастіше приваблюють ділянки тіла, розташовані поблизу – саме це пояснює феномен “дзинчання комара під вухом”.

Велика кількість бактерій на шкірі

Привабливість людей для комарів залежить й від типів бактерій, що живуть на шкірі. Дослідження 2011 року, яке проводилося на малярійних комарах виду Anopheles gambiae sensu stricto, довело, що велика кількість бактерій певного типу на шкірі робить останню більш привабливою для комарів.

Примітно, однак, що якщо на шкірі багато бактерій, проте різних видів – людину кусатимуть менше. Це пояснює також те, чому деякі комарі кусають щиколотки та ноги – там бактерій найбільше.

Підвищене потовиділення

Окрім вуглекислого газу, комарі відчувають й інші речовини – зокрема аміак, а також молочну та сечову кислоти, які входять до складу поту. Частіше також кусають і людей з вищою температурою тіла.

Заняття спортом зазвичай збільшують вміст молочної кислоти у тілі, а також його температуру. Видання Smithsonian також зазначає, що значення мають й генетичні фактори. Адже вони “визначають кількість сечової кислоти та інших субстанцій, що виробляє людина, і які роблять її більш привабливою для комарів”.

Вагітність

Ще 2010 року науковці дослідили групу жінок у Африці й встановили, що вагітні жінки вдвічі привабливіші для малярійних комарів. У експерименті взяли участь 36 вагітних та 36 невагітних жінок з Гамбії.

У межах дослідження, по три жінки з кожної групи спали у ліжку, оточеному антимоскітною сіткою, у шістьох ідентичних хатах. Щоранку вчені рахували, скільки комарів прилетіло на запах жінок з кожної групи.

Вчені вважають, що привабливість вагітних жінок для комарів пояснюється тим, що жінки при надії виробляють на 21% більше вуглекислого газу, а також у специфічній температурі тіла. Річ у тому, що у вагітних жінок живіт на 0.7°C тепліший – через це комарам легше їх помітити.

Вживання пива

Дослідження, проведене 2002 року японськими дослідниками, виявило, що комарі більше кусають людей, які напередодні пили пиво.

На думку вчених, це відбувається через збільшення вмісту етанолу у поті, що змінює його запах, та підвищення температури тіла.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини