Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Не шморгай, бо нервує

Не шморгай, бо нервує

10-09-2019
Лікарі пояснили, чи слід місофонію вважати хворобою

Кількість людей, що потерпають від місофонії, істотно збільшилася за останні 20 років. Як кажуть вчені Міжнародного центру слуху та мови, такі люди не здатні адекватно переносити звуки, які видають інші, - хропіння, стукотіння пальцями по столу чи клавіатурі, шморгання носом, плямкання…

Загалом про місофонію серйозно заговорили недавно – у 2011 році. До того часу таку реакцію вважали негативною рисою характеру, невмінням стриматися, підвищеною дратівливістю. Проте після вивчення стало зрозуміло – людина справді не контролює бурхливу реакцію на певні звуки.

Достеменно відомо лише одне: місофонія не є проблемою слуху. Це радше психіатрична проблема, адже йдеться про порушення сприйняття звуків у головному мозку. Встановлено зв'язок між тригерами (звуками, які викликають хворобливу реакцію) і зміною імпульсів у мозку. При цьому особливо активується лімбічна система, яка відповідає за наші емоції. Місофонія – це розлад на рівні кори головного мозку.

І як відрізнити місофонію від звичайної роздратованості?

Зазвичай патологія дається взнаки вже у дитячому віці. Дитина агресивно сприймає певні звуки, і ця агресивність залишається на все життя. Досить такій людині почути «свої» звуки, як стається напад люті. Є дані про спадковий механізм передачі місофонії. У важких випадках людина неспроможна самотужки впоратися зі своєю реакцією – вона може навіть застосувати фізичну силу до людини, яка видає ці звуки. Тобто перша відмінність від звичайної непереносимості або нервозності – власне не контрольованість реакції. У людини не лише стається емоційний сплеск – у неї підвищується тиск, прискорюється серцебиття, змінюється цілий каскад реакцій.

Друга відмінність у тому, що є чітко визначені звуки, на які людина реагує так хворобливо. А при загальній роздратованості людина може гостро реагувати на всі «зайві» звуки.

Третя відмінність – у способі подолання проблеми. Якщо людина просто нервово реагує на сторонні звуки, вона може вжити заспокійливі препарати, і тоді сторонні звуки їй уже не так заважають. А при місофонії потрібна психологічна допомога.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини