Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Як зберігати калину в домашніх умовах

Як зберігати калину в домашніх умовах

11-10-2019
Зберігання в свіжому вигляді

І ось всі грона калини зібрані, дбайливо розкладені по кошиках, тепер справа за малим – вирішити, як краще зберегти їх на зиму.

Зрозуміло, найкращий варіант – це зберегти ягоди в свіжому, натуральному вигляді. У домашніх умовах для цього згодиться холодне приміщення, наприклад, погріб (там необхідно натягнути мотузки і акуратно розвісити грона на зиму) або звичайний холодильник (грона розкладають по сухих ємкостях, накривають кришкою і зберігають на спеціальній полиці, призначеній для овочів). У такому вигляді калину можна зберегти не тільки на зиму, але і на термін до півроку.

Інші способи зберігання
Коли немає можливості тримати ягоди калини свіжими, можна вдатися до інших способів. Є кілька популярних варіантів зберігання калини без шкоди для її корисних властивостей.

Зберігання в замороженому вигляді. Ягоди калини обривають з грон, фасують по порційних пакетів, після чого відправляють в морозилку на всю зиму. Таку калину з легкістю можна дістати за першим бажанням, і використовувати за призначенням – приготувати чай, морс або вітамінний компот. Як ми вже з’ясували, мороз благотворно впливає на смак ягід, тому ваші страви не постраждають, а тільки виграють.

Калина в сушеному вигляді. Щоб заготовити на зиму сушену калину, її попередньо миють, укладають на вистелене пергаментом деко і відправляють в злегка нагріту (до 60 градусів) духовку, не закриваючи дверцята. Якщо поспішати нікуди, можна висушити ягоди на вулиці: для цього слід вибрати затінене місце і розмістити там кетяги калини на текстильних серветках, а можна просто зв’язати грона пучками і підвісити. Коли калина повністю висохне, її акуратно обривають і зберігають в щільно закупореній тарі (або тканинних мішечках).

Калиновий сік. Такий спосіб зажадає деяких зусиль: на одну порцію соку знадобиться 2 кг ягід, 500 г води, 200 г цукрового піску на кожен літр ягідного соку. Чисті ягоди проварюють кілька хвилин, віджимають і змішують отриману рідину з іншими інгредієнтами. Все це потрібно довести до кипіння і розлити по попередньо стерилізованих банках. Закупорені ємності з готовим соком на зиму відправляють в холодне місце.

Калинове варення готується з такого ж набору продуктів, як сік, тільки за іншою технологією. Ягоди (1 кг) миють, бланшують в окропі, заливають сиропом (300 мл води та 1,3 кг цукрового піску) і залишають настоюватися на 12 годин. Далі підготовлену масу ставлять на слабкий вогонь і проварюють протягом 30 хвилин до загустіння. Готове варення розкладають по стерилізованих банках, зберігають в прохолодному місці.

Калина, перетерта з цукром – дуже простий рецепт, що дозволяє зберегти властивості, смак і аромат калини на всю зиму. Ягоди просто перетирають з цукром в рівних пропорціях, піддають 30-хвилинній пастеризації і, закупоривши, відправляють зберігатися в прохолодне місце.

Вітамінний сироп з калини готується з калинового соку (процес його приготування ми описали вище). Його змішують з цукром у пропорції 1:2 (1 частина соку і 2 частини піску), додають щіпку лимонної кислоти і варять до повного розчинення цукру. Зберігати такий продукт потрібно в закупорених пляшках.

Пастила – це не зовсім традиційний спосіб, яким можна заготовити калину на зиму. Бланшовані ягоди (1 кг) заливають водою (250 мл), варять на невеликому вогні до м’якості. Отриману масу необхідно перетерти через сито, змішати з цукром (1 кг), після цього варити на невеликому вогні до консистенції негустої сметани. Приготовану таким чином масу тонким шаром виливають на деко, попередньо вистелене пекарським папером, і відправляють в духовку з температурою 50-60 градусів. Зрозуміти, чи готова пастила, можна по тому, наскільки легко вона відходить від пергаменту. Готову страву згортають рулончиком, нарізають порційними шматками, обсипають цукровою пудрою і, уклавши в картонні коробки, відправляють на зберігання в прохолодне приміщення з хорошою вентиляцією.

Калина з цукром. Щоб впоратися з такою заготівлею, необхідно запастися цукровою пудрою (200 г), крохмалем (знадобиться не більше 5 г), ягодами калини (1 кг). Попередньо вимиту калину обсипають цукром, змішаним з крохмалем, і відправляють підсушитися на 12 годин в злегка теплу духовку. Готову цукрову калину розкладають по банках і зберігають під кришками в прохолодному місці.

Морс – являє собою швидше вітамінний коктейль, ніж самостійну заготовку, бо роблять його з калинового соку. Рецепт надзвичайно простий: 0,5 л соку розводять 2-я літрами води, додавши 250 г цукру, доводять до кипіння. Коли цукровий пісок повністю розчиниться, морс вимикають, настоюють протягом кількох годин. Зрозуміло, на всю зиму такий напій не збережеш, але підтримати організм вітамінами і корисними мікроелементами в холоднечу він цілком здатний.

Це далеко не всі способи, якими можна зберегти безцінні ягідки: існує безліч рецептів варення або повидла з калини з іншими складовими (мед, горобина, цитрусові), які тільки підсилюють корисні властивості калини.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини