Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
Чим корисний гарбуз і кому його не можна вживати

Чим корисний гарбуз і кому його не можна вживати

01-11-2019
Гарбуз дуже корисний для людського організму, тому його необхідно вводити в сімейний раціон харчування.

Користь і шкода гарбуза для організму

Гарбуз приносить для організму людини користь і шкоду, це треба знати, включаючи страви з такого цікавого овоча в сімейне харчування, інформує Ukr.Media.

Плід гарбуза - це ягода, зростаюча від звичайних до грандіозно великих розмірів до 100 кг, потрапляє на овочеві виставки. Форма її округла, різних варіантів, забарвлення від жовтого до коричневого, всіляких поєднань і відтінків. Всередині гарбуза - насіннєва порожнина, заповнена насінням, придатними для вживання.

Вміст корисних речовин

В літніх і зимових сортів гарбуза міститься так багато цілющих з'єднань, що він цим перемагає багато овочі. Всі присутні в ньому речовини, тільки несуть користь людині. Шкоди від цього продукту немає ніякої.

Гарбуз славиться багатим вмістом:

цукрів;
каротину;
вітамінів C, B1, B2, B5, B6, E, PP;
рідкісних вітамінів T і К.
Вітамін Т регулює метаболізм, вітамін K потрібен для нормалізації процесів згортання крові.

З хімічних складових у гарбузі містяться:

жири;
білки;
вуглеводи;
целюлоза;
пектинові речовини;
багатьох мінералів, включаючи важливі для організму K, Ca,Fe, Mg.
Як і всі баштанні культури, гарбуз містить велику кількість натрію, фосфору, сірки, у великому обсязі тіамін, рибофлавін, пектин. Оранжевий пігмент забезпечує вміст каротину в такій кількості, що гарбуз є лідером серед багатьох продуктів.

Офтальмологи наполягають вводити в харчування свіжий гарбузовий сік людям, що мають проблеми із зором.

Користь і шкода гарбуза

Введення різноманітних гарбузових страв у щоденне харчування налагоджує обмін речовин, зміцнює імунну систему, звільняє організм від шлаків. Гарбузові страви завжди включаються в програми для скидання зайвої ваги. У будь-якому випадку треба пам'ятати про те, що гарбуз несе організму і користь, і шкоду.

Багатство мінералів зцілює від хвороб серця, регулює серцевий ритм і кров'яний тиск. Є хорошою профілактикою від ішемії, анемії.

Корисні гарбузові страви при патологіях печінки різної етіології, при наявності каменів у нирках. М'якоть гарбуза, приготовлена різними способами, надає гарну сечогінну, жовчогінну, послаблюючу дію. Нейтральне середовище м'якоті гарбуза загоює виразки шлунка.

Відвар квітів гарбуза загоює шкірні рани з нагноєнням. Стовчена сира м'якоть являє собою відмінні ліки від фурункулів, опіків, висипів різного походження.

Гарбуз лікарі та дієтологи призначають при діабеті, гастриті з ненормованим кислотоутворенням, різних колітах. Відновлюють гарбузові страви дисбактеріоз кишечника. Мікроорганізми здатні виводити холестерин, вони очищають стінки судин, розширюють їх просвіт.

Регулярне введення страв з гарбуза в харчування відновлює сили, регулює нервову систему, покращує сон, допомагає жіночому і чоловічому організмам при статевих патологіях.

Олія гарбуза, що купується в аптеці, є відмінною профілактикою проти багатьох хвороб - порушення складу крові, дисбалансу кишечника, органів ШКТ.

Однак, у цього, такого корисного продукту, є протипоказання:

- гарбуз виключений при низькій кислотності;
- коли порушений кислотно-лужний баланс;
- коли є схильність до появи кишкових коліків;
- страви з сирого гарбуза протипоказані при підвищеному цукрі.

Гарбуз корисний всім


Жінкам велику користь приносить вітамін E в помаранчевому плоді, він підтримує молодий стан організму, надає шкірі пружність і еластичність.

Представницям прекрасної половини людства оранжевий пігмент з каротином надає відтінок легкої шкірної засмаги. З сирої м'якоті легко зробити косметичну маску, яка прибере жирний блиск, очистить пори, скоротить число вугрових утворень.

При схудненні допомагає низька калорійність, в яких блюдах б не був приготований цей овоч.
Любителям гарбузового насіння! Є любителі поклацати насіння гарбуза, але вони містять багато кислот, які руйнують зубну емаль.

Вітамін T допомагає травленню, а пектини допомагають виведенню холестерину і шлаків.

Чоловікам користь приносять збережені в стравах кислоти. Вплив альфа-ліпоєвої, лінолевої, фолієвої кислот і поліненасичених жирів істотно зміцнюють чоловіче здоров'я. У насінні міститься цинк, потрібний нормалізації функцій передміхурової залози. В цілях профілактики утворення простатиту чоловікам потрібно гризти гарбузове насіння щодня, хоча б по жмені.

В них містяться цинк, фосфор, вони регулюють функції травлення, покращують зір, зміцнюють репродуктивні можливості. Сік свіжого гарбуза підвищує інтимні сили чоловіка, тому його треба щодня пити по склянці. Вітамін F міститься у всіх частинах гарбуза - насіння, сік, м'якоть багаті цим вітаміном. Він покращує роботу судин, серця.

Дітям гарбуз вважається незамінним харчуванням в будь-якому вигляді. Педіатри рекомендують готувати гарбузові страви дітям, у яких є хронічні проблеми з функціями кишечника. Особливо корисна сира м'якоть, її клітковина містить органічні кислоти, поліпшують роботу всього ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Запори і коліт у дітей лікуються свіжовіджатим гарбузовим соком. Якщо у сік додати мед, такий напій заспокоїть нервове збудження, відрегулює засипання і глибокий сон.

Літнім людям важливо, що гарбузові страви, що легко засвоюються, не подразнюють слизові оболонки у всіх відділах кишечнику. Високий склад калію має сечогінну дію, що для літніх важливо при захворюваннях серця, судин. Високий вміст заліза робить її незамінною в дієтах при анемії.

У літньому віці корисна м'якоть гарбуза, вона покращує обмін речовин, запобігає скупченню газів, діє проти запалень в кишечнику та органах ШКТ.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини