Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
3 березня – день Ярила Вівсяника: історія, традиції та прикмети свята

3 березня – день Ярила Вівсяника: історія, традиції та прикмети свята

03-03-2020
Хто такий бог сонця Ярило?

Батьки Ярила — мати Діва Додола (богиня, що символізує небесну вологу) і батько Велес (бог трьох світів).

Діва Додола була неймовірної краси, але їй самій подобався бог Громовик Перун. Зустрівши Діву Додолу, Велес не зміг встояти перед її красою і дуже полюбив.

Щоб привернути увагу коханої, він перетворився в чарівну конвалія. Подивившись на квітку, Діва Додола була підкорена її ніжністю і вдихнула аромат. Її накрили настільки сильні почуття, що в результаті народився Ярило.

Від Велеса він успадкував чоловічу батьківську силу і перевтілення, вважалося, що Ярило протегує вовкам і диким тваринам. Діва Додола передала синові свій живий характер з привабливістю, завдяки чому Ярило вважався богом пристрасті.

Які на цей день існують традиції та обряди?

Люди вірили, що сам Ярило сьогодні вирушає перевірити, наскільки селяни підготувалися до чергового сільськогосподарського сезону, і бере в руки соху з бороною. Тому з 3 березня збільшувалися турботи у сільських ковалів, весь народ ніс їм інструмент для лагодження.

Так що і ви не відступайте від звичаїв, перегляньте сьогодні, чи все готово у вас до майбутнього дачного сезону? Можливо, якийсь інструмент потрібно купити або віддати в ремонт.

Приготуйте вівсяну випічку і пригостіть друзів, рідних

Згідно з повір'ями, 3 березня сам Ярило оголошує про прихід весняного тепла, а помічницею йому виступає невелика пташка-вівсянка. Її так і називали на Русі — вісниця тепла. Ярило давав птиці наказ про початок співу. Вона голосно цвірінькала, повідомляючи всім, що прийшла весна.

Господині в цей день традиційно випікали вівсянички для прославлення пташки, весни і Ярила.

Вівсянички — це вівсяні пиріжки або печиво, тісто для яких замішують на вівсяному борошні.

Таку випічку обов'язково роздавали всім знайомим, сусідам, друзям і родичам, годували членів сім'ї і кришили пташкам на вулиці.

Дату 3 березня не пропускали жінки, у яких ніяк не виходить зачати дитину. Треба було позичити у багатодітної сусідки вівсяну муку, приготувати з неї булочки, які за вечерею з'їсти разом з чоловіком, а крихти, що залишилися розкидати на вулиці для пташок. Якщо на крихти зліталось багато пернатих, значить, у пари буде великий шанс зачати дитинку.

Печиво нарівні з хлібом користувалося у слов'ян особливою повагою:

• Таку випічку вважали жертовною. У цьому випадку її потрібно було залишити на полях і попросити у Вищих Сил багатого врожаю. Для даного ритуалу випікали особливе печиво у формі звіряток або пташок.

• Вівсяне печиво підкладали також в труну покійного.

• Клали печиво і в якості оберега в колиску новонародженого, або того, хто зібрався в далеку дорогу.

• А ще печиво використовували в якості обрядових дарів. Ним пригощали родичів і гостей на великих сімейних заходах (іменини, хрестини дитини, весілля).


Крім своїх обрядових якостей вівсяне печиво володіє ще й користю. Містить великий відсоток клітковини, яка здатна поглинути і вивести з організму шкідливі токсини і холестерин, тим самим очищаючи кишечник.

Тому не забувайте давні слов'янські традиції і сьогодні приготуйте вівсяне печиво. Пригостіть ним не тільки членів сім'ї, але і стареньких самотніх сусідів по сходовій клітці, улюблених батьків, співробітників на роботі до обіднього чаювання, і навіть жебрака, що просить милостиню біля церкви.

Чим щедріше ви нагодуєте інших приготовленим вівсяним печивом, тим більше покличете в сім'ю достатку, благополуччя, тепла, затишку і щастя.

В сучасний час можете відійти від традицій подачі вівсяної випічки. Її їдять не тільки з солодкими добавками (кава, чай, варення або мед).

Пропонуємо вам оригінальні, але дуже смачні поєднання — з червоною слабосолоною рибою (сьомгою, фореллю або лососем), з різними видами сирів, з супами-пюре. Варто лише спробувати — не відірветеся!

Погодні прикмети на 3 березня

Літні місяці очікуються непогожими, якщо 3 березня по землі стелиться густий туман.
Сьогоднішньої ночі спостерігають за небом. Якщо місяць блідий — до рясного снігопаду, ясний — до холоднечі. Коли небо мерехтливими і блискучими зірочками всипане — до сильного холоду, мало зірок на небі — очікується завірюха і пурга.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини