Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Поради, як правильно вирощувати розсаду капусти

Поради, як правильно вирощувати розсаду капусти

06-03-2020
Визначтеся з сортом

Перед тим як йти в магазин за насінням, вирішіть, який саме сорт капусти вам потрібен. Від цього залежатимуть терміни посіву насіння. Визначтеся, для якої мети садите овоч — для приготування заготовок на зиму або для їжі у свіжому вигляді. Ранні різновиди не відрізняються високою врожайністю, але мають невеликі вилочки. Середньостиглі мають універсальне кулінарне застосування, а пізні володіють відмінною транспортабельністю.

Вибирайте якісне насіння

На життєздатність майбутньої розсади буде впливати і якість насіння. Тому приділіть підвищену увагу його вибору. Купувати посівний матеріал краще не у приватників, а в спеціалізованих торгових точках. Перевіряйте, щоб упаковка була цілою і на ній була вказана детальна інформація про виробника та характеристики сорту.

Підготуйте правильну ґрунтосуміш

Велике значення має і підготовка ґрунту для капустяної розсади. Візьміть по одній частині дернової землі і перегною, додайте до неї невелику кількість деревної золи. Її об'єм має становити 10 ст. л. на 10 кг ґрунту. Зола насичує посадки поживними речовинами і захищає від грибків. Ретельно перемішайте всі інгредієнти і відповідний субстрат готовий.

Замість дерну багато хто використовує торф. Ґрунт виходить легким і пухким. Ніколи не беріть землю, в якій до цього росли представники хрестоцвітих, оскільки капуста заразиться від них.

Визначтеся з термінами посіву

Правильно розрахуйте час посіву. Якщо висадити занадто рано, то розсада переросте. Молоді саджанці ослабнуть і не зможуть прижитися на новому місці. Якщо ж пропустити потрібний момент, то потім доведеться довго чекати врожаю.

Ранні сорти рекомендовано сіяти з 1 по 28 березня. Середньоранні висівають в період з 25 березня по 28 квітня, а пізні — з 1 по 20 квітня. Пам'ятайте, від проростання насіння до висадки на грядки проходить 50-55 днів.

Проведіть передпосівну підготовку

Без підготовки існує ризик того, що рослини захворіють. Потрібно обробити насіння з метою дезінфекції проти чорної ніжки, борошнистої роси та інших захворювань. Потримайте його деякий час в розчині марганцівки, потім промийте і просушіть. Це допоможе вбити наявні на ньому бактерії і яйця шкідників. Не забувайте попередньо обробити і ґрунт, його можна потримати в розігрітій духовці.

Дотримуйтесь правил посіву

Безпосередньо перед посівом добре намочіть ґрунт. Процес проростання вимагає багато рідини. Потім не поливайте до появи перших сходів. Сіянці необхідно прорідити, щоб уникнути густоти насаджень. Залишайте між ними близько 2 см. Тоді вони зможуть розвиватися більш інтенсивно.

Через 2 тижні зміцнілі паростки піддають такій процедурі, як пікіровка, тобто розсаджують по окремих стаканчиках. Стебло при цьому заглиблюють до сім'ядоль. Рекомендована відстань між кущиками і рядами становить вже 3 см. Якщо залишити розсаду капусти рости в одному ящику, корінню буде занадто тісно. Ще через півмісяця знову пересаджують в більш об'ємну тару.

Забезпечте світло

Капуста є світлолюбною рослиною. Юні саджанці не будуть рости, якщо їм не вистачає сонця. Оскільки світловий день в цей період ще зовсім короткий, використовуйте додаткові лампи для досвічування посадок. Овочеві потрібно від 12 до 15 годин світла на добу.

Вчасно поливайте

Цей овоч має потребу в регулярному поливі. Посуха негативно відбивається на стані розсади, приводячи до в'янення. Але уникайте надмірного перезволоження ґрунту. Застій води в ємності згубно діє на кореневу систему, викликаючи у неї гниття та інші хвороби. Після поливу розпушуйте ґрунт, щоб забезпечити корінці достатньою кількістю кисню, необхідного для їх розростання.

Слідкуйте за температурою

Дотримання температурного режиму дуже важливо для розсади капусти. Сходи з'являються при +18...+20°С тепла. Потім в денний час в приміщенні потрібно підтримувати +15...+17°С. Вночі культура воліє прохолоду, стовпчик термометра не повинен підніматися вище +8...+10°С. Це запобігає витягуванню сіянців.

Підживлюйте

Щоб сіянці повноцінно розвивалися і перетворилися в міцні рослини, їм необхідно додаткове живлення. Забезпечуйте розсаду добривами зі збалансованим складом. Першу підгодівлю слід проводити вже через тиждень після пікіровки. Скористайтеся готовими магазинними комплексами з вмістом калію та фосфору. До переміщення на грядки проводять 3 таких підживлення, останнє — за 2 дні.

Загартовуйте

Молоді саджанці капусти загартовують перед висадкою у відкритий ґрунт. Робити це починають заздалегідь, за 2 тижні. Спершу просто відкривайте кватирку на 2 години. Потім можна виносити ненадовго ємності з розсадою на лоджію або балкон.

Притіняйте перші дні від прямих сонячних променів. Потім вже рослини просто залиште на балконі на кілька днів до самої висадки. Такий підхід дозволяє розсаді звикнути до навколишніх умов і простіше адаптуватися. Відсутність загартування негативно позначиться на майбутньому врожаї.

Вчасно лікуйте хвороби

Вчасно лікуйте саджанці, як тільки помітите ознаки грибкового ураження, інфекції або паразитуючих комах. Якщо не поставитися серйозно до хвороб, то вони швидко поширяться на всю розсаду, і вона може загинути.

Уникнути такого фіналу допоможе і правильна профілактика. Вона полягає в обробці кущів фунгіцидними препаратами або народними засобами. Використовуйте препарати проти хрестоцвітної блішки — найпоширенішого капустяного шкідника.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини