Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Коронавірус і діти: Інтерв’ю з імунологом Національної медичної академії Федором Лапієм

Коронавірус і діти: Інтерв’ю з імунологом Національної медичної академії Федором Лапієм

10-03-2020
На запитання, як можемо убезпечити своїх дітей від коронавірусу і чи вже час нині, як стало відомо, що вірус вже прийшов в Україну, не виходити з малюками з дому, відповів доцент кафедри дитячих хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Федір Лапій.

- Чому нема ніякої інформації щодо зараження коронавірусом дітей під час масового спалаху в Китаї? З інтерв’ю лікаря китайського госпіталю, яке було заборонено до розповсюдження цензурою, зокрема, відомо про смерть хворої вагітної жінки. Натомість про дітей і підлітків жодної інформації. Вам про це як науковцю щось відомо?

- Щодо дітей, які б заразилися коронавірусом у Китаї, інформації я не чув. Дійсно, були свідчення щодо захворювання людей похилого віку, які схильні до важкого перебігу хвороби. Хоча були повідомлення і щодо людей більш молодого віку. Чому не було відомо про випадки з дітьми? Можливо, їх не було. Можливо, діти не захворіли через обачність батьків. Як правило, у дітей є батьки, і вони їх захищають: в разі виникнення небезпеки вони їх намагаються сховати, ізолювати. Дорослі, які мають дітей, більш ретельно дотримуються гігієни.


- Але ж немає стовідсоткової впевненості, що цей вірус не може уражати дітей? Можливо, Китай просто засекречує якусь частину інформацію? Цензура?

- Такий варіант не можна виключати, адже Китай, незважаючи на те, що це одна з найпотужніших економік світу, таки досить закрита країна з високим рівнем цензури. У цій країні ретельно обмежується поширення інформації, особливо її вихід за межі країни, за це передбачено жорстке покарання. Не можна виключати такий момент, що повної картини про те, що відбувалось і продовжує відбуватись в Китаї, ми не маємо.

- А загалом у нас достатньо інформації про коронавірус, ми добре розуміємо, з якою загрозою маємо справу? Те, як ми її попереджуємо, – це ефективно?

- Я б не обмежувався лише тією інформацією, яку ми маємо. Проте ми вже маємо випадки захворювання в Італії, Франції, США, Японії, і можна говорити про те, що відтепер вірус вийшов у площину країн, де світова медична спільнота може вільно його вивчати, і на відміну від того, як це було в Китаї, обмінюватись спостереженнями. Але, звісно, ця проблема вивчена далеко не до кінця, і запитань лишається багато, трохи більше, ніж відповідей. Щодо деяких з них поки що існують лише теорії, версії, які не підтверджено.

На сьогоднішній день досі нема чіткої відповіді, звідки взявся Covid 19? Яка тварина спричинила його поширення? Хто став посередником між людиною і тою твариною, з якої все почалось? Чи може передаватись цей вірус іншим тваринам?

Чи дійсно інкубаційний період (від потрапляння збудника в організм людини до розвитку перших симптомів) є більш тривалим, ніж ми собі уявляємо? Наразі прийнято вважати, що він складає до 14 днів.

Чи можуть поширювати вірус люди, в організм яких збудник вже потрапив, але симптомів захворювання вони ще не відчувають? Чи можна від них заразитись? Чи може повторно захворіти людина, яка вже одужала після коронавірусу? Чи формується до нього імунітет?

Чи здатен цей вірус до мутацій? Чи не будемо ми мати в найближчий час ще більш серйозної ситуації, ніж зараз?

- У мережі Інтернет пропонують придбати вакцину від коронавірусу. Це "розводняк" від шахраїв?

- На сьогоднішній день вакцина від коронавірусу в жодній країні світу недоступна. Натомість це не означає, що наразі не ведуться розробки і робота над її створенням. Вони ведуться, але станом на сьогодні неможливо сказати з впевненістю, чи стане вакцина доступною широкому загалу за кілька місяців або через кілька років. Те, що пропонується в мережі Інтернет, – наразі витівки шахраїв. Це щось на кшталт того, як роми на вокзалах торгували освяченою водою.

- Як убезпечити дітей від коронавірусу? Одягати їм маски? Тікати з міста? Ховатись з ними в ізольовані місця?

- Маска не є засобом захисту ні від коронавірусу, ні навіть від банального респіраторного захворювання. Маску слід одягати на хвору людину, аби вона не заразила інших людей. Методики профілактики коронавірусної інфекції нічим не відрізняються від профілактики того ж самого грипу. Чисті руки, ізоляція у випадку поганого самопочуття або симптомів респіраторного захворювання, збереження дистанції з людьми, великий простір, провітрювання приміщення.

Щодо рекомендацій, які нині звучать, щоб вакцинуватись від грипу, я б хотів дещо пояснити: сама собою існуюча вакцина від грипу не захищає від коронавірусу. Проте, якщо брати до уваги, що грип і коронавірус мають деякі спільні симптоми: температура, ураження легень, органів дихання, то провакцинувавшись від грипу, людина зменшує шанси мати хворобу, перебіг якої подібний до коронавірусу: менше нервів, менше незручностей, зокрема вірогідної госпіталізації та ізоляції. До того ж людина буде захищена від штамів звичного грипу й ускладнень від нього.

- Тест-системи - єдиний спосіб підтвердити коронавірус на сьогодні?

- У випадку з коронавірусом поки що відіграє важливу роль таке поняття, як епідеміологічний анамнез: важливо, чи відвідувала людина Китай або іншу країну, в якій спостерігається спалах, протягом 14 днів перед появою підозрілих симптомів.

- Тобто варто менше подорожувати і навіть бажано скасувати заплановані подорожі з дітьми наразі?

- Так. Звичайно, не хотілося б про це говорити – проте ризик заразитись під час подорожей є. Зокрема, щодо перебування в літаку ризик поширення вірусу досить низький, в аеропорту також ризик підхопити інфекцію, з огляду на велику площу приміщень, невисокий. Натомість він значно зросте у випадку безпосереднього контакту з хворою людиною. Або після перебування у великій юрбі людей, наприклад, у черзі біля стійки реєстрації (де поряд можуть опинитись вже хворі люди або носії). Особливо це актуально щодо країн, де вже фіксується спалах інфекції.

- Щодо України – ще рано тікати в ізоляцію з дітьми? Поки не настала критична ситуація, можна продовжувати жити повноцінним соціальним життям?

- Звісно! В Україні ми поки що можемо собі це дозволити. Єдине – слід дотримуватись правил особистої гігієни, тримати ввічливу дистанцію зі сторонніми людьми. І звісно, треба чекати результатів вивчення вірусу від науковців, аби не робити передчасні висновки. Зараз ми будемо мати можливість спостерігати, як поводитиме себе коронавірус в європейській популяції, де на відміну від Китаю все відбуватиметься максимально прозоро.

Джерело статті: ua.112.ua

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини