Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Юрій Павленко: Правосуддя щодо дітей має бути спрямованим на відновлення та перевиховання, а не тільки на покарання

Юрій Павленко: Правосуддя щодо дітей має бути спрямованим на відновлення та перевиховання, а не тільки на покарання

23-02-2018
На цьому наголосив народний депутат України, голова Житомирської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко, коментуючи проблему зростання злочинності серед неповнолітніх.

У Житомирській області, особливо в окремих її районах, минулого року, порівняно з попередніми роками, було зафіксовано значне зростання дитячої злочинності. Зазвичай до неправомірних дій вдаються діти, які, як правило, живуть за межею бідності, страждають від насильства у сім’ї та ніде не навчаються.

«У місті Житомирі кількість правопорушень, скоєних малолітніми, неповнолітніми або за їх участю за останній рік зросла майже на 20%, у Бердичеві – мало не вдвічі, у Малині – у півтори рази. Не краща ситуація у Черняхівському, Брусилівському, Коростишівському, Народицькому, Любарському районах. А в Лугинському кількість випадків вчинення дітьми злочинів зросла вдесятеро (!). Попри це Житомирська обласна державна адміністрація вже котрий рік поспіль не розробляє окрему спеціальну програму протидіі злочинності серед неповнолітніх. Якщо подібна тенденція продовжуватиметься, то незабаром значна частина мешканців Житомирщини шкільного віку йтимуть не до коледжів та університетів, а до виправних колоній, де їхнє життя буде остаточно зламане», — зауважив народний депутат України.

Згідно даних статистики у 2017 році на Житомирщині від злочинів потерпіли 209 неповнолітніх та 75 дітей віком до 14 років. Не мало юнаків та дівчат стають свідками жорстокості інших. Суспільство не повинно стояти осторонь таких випадків, бо саме насильство й породжує насильство: непоодинокі випадки, коли у подальшому такі діти самі стають ініціаторами та виконавцями злочинів.

«Сьогодні ми нерідко судимо неповнолітніх, котрі вкрали, аби вижити, як судимо дорослих, які просто не хочуть у інший спосіб заробляти собі на життя. Разом з тим держава не звертає належної уваги на малолітніх жертв насилля та злочинів, не надає вчасної і кваліфікованої фахової допомоги, просто відправляє їх до інтернатних закладів, де дитині слід боротися за своє життя не менше, аніж у неблагополучних сім’ях. Спільними зусиллями слід активізувати роботу у напрямку розвитку повноцінноі ювенальної юстиції, котра покликана визначити місце дитини у кримінальному процесі та захистити її. Якщо ми притягуємо дитину до відповідальності за скоєний нею злочин, то, перш за все, слід розібратися, чому вона це зробила. Над її справою повинні працювати ювенальний слідчий, ювенальний прокурор, ювенальний суддя — спеціально навчені та професійні люди», — вважає Юрій Павленко.

Певні кроки у напрямку розробки кримінального судочинства щодо дітей були зроблені у 2011-2012 роках. Зокрема, це Указ Президента України «Про Концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх», Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні». Важливе значення має 38 глава Кримінального процесуального кодексу України («Кримінальне провадження щодо неповнолітніх») — це фактично перший реальний практичний крок до ювенальної юстиції.

«Реформування кримінального судочинства по відношенню до дітей, розпочате у 2012 році, коли багато дітей, незаконно засуджених, або які пройшли виправлення, отримали свободу і змогли реалізувати себе у житті, необхідно продовжувати й надалі. Розвиток ювенальної юстиції в Україні дозволить акцентувати увагу на реабілітації неповнолітніх злочинців, а не лише на покаранні. Діти, що потрапили до скрутних життєвих обставин і були змушені піти на злочин, заслуговують на другий шанс та відновлення свого соціального статусу. Крім того, активна робота у цьому напрямку дозволить зменшити напругу у багатьох сферах життя суспільства», — резюмував політик.

Юрій Павленко: Правосуддя щодо дітей має бути спрямованим на відновлення та перевиховання, а не тільки на покарання

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини