Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини

Вибори: багато партій, хороших і різних

14-08-2012
Центральна виборча комісія завершує реєстрацію кандидатів у депутати парламенту. Понад 3,5 тисячі осіб змагатимуться за 450 депутатських мандатів.

За 225 мандатів у мажоритарних округах боротиметься понад 2200 кандидатів, тобто, у середньому, близько 10-ти осіб на одне депутатське місце. Багато з них висунуті політичними партіями, назви яких нікому не відомі.

Політичні експерти кажуть про те, що головна боротьба розгорнеться саме за одномандатні округи і що, мовляв, із партійними списками усе більш-менш зрозуміло.

Проте, несподіванки у виборах все одно будуть, і вони також можуть вплинути на остаточний розподіл сил у новій Верховній Раді, вважають експерти.

Хто готується до перемоги


Усі соціологічні служби єдині у тому, що чотири політичні сили поза сумнівом долають 5-відсотковий бар'єр, і інтрига є лише навколо того, скільки саме відсотків вони наберуть.

Клацнути Партія регіонів, об'єднана опозиція Клацнути "Батьківщина", Клацнути УДАР та Клацнути Компартія - так може виглядати список переможців виборів за партійними списками. Вони ж пропорційно до отриманого результату поділять мандати тих партій, які одержать від 0,1% до 4,99% голосів виборців.

Соціологи кажуть про те, що внаслідок приєднання до "Батьківщини" низки партій опозиція покращила свої результати і випередила Партію регіонів. За різними оцінками, цим двом політичним силам соціологи станом на початок серпня дають від 20 до 25% підтримки виборців.

По 10% можуть набрати УДАР і Компартія.

Дуже близькими до подолання 5-відсоткового бар'єра соціологи вважають "Свободу" Олега Тягнибока і партію "Україна - Вперед!" Наталії Королевської.
"Для інших партій вірогідність набрати 5% вкрай низька. Але на виборчу кампанію і остаточний розклад сил ці партії можуть вплинути своєю інформаційною діяльністю. Вони відбиратимуть відсотки у більш прохідних партій", - сказав ВВС Україна керівник соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.
Однак, директор Агентства стратегічних досліджень Дмитро Панько вважає, що за два з половиною місяці до дня виборів ситуація може зазнати змін.

"Серйозні зміни у рейтингах безумовно будуть. Це залежить не лише від економічної ситуації, але й від ще двох факторів: скандалів, схожих на ті, що ставалися колись із депутатом Віктором Лозинським чи Ландиком-молодшим. Окрім того, якась частина людей, що мають намір голосувати за партію, може змінити свою думку, коли побачить, кого партія висунула у мажоритарному окрузі", - сказав ВВС Україна Дмитро Панько.

"Це не спричинить потрясінь у рейтингу, але для партій-новачків, які акцентують свою діяльність на "нових обличчях", втрата з цих причин 1-2% голосів може виявитися фатальною", - додав директор Агентства стратегічних досліджень.

Боротьба за виборчі комісії


Загалом у виборчому бюлетені 28 жовтня може виявитися близько 20 партій. Принаймні, до Центрвиборчкому документи на реєстрацію подала саме така кількість політичних сил.

Окрім названих партій, свої списки висунули партія "Наша Україна" Віктора Ющенка, партія "Зелені" на чолі із Олександром Прогнімаком та телеведучим Андрієм Джеджулою, ВО "Громада", очолювана рідним братом Павла Лазаренка Іваном Лазаренком.

ЦВК зареєстрував також список Ліберальної партії, до першої п'ятірки якої увійшов речник МВС України Володимир Поліщук.

За мандати планує змагатися партія "Нова політика", першим номером якої зареєстрували голову Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимира Семиноженка.

Окрім того, у виборчому бюлетені можуть з'явитися Соцпартія із новим лідером Петром Устенком, Радикальна партія Олега Ляшка, Українська платформа "Собор", очолювана видавцями, братами Капрановими, Партія пенсіонерів України, партії "Україна майбутнього", "Зелена Планета" та "Руський блок".

Усі вони отримають право боротися за членство у виборчих комісіях. Як вважають політичні оглядачі, це єдине, на що вони можуть сподіватися, оскільки, як сказав Дмитро Панько, "розраховувати, що хтось із аутсайдерів "вистрелить" в останню мить - це із галузі фантастики".

Влада, комуністи і націоналісти


Комуністична партія і націоналістична партія "Свобода" не вперше беруть участь у виборах, проте саме у цьогорічній кампанії їм прогнозують більший успіх, аніж у минулі роки.

Експерт Андрій Биченко бачить у підвищенні рейтингу комуністів певні закономірності.

"Економічна політика влади призводить до помітного розчарування прихильників Партії регіонів. Українські виборці особливі - навіть розчарувавшись, біло-сині не голосуватимуть за помаранчевих і навпаки, помаранчеві не підтримуватимуть Партію регіонів. А тому ті, хто розчарувався у владі, голосуватимуть не за опозицію. Вони або не підуть на вибори, або підтримають КПУ, тим паче, що рекламна кампанія комуністів найвдаліша із того, що поки що робиться політичними партіями", - вважає соціолог Андрій Биченко.

Рекламна кампанія КПУ конкурує за потужністю і масовістю хіба що із партією "Україна-Вперед!". Лідер КПУ Петро Симоненко Клацнути твердив ВВС Україна, що партія зробила висновки із попередніх виборчих кампаній і збирала гроші задовго до виборів.

"Ми зробили висновки із попередньої виборчої кампанії і розуміли, що нинішні вибори будуть найскладнішими і найжорсткішими за останні 20 років. А наш результат залежатиме від того, наскільки люди будуть поінформовані про нашу позицію і програму. За цей час були накопичені гроші, і це справді вимагало від нас дуже серйозних зусиль, ми працювали в усіх напрямках - залучали кошти тих, хто поділяє наші погляди", - заявляв Петро Симоненко.

Щодо можливого успіху на виборах праворадикальної партії "Свобода", то експерти єдині у тому, що більша прихильність до націоналістичних ідей також спровокована діями влади.

"Багато кроків чинної влади - у мовній політиці, у питаннях територіальної цілісності - розцінюються частиною електорату як антидержавна політика. У той же час, опозиції не вдається відвернути усі ці проблеми. Тому україноцентричні виборці радикалізуються заради того, щоб збільшити противагу політиці нинішньої влади", - сказав ВВС Україна соціолог із Центру Разумкова Андрій Биченко.

Лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок Клацнути переконаний, що вперше з часу незалежності в українському парламенті з'явиться націоналістична фракція, і експерти категорично цього твердження не заперечують.

Технології, що можуть стати успішними


Партію "Україна-Вперед!" тривалий час вважали "технологічним" проектом, мета якого забрати голоси в опозиції. Проте завдяки Клацнути потужній виборчій кампанії, яку Наталія Королевська розпочала задовго до інших партій, на неї звернули увагу ті, хто вагався і кого не влаштовують нинішні політики.

Причому, як вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко, серед тих, хто може проголосувати за нову політичну силу - розчаровані у Донецькій і Луганській областях.

"Королевська зараз забирає голоси не в опозиції, як здавалося. На сході і на півдні дуже непогано вона забирає у Партії регіонів. Окрім того, на Сході присутність Андрія Шевченка у списку може додати партії неопозиційного електорату, а такого "нестійкого", молодіжного. В тому числі, можливо, електорату Партії регіонів", - сказав Олександр Черненко в інтерв'ю ВВС Україна.

Про ще одну технологію твердив заступник голови ЦВК Андрій Магера. Цьогоріч десятки партій, назви яких не відомі навіть членам Центрвиборчкому, висувають своїх кандидатів у мажоритарних округах. Як правило, кожна така партія висуває одного кандидата, шанси якого виграти дуже примарні. Проте, такий кандидат може позмагатися за членство у дільничній чи окружній виборчій комісії.

"Більшість партій братимуть у виборах технічну участь. Адже навіть один кандидат робить їх суб’єктами виборчого процесу та дає право на висування своїх представників у члени окружних та дільничних виборчих комісій", - сказав член ЦВК журналістам.

Загалом станом на 13 серпня близько 80 партій висунули своїх кандидатів у депутати у мажоритарних округах.

Автор статті: Світлана Дорош

Джерело статті: ВВС Україна

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини