Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
«Закрой рот, идиот!»

«Закрой рот, идиот!»

01-07-2015
Вчора в мережі з’явився документ, який суттєво впливає на інформаційний простір Житомирщини. Журналісти опублікували шокуюче доручення голови ОДА Сергія Машковського, в якому йдеться про нові правила комунікації між владою та мас-медіа.

Як випливає із тексту документа, вже з 16 червня представники ЗМІ не можуть отримувати коментарів від керівників профільних департаментів та управлінь без попереднього погодження. Раніше посадовці погоджувалися надати коментар навіть по телефону. А тепер усім намірам журналістів будуть давати зелене або червоне світло заступник голови ОДА Ярослав Лагута і департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю. Таке нововведення – не зовсім дружелюбний жест до журналістської спільноти області.

Теоретично офіційним джерелом інформації про діяльність обласних чиновників є сайт ОДА. Проте, повідомлення, якими він заповнений далеко не відображають всі аспекти життя. Відтак, інформаційний вакуум заповнюють інші мас-медіа.

Сергій Машковський стає все менше публічним. З практики зникли його брифінги для представників ЗМІ, під час яких журналісти задавали питання, ні з ким їх не погоджуючи. Окрім цього, останнім часом в ОДА не запрошують кореспондентів на наради чи круглі столи, які проводить керівник області. Можливо, вони й проходять, але в анонсі на сайті структури про це не повідомляють. Сергій Машковський будує все більше бар’єрів для спілкування із журналістами, від яких люди дізнаються про всі новини та події.

Голова ОДА, очевидно, має намір створити монопольний канал інформації через профільний департамент. Але коментар про подію протягом доби, про що йдеться в дорученні, мало кому буде цікавим. Люди сприймають гарячу й оперативну інформацію. У департаменті можуть і відмовити в інтерв’ю. Але як це будуть мотивувати – не прописано. Виникає загроза, що там з’являться улюблені журналісти. З огляду на те, що департамент невдовзі стане управлінням, його функції розширюються до масштабів цілого міністерства чи спецслужби.

Що змусило голову ОДА прийняти таке рішення, важко сказати однозначно. Можливо, це нав’язали йому в департаменті. До розробки доручення могла долучитися столичний продюсер, яка дивними методами «розкручує» і Сергія Машковського. Сам керівник області не має інформаційної стратегії. З його поля зору впали теми корупції (всі пам’ятають борди по області з телефоном «гарячої лінії», на яких Машковський закликав повідомляти про всі подібні прояви), захисні споруди (невідомо, чи готові в населених пунктах укриття захистити людей у разі виникнення загрози. А це питання ще кілька місяців тому голова піднімав у кожному районі), шоста хвиля мобілізації (це взагалі темна тема. Невідомо, скільки чоловіків заберуть в зону АТО і яка кількість техніки потрібна), нова оптимізована структура ОДА (нашумілий проект, про результати якого всі мовчать), нічого й не згадує він і про переселенців (скільки їх прибуло і виїхало з області та де вони проживають, адже не загорами вибори і ці люди – теж електорат).

Голова Житомирської ОДА активно займається будівництвом фортифікаційних споруд і складає рейтинги районів – роздає пальми першості та рахує їхні сходинки. Для молодого політика навіть регіонального рівня – це непоказові кроки. В зоні АТО Житомирщина і так представлена. На Донечччині – Павлом Жебрівським, а на Луганщині – Михайлом Пухтаєвичем.

В українському інформаційному просторі серед голів ОДА зараз найбільше фігурує Михайло Саакашвілі, а також часто з’являються Геннадій Москаль та Павло Жебрівський. Інші керівники областей працюють на регіональній ниві. Очевидно, документ, підписаний Сергієм Машковським взагалі перекриває йому доступ на загальнодержавний медійний рівень. Якщо про нього не писатимуть свої, житомирські журналісти, то й інші мовчатимуть.

Доручення Сергія Машковського свідчить про спробу запровадження цензури м’якими методами. При цьому, у розділі «Розпорядження голови ОДА» на сайті облдержадміністрації цього документу немає. Він не перший голова ОДА, який прагне контролювати, що про нього говорять і пишуть. Але якщо в інших керівників такі питання вирішувалися в кабінетах, то Машковський виніс це на вищий рівень.

У Конституції та інших українських законах декларується свобода слова, гласність і відкритість діяльності державних органів влади. Однак, на Житомирщині свої правила гри. Свобода слова – через цензуру. А потім чиновники говоритимуть про заангажовані і необ’єктивні ЗМІ. Просто вини пишуть і показують те, що влада замовчує. Сергій Машковський працює по-новому, але ці методи шкодять йому. Цікаво, як на такий крок житомирського керівника відреагують в Києві…

«Закрой рот, идиот!»



Джерело статті: Житомир-онлайн

На головну сторінку

«    Липень 2015    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Новини