Свіжі новини
ГоловнаАфішаФахівці розповіли про ознаки ротавірусного ентериту, який виявили в житомирських школярів

Фахівці розповіли про ознаки ротавірусного ентериту, який виявили в житомирських школярів

Учні житомирської гімназії, які з 21 січня потрапили до лікарень з попереднім діагнозом «харчове отруєння», хворіли на ротавірусний ентерит.

Про це на основі клініко-епідеміологічних даних 27 січня написав сайт ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«21.01.17р. зареєстровано спалах гострого гастроентероколіту серед учнів Житомирської міської гуманітарної гімназії №23 ім. М. Й.Очерета. Станом на 26.01.17 р. захворіло 23 дитини. На підставі клініко-епідеміологічних даних, зареєстрованим хворим встановлено діагноз ротавірусний ентерит», – повідомляють фахівці.

Нагадаємо, зі слів заступника Житомирського міського голови Матвія Хренова, станом на 26 січня усі школярі виписані з лікарняних закладів та приступають до навчання 30 січня.

Спеціалісти лабораторного центру інформують, як розпізнати ротавірусну інфекцію і чим вона відрізняється від розладу травлення.

«Ротавірусна інфекція – це гостре вірусне захворювання, яке характеризується проносами, блюванням, слабкістю, підвищенням температури тіла. Ротавірусне захворювання може мати легку форму перебігу – водяниста діарея при цьому триває декілька днів, при тяжкій формі захворювання спостерігається блювання, жар. Інкубаційний період триває 1-3 дні. Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок — різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39oС), нудота, іноді біль в животі, часте блювання, сильний пронос, випорожнення — яскраво-жовті, водянисто-пінисті. Крім того, у більшості хворих з’являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Багаторічні спостереження виявили, що найбільші спалахи захворювання виникають під час або після епідемії грипу, за що ротавірусне захворювання отримало в народі неофіційну назву «кишковий грип». Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, як правило, зникають через 3-7 днів», – повідомляє сайт.

Ротавірус дуже легко передається від людини до людини. Передача відбувається фекально-оральним шляхом під час прямого контакту, вживання в їжу інфікованих ротавірусом страв і води та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (іграшки, підлоги, меблі, одяг тощо). Тривалість виділення ротавірусу з фекаліями в осіб із ослабленою імунною системою може бути протягом більш ніж 30 днів після інфікування.

«Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним з яких є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу. Особи, що наглядають за хворими, повинні часто мити руки, обробляти руки антисептичними засобами, овочі і фрукти, перед вживанням обробляти окропом. Забруднені поверхні повинні бути вимиті водою з милом. Обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус і попереджує передачу захворювання»,
– інформують фахівці лабораторного центру.

Залиште свій коментар
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img