Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Як пережити літню спеку

Як пережити літню спеку

12-06-2019
Літня спека – справжнє випробування. Вона виснажує та втомлює, відтак постійно хочеться втамувати спрагу й просто охолодитися.

Найближчими днями погода в Україні буде спекотною.

У спекотну погоду посилюється потовиділення, тобто з організму йде більше води, ніж звичайно. Тому, щоб компенсувати втрати, варто пити більше води.

Кількість води, яку слід випивати за день, залежить від здоров’я людини. Якщо проблем зі здоров’ям немає, то найкращий орієнтир – відчуття спраги або голоду (голод, до речі, теж може бути викликаний спрагою). При цьому бажано, щоб половина рідини, яку ви випиваєте в день, була звичайною питною водою, негазованою.

Рекомендована кількість рідини, яку необхідно споживати в день, обчислюється з розрахунку 30 мл на 1 кг маси тіла. Тобто, для дівчини вагою 50 кілограмів – півтора літра рідини, якщо вага людини від 70-80 кг, то випивати слід 2–2,5 л води в день.

У спеку важливо, аби половину денного раціону складали овочі та фрукти. Вони ідеально доповнюють питний режим.

Чим різноманітніше харчування, тим краще: більше налягайте на сезонні овочі та фрукти, менше вживайте рафінованих та жирних продуктів, обмежте споживання м’яса. Окрім овочів та фруктів, також їжте кисло-молочні продукти.

Окрім води, варто також пити трав’яні чаї, компоти, соки. Однак звертайте увагу, що в останніх є цукор. Його вживання, особливо в спеку, слід обмежити.

Яка температура вважається нормальною?

Оптимальною у приміщені вважається температура 18-24 градусів, а вологість – 40-60%. Також не повинно бути сильного протягу. Ці параметри важливі також для температури надворі.
\
Температура більше 28 градусів вважається уже некомфортною, а якщо термометр показує більше 30 градусів – працю надворі слід обмежувати. В такому випадку після 15-20 хвилин роботи варто робити перерву на 10-15 хвилин, при цьому працювати не більше 1-1,5 години. Найкраще – переносити роботу на ранок або вечір, коли спека спадає.

Як співіснувати з кондиціонером?

Кондиціонер допомагає охолодити приміщення, але він не дає свіжого повітря. Тому кімнату з "охолоджувачем повітря" треба періодично провітрювати. Якщо прийти з вулиці "гарячим" і відразу стати під кондиціонер – можна захворіти. Тому, зайшовши знадвору, старайтесь не потрапляти під струмінь охолодженого повітря.

До того ж різниця температури у приміщенні, де працює кондиціонер, з вуличною температурою не має перевищувати 10 градусів.

Яку загрозу несуть холодні напої?

Вони теж свого роду небезпечні. Якщо випити багато холодної рідини, можна отримати запалення горла. Аби уникнути неприємного болю в горлі, воду слід кілька секунд потримати в роті та пити маленькими ковтками. Загалом, кімнатна температура напоїв вважається оптимальною.

Що робити при тепловому ударі?

Сонячний удар – це реакція організму на раптове підвищення температури. Людину, яка отримала тепловий удар, слід відвести в тінь та покласти або посадити її так, щоб вона прийняла зручне положення. Послабте їй тісний одяг та дайте звичайної води. Також варто змочити водою або вологим рушником чоло, шию, обличчя. Бажано поміряти пульс і поспостерігати за самопочуттям, якщо стан погіршуватиметься – негайно викличте лікаря.

Також, якщо у ваших планах довга прогулянка вулицею у спеку, обов’язково одягайте панаму та сонцезахисні окуляри, аби не отримати тепловий удар. Не забувайте брати із собою воду.

На головну сторінку

«    Червень 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Новини