Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Осіннє рівнодення 2019: дата, прикмети, забобони та цікаві факти

Осіннє рівнодення 2019: дата, прикмети, забобони та цікаві факти

22-09-2019
Осіннє рівнодення — це магічний день, сповнений легенд, прикмет та вірувань, що пройшли до нас крізь не одне покоління.

Багато хто плутає сонцестояння та рівнодення, але це різні дати з різними значеннями. Рівнодення — це коли день та ніч зрівнюються за часом, таке трапляється двічі на рік, восени та навесні. Сонцестояння ж, навпаки, дата, коли день найкоротший у році — взимку, або найдовший — влітку.

Розповідаємо про осіннє рівнодення, його прикмети та забобони, та як варто провести цей день. Також, у статті ми додали простий рецепт пирога добробуту, який заведено готувати на рівнодення.

Осіннє рівнодення 2019: дата, прикмети, забобони та цікаві факти


Коли осіннє рівнодення 2019

Осіннє рівнодення зазвичай настає у двадцятих числах вересня. Від року до року дата може відрізняться на пару днів.

Осіннє рівнодення 2019 в Україні настане 23 вересня о 10.50 за київським часом. Потім день буде ставати коротшим аж до дня зимового сонцестояння – у цьому році 22 грудня.

Як можна відсвяткувати осіннє рівнодення?

В українців цього дня є своя особлива традиція — пекти пиріг добробуту. Непоганий спосіб відсвяткувати сонцестояння, зібратися всією родиною за столом та посмакувати цим десертом.

Печуть такий пиріг — щоби наступний рік був багатим, щедрим на врожай та щасливим, а всі жителі дому жили в достатку. Можна навіть спекти декілька пирогів. З капустою — це до грошей, з м’ясом — до успіхів у роботі, а з ягодами — до сімейного щастя.

Можете вигадати свій власний пиріг: з медом, горіхами, насінням, шоколадом тощо. У тісто додавайте багато масла, а в начинку не шкодуйте спецій. Пиріг добробуту має бути, як ніколи, щедрим на всі компоненти.

У цей день заведено дякувати. Пам’ятаєте, як в американців на День Подяки всі одне одному дякують за різні важливі речі? Так само можна зробити за вечерею: подякувати за все хороше, що сталося за минулий рік.

Генеральне прибирання — можна влаштувати якраз перед вечерею. Позбавлення від зайвих речей це своєрідний ритуал очищення, готовності до позитивних змін протягом наступного року. Відберіть вдома все, чим не користуєтеся, одяг, який не носите, старий посуд тощо. Усе що в хорошому стані — продайте чи віддайте на благодійність. Усе що поламане викиньте в смітник. Також, у цей день заведено позбуватися від речей, з якими пов’язані погані спогади. Треба зібрати те, що вас засмучує чи нагадує про погані часи та спалити. Мовляв, разом із цими речами згорять і всі невдачі та смуток.

Ще є забобони щодо того, що не варто робити на осіннє рівнодення. Не можна починати нові справи, сваритися з близькими людьми, перебувати в поганому настрої. Не можна бажати комусь зла чи думати про лихе, тримати образу. Навпаки, день треба провести весело, у гарному настрої, концентруючи свою увагу тільки на хороших людях та на тому, що приносить вам радість.

Прикмети осіннього рівнодення

Прикмети актуальні в ніч із 22 вересня й до завершення 23 вересня:

У цей день починається друга частина бабиного літа.
Яка погода буде на рівнодення — такою буде й уся осінь.
Якщо врожай горобини вдалий, то осінь буде дощовою, а зима холодною.
Якщо на горобині та березі до цього часу вже пожовкло листя — морози будуть ранніми і триватимуть всю зиму.
Добрий врожай жолудів прогнозує сніжне Різдво.
Хороша та тепла погода в цей день віщує лагідну зиму.
А от якщо плахи в цей день летять у теплі краї (особливо журавлі), то слід навпаки чекати лютих морозів.
Якщо весь вересень до цього часу супроводжувався грозами, то осінь буде сонячною і приємною.

Пиріг добробуту: простий рецепт

Осіннє рівнодення 2019: дата, прикмети, забобони та цікаві факти


Вирішили таки зробити пиріг на рівнодення? Пропонуємо авторський незвичайний рецепт. Готується такий пиріг швидко, а компоненти, якщо не притягнуть у дім золотих гір, то точно вдовільнять смакові рецептори.

Що треба:

Для тіста візьміть 250 г борошна, 200 г вершкового масла та 100 г цукру, а також 2 жовтки та дрібку солі. Бажано, щоби масло і яйця були домашніми, це покращить смак тіста. Рекомендуємо додати в нього ще цедру лимона.

Для начинки візьміть 100 г свіжих слив, 50 г мигдальних пластівців та 50 г рідкого меду, корицю та мускатний горіх, 1 жовток та 20 г цукру, 100 г сиру домашнього й ще 50 г вершкового масла.

Як приготувати:

Починаємо з приготування тіста. Перетріть руками борошно та масло в крихту. Жовтки та цукор збийте в піну, додайте цедру лимона та замішайте всі компоненти в тісто. Заверніть його в харчову плівку та відкладіть у холодильник.

Домашній сир збийте з жовтком та цукром, додайте 20 г вершкового масла й перетріть через мілке сито. Духовку розігрійте до 180 градусів.

У широку форму застеліть пергаментний папір та вкрийте її рівномірним шаром тіста, зробіть високі бортики. Ставте тісто випікатися без начинки перші 10–12 хвилин. Потім дістаньте та дайте йому охолонути. Розподіліть по поверхні сирну начинку та випікайте ще 10 хвилин. Знову дайте трохи охолонути.

Водночас, підготуйте до випікання сливи. Повиймайте з них кісточки, наріжте сливи тонкими шматочками. У каструлі розтопіть решту масла та мед, спеції. Вимішайте з цим розчином сливи та готуйте їх 2–3 хвилини. Потім викладіть сливи з медом на сирну начинку, покрийте шаром мигдальних пластівців і випікайте пиріг ще 10 хвилин. Подавати до столу краще ще теплим.
Джерело статті: Всвіті

На головну сторінку

«    Вересень 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Новини