Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
17 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

17 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

17-11-2019
У неділю, 17 листопада, в Україні і в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день студента. Також в цей день проходить Всесвітній день пам’яті жертв дорожньо-транспортних пригод та Міжнародний день недоношених дітей. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день?

Щорічно 17 листопада в Україні і світі своє професійне свято відзначають студенти. Це свято було засновано в 1946 році на Всесвітньому конгресі студентів у пам’ять молодих чеських патріотів, які загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни. В Україні до 1999 року День студента відзначали 25 січня. Але тепер українські студенти відмовилися від цієї дати і приєдналися до студентів всього світу.

У 2019 на 17 листопада (третю неділю місяця) випадає Всесвітній день пам’яті жертв дорожньо-транспортних пригод. Його в 2005 році заснувала Генасамлея ООН. Ця міжнародна подія спрямована на привернення уваги громадськості до сумного факту: у всьому світі в результаті дорожньо-транспортних пригод щодня гине понад три тисячі людей і близько 100 тисяч отримують серйозні травми.

Також 17 листопада в світі відзначається Міжнародний день недоношених дітей. Він був заснований в 2009 році за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми. Кожен десятий народжений немовля на планеті є недоношеним. Ця проблема вважається однією недооцінених в суспільстві. Тому медики намагаються привернути увагу до неї і нагадати про необхідність вирішення нагальних задач, з якими стикаються лікарі і сім’ї з недоношеними дітьми.

Церковне і народне свято 17 листопада


17 листопада церква вшановує пам’ять священномучеників Ерьому і Нікандра, які були учнями святого Тита, який, в свою чергу, був учнем апостола Павла. Ці святі багатьох язичників направили на шлях істинний і змусили повірити в Господа. За свою християнську діяльність їх піддавали тортурам і нелюдським мукам, а в результаті прокололи голови і серця святих цвяхами та, кинули їх у яму, засипавши землею.

У народному календарі 17 листопада називають Єрьомін день. Його вважають нещасливим. Тому існують повір’я, що на Єрьому не варто без потреби виходити з дому, який потрібно захищати від проникнення нечистої сили. У день Єрьоми наші предки намагалися прибрати свої помешкання, підготувати речі і дрова до зими. Вважалося, хто завершить заготівлю дров на Єрьому, у того всю зиму в будинку буде тепло.

Що не можна робити 17 листопада

У Єрьомін день категорично заборонено давати гроші в борг — є ризик віддати своє щастя і фінансове благополуччя. Також 17 листопада краще не запрошувати гостей і не залишати свій будинок зайвий раз. На Єрьому не можна залишати відкритими вікна, щоб нечисть не залетіла в будинок. Крім того, не варто укладати важливі угоди 17 листопада — вони можуть провалитися.

Прикмети 17 листопада

На Єрьому іній на деревах і траві — до заморозків.
Комара побачити в Єрьомин день — до теплої зими.
Дати в борг на Єрьому — рік прожити в бідності.
Яка погода буде 17 листопада — такою вона залишиться до кінця місяця.
Не можна нічого виносити з дому на Єрьому — щастя втратиш.

На головну сторінку

«    Листопад 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Новини