Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
ЦЕ ТРЕБА ЗНАТИ КОЖНІЙ ГОСПОДИНІ: ЯКА НАГОТОВЛЕНА ЇЖА ПРОТРИМАЄТЬСЯ В ХОЛОДИЛЬНИКУ ТИЖДЕНЬ

ЦЕ ТРЕБА ЗНАТИ КОЖНІЙ ГОСПОДИНІ: ЯКА НАГОТОВЛЕНА ЇЖА ПРОТРИМАЄТЬСЯ В ХОЛОДИЛЬНИКУ ТИЖДЕНЬ

28-01-2020
Не в кожної господині є можливість (тим більше бажання) готувати щодня. Розбираємося, як правильно зберегти страви і продукти наготовлені наперед.

ГОТОВІ ПРОДУКТИ

СУП АБО БОРЩ

У чому зберігати: залишайте прямо в каструлі – найкраще суп зберігається в емальованому посуді. Якщо його залишилося зовсім мало, а каструля великувата, перелийте суп в контейнер, що щільно закривається. Ідеально – скляний, як для мікрохвильовки.

Суп на курячому бульйоні псується швидше всього: він виживе в холодильнику всього дві доби, не більше. Чим масніше бульйон, тем довше він може зберігатися, але максимум – 72 години. Рибний суп тримайте в холодильнику не більше двох діб, а грибний простоїть без втрат усього добу. А от чемпіон зі схоронності – борщ. Він і тиждень протягне в холодильнику без проблем.

ГОТОВЕ М’ЯСО

У чому зберігати: в емальованій мисці або каструльці із кришкою.

Смажену або варену курку (індичку, качку, будь-якого іншого птаха) не тримайте в холодильнику більше двох днів. Потім вона неминуче зіпсується.

Свинина або яловичина проживуть у холодильнику довше – 4-5 днів, якщо будуть стояти на самій холодній полиці, зазвичай це верхня.

ГАРНІР

У чому зберігати: відварені крупи й макарони краще зберігати в контейнері, щільно закритому кришкою, інакше вони висохнуть і перетворяться в сміття.

Каші, зварені на воді, і макарони можна тримати в холодильнику до трьох днів. Але якщо до них додані соуси, сир, молоко, то строк зберігання гарнірів моментально скорочується до 24 годин. Плов – виключення. Його можна зберігати до двох діб.

Важливо: ставити що перші, що другі блюда в холодильник потрібно охолодженими. Якщо намагатися поставити на полицю щось гаряче, існує ризик угробити холодильник і зіпсувати страву.

НАРІЗАНІ ОВОЧІ І ФРУКТИ

У чому зберігати: вакуумні пластикові контейнери або харчові пакети.

Можна зберігати в холодильнику 2-3 доби, але слід пам’ятати: чим довше зберігаються нарізані фрукти й городина, тим менше в них залишається вітамінів. До того ж шкідливі мікроорганізми набагато швидше поширюються саме в здрібнених продуктах.

А от салат, заправлений сметаною або олією, простоїть максимум добу. Сік, який виділяють підсолені й заправлені овочі, псується набагато швидше, чим вони самі. Тому заготовку для салату краще тримати окремо від заправлення.

ЯЙЦЯ

У чому зберігати: найкраще залишити яйця в тому ж контейнері, у якому купили. Нема сенсу перекладати їх на дверцята холодильника, якщо прагнете зберегти яйця як можна довше: там вони швидше зіпсуються.

Зберігати курячі яйця поза холодильником можна до 25 днів. Отут треба орієнтуватися на дату, проставлену на шкаралупі. У холодильнику – до 90 днів, але якщо яйця встигнули постояти в магазині зо два тижні, то строк зберігання зрізуйте вдвічі.

Не варто мити яйця перед тим, як прибрати в холодильник. Так вони зіпсуються ще швидше: вода змиває захисну оболонку на шкаралупі, і строк зберігання яєць зменшується у два рази.

Варені в круту яйця на столі спокійно пролежать три дні, у холодильнику – до 20 днів.

КУДИ ПОДІТИ ЗАЛИШКИ

Якщо від приготування першої або другої страви щось залишилося, не обов’язково заморожувати продукти. Якийсь час вони пролежать на полиці холодильника, а там, дивишся, кулінарне натхнення з’явиться.

ФАРШ

У чому зберігати: вакуумні пластикові контейнери або будь-яка ємність, затягнута харчовий плівкою.

Взагалі строк зберігання свіжоприготовленого фаршу – усього 12 годин, адже в ньому досить швидко розмножуються бактерії. І провести цей час він повинен у холодильнику при температурі від 0 до 6 градусів. Якщо зберігати фарш плануєте довго, покладіть його в морозилку – там він може пролежати до 28 днів.

СИРЕ М’ЯСО

У чому зберігати: у пакеті або контейнері. Потрібно, щоб м’ясо не протікало, але при цьому не було щільно закупорене, інакше воно задихнеться й придбає неприємний запах.

Червоне м’ясо – свинину, яловичину – можна тримати в холодильнику до п’яти днів. Але це за умови, що ви купили його в перший же день після виробництва.

Курка протримається свіжою 2-4 дня, якщо потрапить у холодильник ідеально свіжою. До слова, у магазинах нерідко продають птаха «другої свіжості», так що будьте обережні.

ТІСТО

У чому зберігати: у харчовому пакеті, постарайтеся максимально випустити з нього повітря й зав’язати.

Прісне й листкове тісто можна зберігати в холодильнику 3-4 дні, якщо довше, то його вже треба буде покласти в морозильну камеру. Тільки потім, коли ви його дістанете, обов’язково потримаєте в теплі хоча б півгодини – так з ним буде легше працювати.

Бісквітне тісто не можна зберігати навіть у холодильнику, його треба використовувати відразу.

Дріжджове тісто можна 2 дні зберігати в холодильнику, на нижній полиці. Якщо більше, то покладіть в пакет і помістіть в морозилку. І дайте зігрітися, коли виймете. Коли побачите, що тісто почало підніматися, пускайте його в діло.

ЩО ТРЕБА З’ЇДАТИ ДУЖЕ ШВИДКО

ЗБИТІ ВЕРШКИ

У чому зберігати: у посуді, у якому вони були приготовлені, щільно накритому харчовою плівкою.

Строк зберігання вершків не більш трьох годин. Тому намагайтеся готовити їх безпосередньо перед подачею на стіл і в строго необхідних обсягах.

СВІЖОВИЧАВЛЕНИЙ СІК

У чому зберігати: у скляному, порцеляновому або фаянсовому посуді. У жодному разі не в металі або пластмасі.

Сік-Фреш тим і гарний, що він свіжий, і тому його краще пити відразу, поки вітаміни й інші корисні інгредієнти не розгубили своїх корисних властивостей.

Якщо з якихось причин свіжовичавлений сік не вийшло випити відразу, до нього треба додати 3-4 краплі лимонного соку – це на кілька годин продовжить життя продукту.

КОКТЕЙЛІ

У чому зберігати: вакуумні пластикові контейнери або пластикові харчові контейнери.

Молочні коктейлі швидко прокисають, особливо при кімнатній температурі. Тому їх можна поставити в холодильник, але не більше чим на 5-6 годин.

Фруктові й овочеві коктейлі можуть почати псуватися вже хвилин через 10 після приготування, адже при обробці овочів і фруктів у коктейль неминуче попадають шкідливі бактерії. Так що краще випивати такий коктейль відразу. Але якщо доводиться зберігати, то в холодильнику й не більше 5 годин.

На головну сторінку

«    Січень 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Новини