Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Дверні ручки, телефон і клавіатура: що і як дезінфікувати під час карантину

Дверні ручки, телефон і клавіатура: що і як дезінфікувати під час карантину

28-03-2020
Коронавірусом можна заразитись не лише при прямому контакті людини з людиною, але й через предмети та поверхні, на які потрапив вірус: телефон, дверні ручки, одяг. Доведено, що вірус легко гине при обробці антисептиком. Як навчитись правильно дезінфікувати поверхні, щоб знизити ризик інфікування: розібрались із лікаркою.

Вбити вірус може антисептик з етиловим спиртом, тому його можна використовувати у всіх випадках. Також ми змиваємо вірус зі шкіри, коли миємо руки зі звичайним милом щонайменше 20 секунд. Для прибирання поверхонь ефективні хлоровмісні засоби.

Як мити підлогу та протирати поверхні
Вологе прибирання має бути щоденне. Насамперед обробляємо поверхні, з якими найчастіше контактує людина. Це столи, стільці, дверні ручки, ручки шухляд, комп'ютерна клавіатура, кнопки на пульті та ручки кранів. Ці поверхні можна обробляти звичайним мильним розчином. Обробку рекомендують робити в рукавичках, змінювати їх після кожного прибирання, якщо вони одноразові, якщо багаторазові, то обробляти у цьому мильному розчині та висушувати.

Якщо є підозра, що якихось предметів торкалися люди, які могли бути заражені COVID-19 – треба використовувати антисептик з вмістом етилового спирту не менше як 60% та ізопропанолом не менше ніж 70%. Після обробки ганчірки та рукавички варто викинути.

Підлогу рекомендують витирати хлоровмісними засобами для побутової дезінфекції. Для розчину потрібно: 5 столових ложок хлорки на літр води. Цим розчином протираємо підлогу. Після прибирання варто відчинити вікна і провітрити приміщення. Ганчірки після такої обробки треба випрати у пральній машинці за температури понад 50 градусів. І рукавички так само: обробити й висушити.

Як обробляти поверхні у туалеті та ванній кімнаті
Протирати поверхні можна звичайним мильним розчином або засобами із вмістом хлорки. Рекомендують використовувати паперові рушники для витирання унітазів і поверхонь у ванних кімнатах. Ці паперові рушники треба зім’яти й викинути у пакети, які зав’язуються на зав’язки. Ганчірки та одноразові рушники відстоюються 72 години, бо вони можуть бути заражені. Після цього їх можна викидати у загальне сміття.

Що дезінфікувати після вулиці
Після приходу додому, якщо людина використовує маску або рукавички, спершу варто зняти рукавички. Їх треба знімати таким шляхом, щоб не було контакту зі шкірою. Спочатку знімають одну, а потім другу: підсовують мізинець усередину і знімають навиворіт. Рукавички викидають щоразу після використання.

Далі знімають маску. Тут треба постаратись не контактувати руками зі шкірою обличчя. Маска береться за дужки і знімається. Після цього знімаєте верхній одяг. Дуже важливо не струшувати верхній одяг у приміщенні, бо пил з частинками коронавірусу розпилюватиметься по приміщенню. Верхній одяг краще тримати у чохлах і вішати окремо від одягу, який носите вдома. Можна використовувати відпарювачі, бо вірус гине при високих температурах.

Телефон треба протерти антисептиком. Як і ручки сумок. У магазин краще ходити із сумками-авоськами з тканини для того, щоб їх можна було випрати у пральній машинці після використання. Продукти у магазинах краще брати в упаковках і протирати їх мильним розчином або антисептиками. Овочі та фрукти перед вживанням мити у мильному розчині й гарно промивати у проточній воді.

Взуття після повернення додому ставити в одному місці, щоб було менше контакту з іншими предметами. Після того, як зняли взуття, варто вимити руки, вмити обличчя, вдягнути нові рукавички, взяти антисептик з вмістом спирту і протерти взуття. У тому місці, де стояло взуття, краще зробити вологе прибирання.

Чи шкодять антисептики шкірі рук
Спирт висушує шкіру та знімає так звану мантію – це сукупність ліпідів, які захищають нашу шкіру від впливу зовнішніх чинників. Зараз у людей розвивається багато контактних дерматитів не тільки від використання етилового спирту, а й від миття рук і використання антисептиків. Готові антисептики зазвичай містять гліцерин, який відновлює цей ліпідний бар'єр. Люди, які мають схильність до дерматитів, після миття рук мають наносити зволожувальні креми.

Як дезінфікувати приміщення, якщо вдома людина з коронавірусом
Хвора людина ізолюється в окремій кімнаті. Вона має харчуватися так само в окремій кімнаті, зберігати соціальну дистанцію, не має підходити до людей, з якими проживає, ближче ніж на два метри. У цієї людини має бути окремий посуд, після кожного використання ванни та туалету треба проводити дезінфекцію: усе протерти за тими рекомендаціями, що й під час звичайної дезінфекції. Одяг та білизну хворої людини бажано не прати разом з одягом здорових. Температура прання має бути не менше як 50-60 градусів.

На головну сторінку

«    Березень 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Новини