Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Підвищення тарифів на проїзд у Житомирі: хто "підклав свиню" Сергію Сухомлину?

Підвищення тарифів на проїзд у Житомирі: хто "підклав свиню" Сергію Сухомлину?

04-06-2020
У Житомирі зовсім недовго «гуляла» новина про підвищення цін на проїзд у міському пасажирському транспорті із 1 серпня 2020-го року. Насправді люди швидко заспокоїлися від того, що очікуваного подорожчання не відбулося із 1 червня, як про те раніше говорили. А що буде 1 серпня, житомирян сьогодні не дуже обходить, бо то буде ще нескоро. Люди навчилися і звикли жити одним днем, а що буде завтра, то, як кажуть – побачимо.

Однак вже сьогодні зрозуміло, що підвищення вартості проїзду на транспорті у Житомирі із 1 серпня 2020-го року буде дуже суттєвим і боляче вдарить по всіх без винятку категоріях населення. Але чи були підстави для того, щоб так швидко, і головне – вже вдруге у нинішньому році, підвищувати вартість проїзду? Якщо з’ясувати стан справ у міському комунальному електротранспорті, то тут все очевидно. Упродовж усього періоду запровадженого в Україні карантину трамваї та тролейбуси працювали у щоденно звичному режимі, але були катастрофічно збитковими. Рахунок таких збитків обчислювався багатьма мільйонами, бо водії та кондуктори працювали щоденно, за електроенергію ніхто розрахунків не відміняв, а пасажиропотік зменшився у десятки разів. Збитки, яких зазнало Житомирське ТТУ, змушений (як завжди) компенсувати підприємству міський бюджет, який також суттєво обмілів. Тому зрозуміла логіка підвищення вартості проїзду у житомирському комунальному транспорті, який, до речі, у грошовому вимірі підвищився не так суттєво, як проїзд у «маршрутках».

А тепер про підвищення вартості проїзду у маршрутних таксі. Звісно, приватні перевізники у період коронавірусних «канікул» також просіли за мірками отримання раніше звичних доходів. Знову ж таки, ніхто із пересічного люду навіть не уявляє тих астрономічних сум готівкового «налу», який щоденно раніше «крутився» у касах приватних автоперевізників. Ні для кого не секрет, що «маршрутки» у Житомирі вже давно «причавили» міський комунальний транспорт і безроздільно верховодять у міському пасажирсько-транспортному потоці. При цьому, ніхто достеменно не знає, скільки насправді пасажирів перевозять у Житомирі «маршрутки» і які реальні суми коштів потрапляють у каси та сейфи приватних перевізників. Єдине, що є очевидним - масштаби виручки вимірюються багатьма десятками мільйонів гривень щомісяця. Певний час у Житомирі лунали розмови про чіткий моніторинг ( обчислення кількості перевезених пасажирів) щоденного пасажиропотоку у приватних «маршрутках». Але все це так і залишилося у вигляді недосяжного результату. Натомість реформатори, які «підсадили» місто на валідатори , а також - на «електронний квиток», вважали, що безготівковий варіант оплати проїзду у поєднанні із обов’язковим «обілечуванням» пасажирів через валідатори вирішить більшість питань щодо справжніх масштабів перевезених пасажирів. Тоді, коли повна картина щодо масштабів перевезень людей стане відомою, буде зрозумілою і реальна вартість проїзду у так званих «маршрутних таксі».

Все це зрозуміло, але ні до вивчення пасажиропотоку, ні до стовідсоткового «обілечування» пасажирів через валідатори справа у Житомирі так і не дійшла. Зате про підвищення вартості проїзду приватні перевізники не забували нагадувати міській владі ледь не щомісяця. Сьогодні, коли вартість проїзду у «маршрутці», що курсує по Житомиру, сягає 7 гривень, рівень так званої рентабельності є дуже пристойним, хоча у кожного приватного перевізника такі показники суттєво відрізняються. Але при цьому важливо інше – жодної потреби у підвищенні вартості проїзду у приватному транспорті не існувало і сьогодні не існує. Але рішення міськвиконкому від 28 травня 2020-го року змусить більшість пасажирів «маршруток» платити вже не 7 гривень, а 8. Чому? По – перше, так звані «картки житомирянина» вже сьогодні нагадують таку собі химеру, яка приносить більше клопотів, аніж зручностей.

По-друге, послугами «маршрутних таксі» щодня користуються (і змушені будуть користуватися й надалі) тисячі (!) пасажирів, які щоденно прибувають до Житомира із передмістя, а також – у справах із райцентрів та сіл області. Усім зрозуміло, що ні «Картки житомирянина», ні інших «карток» у них, як правило, не буває. Тоді, будь ласка – заплати 8 гривень. Бо приватний перевізник, бачте, недоотримав раніше заплановані прибутки, а тепер (із 1 серпня) має наздоганяти втрачене. Насправді такі експерименти із підвищенням вартості проїзду принесуть користь лише приватним перевізникам. Ніхто не знає насправді, на скільки мільйонів гривень зросте виручка у «маршрутках», коли домінуючим стане проїзд «за 8 гривень». Але вона таки що зросте. Наскільки задоволеними від такого зростання будуть житомиряни і особливо – гості міста? Можна не сумніватися – подумки, а потім і вголос, вони проклинатимуть міську владу Житомира, а найбільше мера Житомира Сергія Сухомлина. Це – якраз напередодні виборів. С.І.Сухомлин вже сьогодні отримав, а з 1 серпня 2020-го року отримає у вигляді реакції житомирян дуже цікавий подарунок. У народі такі сюрпризи зазвичай називають «свинею». Те, що підвищення тарифів на проїзд у житомирському транспорті стане «свинею» для мера – ніхто навіть не сумнівається. Адже у період зростання перед виборчої активності хтось із суперників, які спробують здолати Сергія Сухомлина на виборах, точно подасть до суду щодо незаконності та порушення процедури підвищення вартості тарифів. Те, що такі порушення були, усі знають. Адже підвищення тарифів, згідно рішення міськвиконкому від 28 травня, відбулося без ОБОВЯЗКОВИХ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ, під час яких треба було обгрунтувати і економічно довести потребу у підвищенні тарифів. Навіть йолопу зрозуміло, що в умовах падіння вартості палива (бензину і особливо – природного газу) жодних підстав підвищувати вартість проїзду навіть НА КОПІЙКУ у Житомирі НЕ БУЛО. Але приватний перевізник звик жирувати. Звик ловити рибу у каламутній воді вже давно розпочатих реформ, суті і результатів яких ніхто не може побачити. Зате гроші на постійне здорожчання проїзду пасажир мусить готувати дуже справно. Але ж скільки ж можна?

Підвищення тарифів на проїзд у Житомирі: хто "підклав свиню" Сергію Сухомлину?


На головну сторінку

«    Червень 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Новини