Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Заготівля меліси на зиму для чаю, щоб всі властивості збереглися в повному обсязі

Заготівля меліси на зиму для чаю, щоб всі властивості збереглися в повному обсязі

02-07-2020
Заготівля меліси на зиму для чаю

Серед любителів заварювати замість чайних листів різні трави визнаним фаворитом вважається меліса. Її цінують за ніжний аромат і здатність моментально заспокоювати нерви. Але для того щоб всі властивості збереглися в повному обсязі, важливо знати, як сушити мелісу. Інакше можна отримати купу непотрібного сіна з відповідним запахом.

З чого почати

Перший дуже важливий пункт заготівлі меліси на зиму — це її правильний збір. Якщо провести цей процес спочатку невірно, то вже всі подальші дії будуть невдалими, тому якщо хочеться пити смачний і корисний чай з мелісою взимку, слід уважно вивчити правила її збирання.

Заготівля лимонної м'яти (саме так ще називається меліса) триває з травня по серпень. На чай зазвичай йдуть ніжні листочки. Збирати їх слід якомога раніше, поки рослина не пішла в ріст. Потім вже доведеться зрізати й сушити разом зі стеблами. Їх теж можна заварювати, просто вони будуть займати вже більше місця. Зрізати таку мелісу правильно гострим ножем або серпом, але у жодному разі не обривати руками. Стебла у неї досить міцні, але при цьому м'які. І при обриванні вручну, рослина помнеться, частина цінних соків піде, та й просто виглядати воно буде вже не естетично.

Сам збір сировини фахівці радять проводити в той період, коли ранкова роса вже висохла, але сонце ще не стало надто спекотним. Зазвичай — це 10-11 годин ранку.

Ще один важливий момент - меліса збирається в сухий період, коли немає дощів. Також рекомендується проводити заготовки майбутнього чаю на зростаючому місяці. Вважається, що в цей період всі лікарські рослини містять в собі максимальну кількість корисних речовин.

По суті, збирати мелісу можна протягом усього літа. Спочатку — ніжні листочки, щоб засушити їх окремо на чай. Потім — повністю всю рослину для приготування цілющих настоїв. Росте вона дуже швидко, і, якщо не висмикувати кущ з коренем, вже через деякий час на місці зрізаних пагонів з'являться нові.

Другий етап

Тепер, коли сировина зібрана правильно, можна приступати до засушування. Для цього існують два основних способи:

в духовці або мікрохвильовій печі
природним шляхом.
Перший варіант дозволяє засушити мелісу на зиму дуже швидко і не потрібно виділяти багато місця під траву. Нарізану заготівлю потрібно розкласти на деко і відправити в розігріту до 40 градусів духовку, дверцята залишаються відчиненими. Через дві години можна виймати мелісу і досушувати на відкритому повітрі. В мікрохвильовці трава, попередньо накрита бавовняною тканиною, сушиться близько двох хвилин.

Вважається, що при засушуванні в печах велика частина корисних речовин втрачається. Але для економії часу і простору можна вдатися і до такого способу заготовки майбутнього чаю.

Другий варіант, відповідно, потребує звільнити достатньо місця для того, щоб розкласти мелісу. Крім цього, необхідно постійно стежити за сировиною, щоб вона не почала пріти й покриватися цвіллю. Якщо подібне станеться, доведеться викидати всю партію повністю.

Спочатку потрібно вибрати відповідне місце. Воно повинно бути теплим, сухим, з достатнім доступом свіжого повітря і без проникнення прямого сонця. І, звичайно, таким, щоб всю сировину було розкладено просторо, а не в декілька шарів. Спочатку потрібно розстелити чисту тканину або папір — газети не підійдуть, оскільки в типографській фарбі міститься багато шкідливих і небезпечних речовин, які можуть потрапити в мелісу.

Тепер на основу розкладається заготівля і залишається на просушку. Періодично її треба перевертати й оглядати: чи не з'явилися чорні плями або цвіль. Сохне вона дуже швидко — максимум тиждень. Якщо при натисканні ламаються стебла, а листя починають кришитися, значить, меліса готова, її можна збирати й відправляти на зберігання.

Є ще один варіант заготівлі трави — сушка в пучках. Для цього потрібно зібрати не більше 10 стебел, не дуже туго перев'язати мотузкою і підвісити пучком вниз. Умови такі ж, як і у випадку просушування на горизонтальній поверхні — тепло, сухість і відсутність сонця.

Як зберігати

Після того як меліса зібрана і засушена на зиму, важливо дотримати необхідні умови зберігання. Інакше, всі зусилля підуть нанівець — вона може втратити свої цілющі властивості й дивовижний аромат.

Для зберігання меліси краще за все використовувати скляні банки з щільними кришками. Від пластику краще відмовитися, в таких ємностях трава швидко «задихається», і видає неприємний запах. Можна зберігати її також в тканинних мішечках, але тоді поряд не повинні знаходитися продукти з сильним ароматом. Крім того, важливо дотримати й інших умов:

прохолоди;
низької вологості;
відсутності прямих сонячних променів.

При дотриманні всіх необхідних умов, сушена меліса здатна зберегти свій аромат і властивості протягом двох років.

На головну сторінку

«    Липень 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Новини