Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі почали продавати черемшу
У Житомирі почали продавати черемшу

На Житньому ринку у Житомирі...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

  • Помер Геннадій Москаль
    Помер Геннадій Москаль

    Він займав багато державних посад,...

  • У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки
    У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки

    Відкрили там також чудову фан-зону...

Новини
25 жовтня 2020-го року: що це було?

25 жовтня 2020-го року: що це було?

28-10-2020
Вибори до місцевих рад усіх рівнів, призначені на 25 жовтня 2020-го року, виявилися найважчими і найскладнішими за всю історію виборчих змагань у часи незалежності України. Жодна із кампаній, яка відбувалася в Україні із 1991-го року, не мала стільки вад, зауважень та порушень, які сталися напередодні дня голосування, потім безпосередньо 25 жовтня 2020-го року, а також – у період встановлення результатів виборів.

25 жовтня 2020-го року: що це було?


Насамперед - про переддень виборів. Ухвала нового Виборчого Кодексу і тут же внесення змін до нього відбувалися напередодні безпосереднього старту виборчого процесу. Всілякі доповнення, коментарі, пояснення з боку ЦВК (Центральної виборчої комісії) змінювали правила проведення виборів ще за два тижні до дня голосування. Такого в історії незалежної України ще не було. Знову ж таки, правила та вимоги щодо проведення виборів 25 жовтня 2020-го року були принципово новими для багатьох членів територіальних і для більшості членів дільничих виборчих комісій. Але чим пояснити цілковиту неготовність до проведення виборів у багатьох містах України (Житомир, на жаль, потрапив до цього переліку у числі найперших міст) сказати важко.

Менше з тим, вибори позаду. Висновки можна вже робити, хоча відповіді на багато питань ще попереду. Найперший висновок – нова модель виборів за «відкритими» партійними списками на рівні місцевих рад в Україні поки що виявилася непосильною для більшості виборців і партій. Той, хто прийшов на вибори, мав купу запитань, які у більшості своїй так і залишилися без відповіді.

Найлегше було визначитись із вибором голови громади, де зазвичай було по 3-5 претендентів. Прізвища їх були відомими, а рецепт перемоги для голів громад виявився простим: вигравав той, хто заздалегідь заручився підтримкою певної кількості виборців. Яким чином це можна було зробити? У нагоді став давно відомий спосіб, який політичні експерти та всілякі технологи називають «сітка». Це заздалегідь відомі люди, з якими проводиться певна «робота», яких просять і переконують за допомогою подарунків чи коштів. «Сітка» формується заздалегідь до виборів, «вербують» у її ряди, як правило, перевірених виборців, які точно йдуть на вибори і голосують так, як «треба». «Сітка» спроможна допомогти досягати певного результату у тому випадку, коли низька явка виборців. У випадку, коли на вибори приходить лише третина виборців, «сітка» забезпечує майже стовідсотковий переможний результат для її організаторів. Так, власне, й сталося 25 жовтня 2020-го року. У багатьох громадах, де на виборчі дільниці прийшло лише 28 – 32 виборці із кожної сотні виборців, варто було забезпечити серед учасників голосування 8-10 «своїх людей», щоб отримати переможний результат. За такою нехитрою формулою виграли вибори практично усі колишні голови ОТГ навколо обласного центру. Це Т. Ільницька (Тетерівка), Ю Матвійчук (Станишівка), С.Сокальський (Глибочиця) А.Мельниченко (Оліївка), С.Крутій (Новогуйвинське). І Лише М.Яромов (колишній Садківський сільський голова) виграв «по чистому» і за очевидної переваги абсолютної більшості голосів виборців у Березівській ОТГ.

Чимало несподіванок принесли вибори у деяких містах Житомирщини. У Житомирі несподіванкою виявилася перемога Сергія Сухомлина у першому турі. Офіційних результатів перемоги С.І.Сухомлина ще не оприлюднювалося, але неофіційні джерела інформують про те, що Сухомлин все ж таки пескочив 50%-й бар’єр виборчої підтримки.

У Коростені також очікувалась перевага діючого міського голови В.В.Москаленка і ніщо здавалося не зможе похитнути авторитет найстаршого і найдосвідченішого мера у Житомирській області. Насправді Володимир Москаленка зміг випередити свого основного конкурента від «Слуги народу» Віталія Науменка лише на тисячу голосів.

У Новограді-Волинському на посаду міського голови повернувся після десятирічної перерви Микола Боровець.

У Бердичеві Василь Мазур передасть печатку мера Сергію Орлюку - колишньому депутату Житомирської облради від «Батьківщини».

У Чуднові кабінет міського голови відтепер належатиме Віталію Войтку – представникові партії «Наш край», людині, наближеній до колишнього депутата Житомирської облради Ігора Ходака.

Щодо Житомирської обласної ради, то тут поки що зберігається найбільша невизначеність. Дивно, що за такої низької явки виборців Житомирщини (в середньому -37%),протоколи до обласної ТВК станом на 28 жовтня 2020-го року надійшли лише від 4-х територіальних виборчих комісій із 67-ми. Що це означає – однозначно відповісти важко. Але те, що виборчі комісії не вміють і не знають, як рахувати і як оформляти відповідну документацію - цей факт стає несподіванкою нинішніх виборів.

По- друге, не виключено, що остаточні цифри та показники тих чи інших партій сьогодні доопрацьовують, аби «підігнати» відповідну кількість депутатів від тієї чи іншої партії. Насправді обчислити так звану «виборчу квоту», яка є основним критерієм для визначення кількості депутатських місць, виявилося не під силу для багатьох членів ТВК. Хоча, хтозна, можливо все це робиться про людське око. Формально виборчі комісії термінів для встановлення результатів виборів 25 жовтня 2020-го року начебто не порушують. Ну, а чому зволікають із оприлюдненням офіційних результатів – варіантів для відповіді багато.

Остаточно про те, яка партія отримала найбільшу кількість депутатських місць у Житомирській обласні й раді (і яку саме кількість депутатів), можна буде говорити у п’ятницю чи у суботу (30 чи 31 жовтня), коли до обласної ТВК привезуть усі протоколи із усіх громад Житомирщини.

Поки що завіса невідомості висить і над виборами до 4-х районних рад (Бердичівської, Житомирської, Коростенської та Новоград-Волинської), де результати виборів ніким не оприлюднювались, а екзит-поли (попередні опитування) з цього приводу не проводились. Загалом станом на середину першого післявиборчого тижня запитань очевидно більше, ніж відповідей.

Єдине, що можна сказати – Україна й досі користується старою і архаїчною системою виборів, зволікаючи із заснуванням електронно-цифрової форми голосування. У більшості країн Європи така система вже випробувана і демонструє чудові результати. Достатньо лише зауважити, що підсумки виборів у таких країнах відомі вже за дві-три години після закриття виборчих дільниць. Схоже, що нам поки що про «таке» доводиться лише мріяти.


Сидір Ковпак.

Джерело статті: Житомир-Онлайн

На головну сторінку

«    Жовтень 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Новини