Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
Дослідник історії Радомишля

Дослідник історії Радомишля

17-01-2021
Жителям міста Радомишля надзвичайно повезло, що завдяки таланту, не байдужості Олександра Пирогова, вони мають створену цікаво і доступно написані історичні дослідження рідного краю.

Така історія вивищує, виділяє місто Радомишль серед інших, які мають таку ж історію, але досі в маленьких містах ніхто не спромігся осмислити і описати в окремих дослідженнях. Олександр Пирогов із когорти тих завзятих неординарних людей, котрі здатні піклуватись не тільки про власний добробут, а й усією душею вболіває за престиж рідного міста.

Дослідник історії Радомишля


Дослідник радомишльської старовини Олександр Пирогов.

Олександр Тимофійович Пирогов народився 23 липня 1955 року. Батьки: Тимофій Петрович Пирогов – офіцер Радянської Армії, воював на двох війнах; мати – Надія Михайлівна Капранчук, працювала касиром у «Міжколгспдорбуді» та на місцевому хлібозаводі. Старша сестра Людмила проживає в м. Києві. У 1972 році закінчив Радомишльську російськомовну середню школу №6, навчався в радіотехнічному училищі міста Житомира, по закінченню якого працював в телеательє. З 1978 року працював вісім років на місцевому телевізійному ретрансляторі. Шістнадцять років працював у районному вузлі зв’язку. Двічі одружений, має доньок Ірину та Марію, сина Володимира, онуків Богдана та Євгенія, Нікіту і онуку Христинку. З часом захопився мистецтвом фотографії та фотографія не стала ділом життя. З початку 90-х років почав займатися пошуковою роботою і дослідженням історії рідного краю. Людина, яка не байдужа до історичного минулого, такого різного, такого цікавого. Як виявилося, і є його призначенням на цьому світі. У часи розбудови Української держави ми знову ставимо перед собою відоме і давнє питання: «Хто ми нині? Чиїх батьків, чиїх дідів?» Михайло Грушевський стверджував: «Державність немислима без відродження краєзнавства». Олександр Пирогов не тільки активізує цю, на жаль призабуту думку, а й подає яскравий приклад такого краєзнавства.

За час кропіткої роботи вдалося знайти 22 зразки дореволюційних листівок, півтори тисячі фото видів Радомишля, з дореволюційних часів до наших днів. А також у його архіві знаходяться гроші міста Радомисля чотирьох номіналів; значки та медалі, що пов’язані з Радомишлем; зразки пивних етикеток Радомишльського пивзаводу, починаючи від дореволюційних і до наших днів. Вдалося зібрати сотні документів, пов’язаних з історією рідного краю. В історії Радомишльщини О. Т. Пирогов здійснив ґрунтовні пошуки, відображені в цій книзі. Володіє непомильною інтуїцією, довіряє лише фактам, а не авторитетам. Феноменальна пам'ять О. Т. Пирогова, його повага та любов до людей та історії, його пошукова робота залишає для радомишлян добрі літописні згадки про наш Поліський край. Завдяки своєму великому досвіду, умінню працювати з архівними матеріалами, розумінню суспільно-політичних процесів, у яких вигранювалась наша українська доля. Олександр Пирогов стає вістовим історії, зв'язківцем між поколінням радомишлян, сьогоднішніми тай - прийдешніми також. Бо не повинна перериватися естафета людської пам'яті. Олександру Пирогову дано, навіть велено: іди, шукай і знаходь! Вік як невтомна бджола досліджує, пише, щедро ділиться з нами своїми знахідками.

Історичні дослідження і оповідання Олександра Пирогова, друкуються в місцевій газеті «Зоря Полісся», в республіканських газетах «Незборима нація», «Слово просвіти», «Культура і історія», обласних газетах «Ехо» та «Житомирщина», в міжрайонній газеті міста Малина «Соборна площа» і в десятках інших. З його працями можна ознайомитися також на сайтах «Радомишль -- наш дім» та «Радомишль com.» Але найбільшою нагородою, безперечно стане вдячна пам'ять нащадків за його невтомну працю, щедрий дар любові до рідної землі. Подібні публікації не з’являються зненацька. Появі книги перебували роки напруженої праці в бібліотеках і архівах, фіксувалися розповіді людей. Зібраний колосальний матеріал (історичний, фактологічний тощо), осмисллено і надруковано лише частину. Але й те, що зроблено, викликає глибоку пошану до автора, характеризує його книгу, як цінне видання, до якого звертатимуться не тільки за наснагою, але й за першоджерельними відомостями. Незаперечна цінність книжки в її документальності і в її документально-джерельній основі. Твори О. Пирогова цікаво не тільки читати, а необхідно і вивчати. Книгу можна вважати певною мірою альтернативним підручником історії, принаймні добрим посібником. Це перша книга О.Т. Пирогова. Зараз автор готує до друку книги: «Історії Радомишля», «Історія і духовні обереги Радомишля», «Радомишльщина: роки яких не забути ніколи». Книга рекомендована для читачів будь-якого віку, кого цікавлять минувшина, література, географія і сьогодення міста.


На головну сторінку

«    Січень 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини