Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Комерційні розбірки в СБУ: про що вам не розповіли силовики

Комерційні розбірки в СБУ: про що вам не розповіли силовики

23-01-2021
Слід привітати президента країни та все вище керівництво: вперше в новітній історії один заступник глави СБУ замовив убивство свого колеги генерала... бандитам, а потім благополучно виїхав до Росії за своїм рідним російським паспортом. І хай там СБУ не вигадує, не було ніяких наручників. Була і залишається повна деградація Служби безпеки країни.

Про це Обозреватель.
А тепер по порядку. Мішенню мав стати такий собі Андрій Наумов, начальник департаменту внутрішньої безпеки Служби. Це дуже цікавий персонаж, у "контору" він прийшов із Генеральної прокуратури, де відповідав за господарську частину, але у "конторі" зробив карколомну кар'єру – за півтора року вирісши від завгоспа, подейкують, до бригадного генерала.

За деякими даними, Іван Геннадійович Баканов дуже довіряє Наумову, але цінує не стільки рівень внутрішньої безпеки (яка там безпека, якщо у першого заступника глави СБУ був російський паспорт), скільки виконання деяких неформальних послуг: зокрема, працівники відділу "К" СБУ скаржаться, що їх відсунули від фінансових потоків, і всі "кормові" питання перекочували під "внутрішню безпеку". Крім того, "бригадний" Наумов вирішує ключові кадрові питання, і саме він нібито зачистив людей усіх "попередників" та конкурентів із силового бізнесу.

Тут ми можемо розуміти мотиви замовника: полковник "Альфи", експерший заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний якраз курував напрямок "К", і виявився жертвою "недобросовісної конкуренції" з боку генерала-вебешника: спершу Нескоромного позбавили потоків, потім посади, а далі – зачистили його людей. Фактично, два посадовці, призначені указом Зеленського, просто влаштували бандитські розбірки за право "заробляти" на СБУшному функціоналі.

Чим вам не сюжет для чергового сезону "Слуги народу"?

Тепер трішки про те, звідки взявся цей Нескоромний. У 2014-му він з'явився на радарах як охоронець першого заступника глави Служби Юрія Артюхова, теж "кашника". Пізніше доріжки їхні розійшлися, і Нескоромний намалювався в обоймі іншого "конторського" заступника Віктора Трепака. Штурмував ГПУ у справі "діамантових прокурорів", за що отримав шану багатьох антикорупціонерів.

Люди з оточення Наумова стверджують, що прокурорські задокументували, як Нескоромний зливав матеріали справ своїм друзям адвокатам, серед яких був... Андрій Богдан. Відповідно, згідно з даними наших джерел, після перемоги на виборах Володимира Зеленського, уже глава офісу президента Богдан заводив Нескоромного на посаду... всупереч волі Баканова і Наумова.

Відсторонений від потоків Нескоромний, за нашими даними, попросив свого колишнього ординарця Юрія Расюка замовити конкурента. А Расюк – за традицією – звернувся до бандитів. Це давня практика силовиків замовляти мокруху у своїх кримінальних партнерів. Востаннє подібна гіпотеза з'явилась у справі Шеремета, де також лунала версія про те, що СБУвці замовили бандитам убивство відомого журналіста. Бандити "залюбки" прибирають на замовлення журналістів, бізнесменів та чиновників дрібного пошиву.

Але коли прийшов наряд на цілого генерала СБУ, то "бійці невидимого фронту" одразу постукалися в контору і доповіли про замовлення. Внаслідок було задокументовано дії і Расюка, і Нескоромного й ухвалено рішення брати їх. Але СБУ нагадує сьогодні дуже гниле сито, через яке витікає практично уся інформація. Зокрема, якійсь доброзичливці повідомили нашому герою про те, що йому час повертатися на другу батьківщину – Росію.

Очевидці стверджують, що у Нескоромного, його дружини та дітей давно є російські паспорти. Ба більше, він постійно уникав обов'язку їздити в АТО, відмовлявся супроводжувати справи Майдану.

Ці конкурентні розбірки "конторської" еліти дають підстави для декількох висновків.

По-перше, треба говорити про відсутність влади в країні. Якщо одним пострілом можна змінити бенефіціара за 100 чи 200 млн доларів на рік, які Служба колядує, користуючись правом захисту безпеки країни, і водночас вище керівництво країни мовчки це ковтає, – то тут слід говорити про розвал системи управління. Схоже, сьогодні "контора", як і частина інших відомств, працюють за принципом франшизи, отримуючи в особисте управління певну частину державної влади і, логічно припустити, сплачуючи роялті за це.

Але чи здатна така Служба виконувати прописані у Конституції завдання – запитання риторичне. Як ці люди можуть протидіяти російській загрозі, тримаючи у кишені російські паспорти і розглядаючи РФ як місце притулку на випадок непередбачуваної ситуації? Подейкують, що навіть найвище керівництво СБУ інколи літає в Підмосков'я до тещі на млинці.

У цій ситуації Володимир Олександрович може записати чергове селфі, а може бодай вдати видимість занепокоєння ситуацією та звільнити Баканова з обіманої посади. Хіба президенту треба побачити роздроблений кулею генеральський череп, аби зрозуміти, що ключова спецслужба країни перетворилася на напівмафіозну структуру з декількома кланами, які давно вже винесли свої розбірки на вулицю. Тому тільки відставка і початок реформи...

По-друге, СБУ потребує змін. Насамперед, від контори треба забрати напрямок "К", так звану економіку. Якщо Служба займається державною безпекою, то нічого "кошмарити" бізнес і кришувати контрабанду. Коли Захід наполягав на створенні ДБР, то передбачалося, що вся "економіка", боротьба з корупцією в цій сфері буде зібрана саме під дахом Бюро, зокрема – "економіки" позбавлять і МВС, що цілком логічно.

Якщо реакції очільника країни не буде ніякої, то продовжиться розпад влади. Не хотілося б описувати в похмурих тонах процес її подальшої деградації, але може так трапитися, що оті озлоблені силовики будуть розбиратися не проміж себе, а займуться вищою владою країни. Воно нам потрібно?

Комерційні розбірки в СБУ: про що вам не розповіли силовики

На головну сторінку

«    Січень 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини