Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Картопляні хитрощі з Овруча

Картопляні хитрощі з Овруча

22-09-2021
Учасники гастрофестивалю «Поліська пані Картопелька» діляться рецептами

Картопляні хитрощі з Овруча

Через свою невибагливість у вирощуванні картопля дає на Поліссі гарний урожай і її часто називають другим хлібом – тут на картопляних стравах добре розуміються. Знають, як якісно виростити й приготувати, щоб не звичайна їжа виходила, а справжні наїдки на кожен день.

Картопляні хитрощі з Овруча


Популярність цього овочу надихнула на проведення двох гастрономічних фестивалів, що вже стали традиційними – фестивалю дерунів у Коростені та «Поліська пані Картопелька» у сусідньому Овручі. Днями на честь 1075-річчя Овруча там влаштували справжнє свято для гурманів зі стравами, головним інгредієнтом яких стала картопля. Кількість рецептів з цього овочу, які побутують в овруцькому краї, порахувати складно, але ми побували на картопляному святі й деякі секрети якісного поїдання звичайнісінької, здавалось би, картоплі занотували.

ПАРАД ГОРОДНИКІВ І «КАРТОПЛЯНІ СМАКОЛИКИ»

Фестиваль «Поліська пані Картопелька» влаштовують в Овручі після того, як господарі зібрали картоплю і мають більше вільного часу. Жителі Полісся розповідають, що культура цього року загалом потішила урожаєм. Вирощувати її нелегка справа, зате на столі щодня можуть бути різноманітні страви.

Картопляні хитрощі з Овруча


Фестивальний настрій не зіпсував навіть дощ, який весь день не стихав у Овручі. Гастрофестиваль стартував із відкриття паркової скульптури «Поліська пані Картопелька». Картоплина, що прикрасила центральний парк, була «одягнена» в хустку, намисто, фартух і намисто – такий собі прототип жінки, пояснює автор інсталяції, вчитель Овруцької художньої школи Юрій Кравчук. Усміхнена скульптура ніби хоч і зараз готова куховарити.

У центрі міста влаштували справжній картопляний карнавал, учасники якого пройшлися з різноманітним реманентом, необхідним для сільгоспробіт. Хтось їхав трактором (господарі, які мають великі плантації картоплі, обробляють їх механізовано), дехто ніс у руках заступ, без якого не посадиш і не викопаєш ані бульби. Досвідчені городники стверджують, що помірна робота з цим інструментом ще й заміняє тренування у спортзалі – дає навантаження на всі м’язи. Карнавал завершили народним танком «Картопля».

Картопляні хитрощі з Овруча


Тим часом гостей «Поліської пані Картопельки» магнітом притягувала найцікавіша локація фестивалю, де господині з різних старостинських округів Овруцької громади представляли свої страви.

По один бік вишикувалися намети з картопляними наїдками, а навпроти – смажили шашлики, готували каву, солодку вату. Щоправда, картопля виявилася поза конкуренцією, адже вигляд страв і аромат збирали черги поціновувачів поліської кухні. Дехто дегустував смакоти прямісінько під дощем, незважаючи на негоду, а хтось ховався під парасолькою. Ще б пак: картопляні смаколики продавали за дуже демократичними цінами, яких у ресторанах не знайти. Деякі господині частували відвідувачів безкоштовно, рекомендуючи, з чим краще вживати їжу, залюбки ділилися рецептами. Усі страви привезли на фестиваль уже готовими. Тож казани з голубцями та картоплею були добре замотані в рушники й покривала, аби страви зберігалися гаряченькими довше і смакували краще.

Картопляні хитрощі з Овруча


Оскільки місто святкувало ювілей, то на фестивалі зібралися гості з багатьох областей, були навіть представники Посольства Словаччини в Україні. Всі сповна відчули атмосферу гостинного древлянського краю.

«Традиційні для Овруччини страви з картоплі – це картопляна бабка (в нас її називають макар), картопляна ковбаса, деруни, які на Овруччині подають зі шкварками, цибулею, грибами, а ще є ліниві деруни (до тертої картоплі додають яйце та сир, усе перемішують та випікають на сковороді), – розповідає представниця Овруцької міської ради Оксана Левківська. – Кілька років тому ми навіть видали «Книгу рецептів пані Картопельки», де зібрали страви з усіх куточків Овруччини, і плануємо видати ще одну».

Картопляні хитрощі з Овруча

Оксана Левківська
Тут твердо вирішили всіляко популяризувати культуру споживання страв із картоплі. «Хочемо зберегти й поширити традиції, які нам дісталися у спадок, щоб вони не відійшли у небуття», – пояснює Левківська. Для цього – і фестиваль, і книги рецептів, і навіть гастроконкурс «Картопляні смаколики», що проводиться у двох номінаціях – «Оригінальна картопляна страва» та «Давня страва з картоплі».

ГОЛУБЦІ, ПУНДИКИ І ШТУРХАНЦІ

Щоправда, господині привезли на фестиваль не тільки традиційні поліські страви, а й приготовані за сучасними рецептами делікатеси. Годували гостей фестивалю дерунами й варениками, пирогами та пампушками з картоплі. Нас навчили, як робляться та з чим їдяться найоригінальніші з картопляних страв.

Картопляні хитрощі з Овруча


Автентичний овруцький макар завжди готували у печі в глиняному посуді. Сучасні господині можуть зробити це в емальованій ємності у духовці. Для страви потрібно потерти картоплю, додаючи до неї підсмажені цибулю з м’ясом і салом. Запікають макар до рум’яної кірочки.

Ще одна старовинна страва називається картопляна сироватка. Картоплю треба зварити у воді, потовкти, посолити, а далі додавати кисле молоко або сироватку, розмішати все бажаної густоти і довести до кипіння. Готову їжу поливають сметаною і, за давньою традицією, споживають із квашеними огірками.

Картопляні хитрощі з Овруча


Гості фестивалю мали нагоду спробувати й картоплю в молоці, яку теж готували в давнину. Картоплю нарізають кільцями і складають на дно каструлі, зверху – цибулю, далі м’ясо, знову картоплю – і все до половини заливають молоком та тушкують. Як варіант – можна замість м’яса взяти тушонку, кажуть.

Картопляні хитрощі з Овруча


Господиня Галина Чубар пропонує традиційний поліський рецепт голубців із картоплею. Для них труть на дрібній тертці картоплю, перемішуючи із засмажкою з цибулі, сала та м’яса. Таку начинку кладуть у пропарені листки капусти та тушкують.

Картопляні хитрощі з Овруча


А ось кулінарка Оксана Гриневич поділилася рецептом панських голубців. «У нас є легенда, що місцевий пан їздив за кордон і побачив, як там готують голубці: тушку голуба начиняли кашею і загортали у листок капусти. Він приїхав додому, розповів про страву своїй кухарці, а вона запропонувала замість голуба використовувати свинину», – розповідає вона. Тож відтоді на пропарений листок капусти викладають відбиту свинину, а всередину – терту сиру картоплю з дрібно порізаними сушеними грибами і тушкують як звичайні голубці. «Вони називаються «По-панськи», бо для звичайних людей на той час така страва була недоступна», – пояснює кулінарка.

Картопляні хитрощі з Овруча


Серед сучасних страв варті уваги пундики з картоплі. Для них треба відварену картоплю перекрутити м’ясорубкою, додати борошно, перемішане з пресованими дріжджами, яйця – і на півтори години залишити тісто в холодильнику. Для начинки варену печінку теж перекручують і тушкують з цибулею. У піст пундики начиняють грибами або тушкованою капустою.

До святкового та буденного столу смакуватимуть картопляні човники. Із відвареної в мундирах картоплі вибирають серединку, начиняючи грибами чи беконом, посипають твердим сиром і ставлять на 15 хвилин у мікрохвильову піч.

Картопляні хитрощі з Овруча


А ще радимо якось приготувати на обід картопляні штурханці. Голова Овруцької громади Іван Коруд особисто провів на фестивалі майстер-клас із приготування штурханців за родинним рецептом. Отже, для страви потрібно зварити в мундирах 3 кг картоплі, почистити її та перекрутити на м’ясорубці, додати 100-150 мл молока, 2 яйця, 2 чайні ложки солі та 400 г крохмалю. Для начинки треба пів кілограма домашнього сиру, яєчний жовток, зелень окропу і за бажанням часник. Тісто розкачують, кладуть начинку і варять штурханці у підсоленій воді, а потім занурюють у холодну. Подають готову страву з маслом або шкварками.

Картопляні хитрощі з Овруча

Іван Коруд готує картопляні штурханці
МАЛЕНЬКІ КАРТОПЛЯНІ ХИТРОЩІ

Овруцькі господині також дають прості поради, які зроблять усі картопляні страви справжніми кулінарними шедеврами.

Картоплю не можна зберігати у холодильнику, а краще – у темному прохолодному місці.

Аби натерта на деруни картопля не потемніла, до неї треба додати трішки теплого молока. Так само тепле молоко ідеально підходить для приготування картопляного пюре.

Картопляні хитрощі з Овруча


Картоплю варто варити в емальованому посуді, а якщо ще й у мундирах, то вона не втратить вітамінів. Коли вона дуже розварюється, ситуацію врятують 2-3 скибочки солоного огірка, кинуті в каструлю.

Для оригінальності смаку – під час варіння картоплі можна додати зубчик часнику. Свіжий картопляний відвар підійде для приготування підлив та соусів.

Бульби картоплі, що варяться в шкірці, добре очистяться, якщо після приготування облити їх холодною водою.

Автор статті: Ірина Чириця

Джерело статті: Укрінформ

На головну сторінку

«    Вересень 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Новини