Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
«Після війни ми розповімо більше. А зараз – ми просто робимо!»

«Після війни ми розповімо більше. А зараз – ми просто робимо!»

18-03-2022
Щодня, а фактично – щогодини, новини міського життя Житомира поповнюються новими звістками, фактами, повідомленнями та оголошеннями.

Найчастіше люди чують сигнал «Повітряна тривога», але за майже три тижні до сирени житомиряни вже звикли. Друга за популярністю тема військового часу – гуманітарна допомога, її роздача та можливість отримати ліки, продукти та речі. Із цього приводу у Житомирі вже «гуляє» багато всіляких варіантів оголошень, запрошень та попереджень. Міська рада , яка організувала розподіл гуманітарної допомоги у чотирьох районах Житомира, досить швидко і дещо несподівано призупинила сам процес розподілу та роздачі гуманітарних вантажів. Виявилося, на оголошення про «гуманітарку» відреагувало занадто багато людей. Сам факт нічого особливого наче й не означає, однак… У реальному житті вийшло так, що бажання отримати «гуманітарку» виявили навіть ті, хто має гарні статки і з голоду, як то кажуть, не вмре. Тому й виникли черги по тисячу людей, які розтягнулися подекуди на 100 метрів. Міська влада поки що оголосила тимчасову перерву, аби навести лад і порядок у цьому непростому, але конче потрібному процесі.

Але, на щастя, із допомогою для людей у Житомирі перебоїв немає. Насамперед тому, що не лише міська влада взялася за організацію підтримки малоімущих, хворих, інвалідів та одиноких громадян. У Житомирі не меншої популярності за два тижні своєї діяльності здобув «Український фонд реабілітації інвалідів», розташований на вулиці Київській, 74. Голова Фонду Виноградов Сергій Георгійович, каже що фонд заснований з 1993 року і практично не припиняв свою діяльність.

«З перших днів війни Фонд включився на повну в роботу, працюємо цілодобово. Дякуючи дружній команді ми долаємо перешкоди», - поінформував Сергій Виноградов - голова фонду. З 25.02.2022 відкрито Територіальну оборону і відкрито гуманітарний пункт.

«Два рази в день по Київській 74 проводиться гаряче харчування малозабезпечених людей, а також декілька разів на тиждень видаються пайки пенсіонерам, інвалідам, багатодітним сім’ям», - зазначив Сергій Виноградов.

Із перших чисел березня 2022 року «фонд реабілітації інвалідів» перетворився у центр допомоги для житомирян. Виявляється, у Житомирі є непрацездатні, одинокі, хворі люди, які ніде не стоять на обліку, які раніше «перебивались» випадковими заробітками, щось комусь підсобляли, допомагали і за рахунок цього жили. Сьогодні вся ця «система» по суті зникла, або ж суттєво «просіла».

Попри те, що із міста виїхала значна частина населення (кажуть про 100 тисяч житомирян), багато людей не змогли виїхати через банальну хворобу, відсутність родичів, психологічну втому і т.п. Але жити якось потрібно. За словами житомирського журналіста Сергія Фореста, люди від самого початку російської агресії в Україну, потребували допомоги. Але тоді, коли агресія загострилася і потік біженців на захід став масовим, потреба у самоорганізації і взаємодопомозі зросла вмить і блискавично. «До нас, до моїх сусідів, друзів, хто залишився у Житомирі, почали звертатися жителі будинків, сусіди яких виїхали із міста. Пропозиції торкалися патрулювання мікрорайону і захист покинутих квартир», - - зауважив Сергій Форест.

Слід зазначити, що у Житомирі і Національна поліція, і загони територіальної оборони разом із активними громадянами дуже швидко налагодили дієву систему патрулювання вулиць, мікрорайонів міста. Про мародерів Житомир, на щастя. ще не чув. Були, щоправда поодинокі випадки, але правоохоронці спрацювали добре.

«Проте, окрім патрулювання. виявилася інша проблема – як допомогти одиноким, літнім, хворим. малоімущим людям, яких міська влада просто не може сьогодні охопити у повному обсязі своєю увагою, - продовжує Сергій Форест. - І якраз на базі «Українського фонду інвалідів» дуже швидко виник центр допомоги містянам. Сюди привозять речі, які можна взяти безоплатно. Сюди привозять продукти, які потрапляють до Житомира у якості гуманітарної допомоги. Сюди привозять продукти та напівфабрикати звичайні житомиряни, а також житомирські підприємці.

Група волонтерів Фонду Реабілітації Інвалідів фактично щодня відвідує до двадцяти житомирян, які не можуть самостійно прийти навіть за продовольчою допомогою. Причому, валонтери із Київської, 74 реагують на прохання не тільки жителів прилеглих мікрорайонів, але й везуть їжу чи продукти на вулицю Довженка, або у мікрорайон «панчішки».

Волонтери Фонду говорять, що у процесі організації допомоги одиноким чи літнім людям, виявляється дуже багато несподіваних фактів та подій. Як завжди, приємно вразили житомирські підприємці.

Власниця кафе «АВЕНЮ» Лариса ледь не щодня виділяє кілька десятків «ланчів» для тих, хто не тільки не має за що купити продукти, але не може приготувати бодай найпростішу страву. До сорока «обідів» практично щодня готують для центру у «Фонді інвалідів» і підприємці та волонтери із кафе, розташованому у мясному павільйоні Житнього ринку. Журналіст каже, що від Київської, 74 до Житнього ринку дуже близько і зручно діставатися, а тому продовольча допомога від «Кафе» дуже вчасна і вже популярна серед одиноких та немічних людей.

«Жодних непорозумінь чи проблем, які стояли б на перешкоді нашої роботи, поки що немає», - продовжує Сергій Форест. За його словами, трапляються , щоправда репліки чи висловлювання, що , мовляв, «вас ніхто не уповноважував». Але на таке ніхто не зважає. «Після війни ми розповімо і додатково аргументуємо тим, хто чогось не зовсім зрозумів, що ми робимо і для чого. А зараз – ми просто робимо», - завершує нашу розмову наш колега і волонтер.


«Після війни ми розповімо більше. А зараз – ми просто робимо!»
«Після війни ми розповімо більше. А зараз – ми просто робимо!»
«Після війни ми розповімо більше. А зараз – ми просто робимо!»
«Після війни ми розповімо більше. А зараз – ми просто робимо!»

На головну сторінку

«    Березень 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Новини