Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі почали продавати черемшу
У Житомирі почали продавати черемшу

На Житньому ринку у Житомирі...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

  • Помер Геннадій Москаль
    Помер Геннадій Москаль

    Він займав багато державних посад,...

  • У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки
    У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки

    Відкрили там також чудову фан-зону...

Новини
Продовження руйнації доступної медицини в Житомирі

Продовження руйнації доступної медицини в Житомирі

04-10-2022
Обласні чиновники вирішили закрити (реорганізувати) єдиний спеціалізований заклад в області – КНП «Обласний медичний центр спортивної медицини». Це непродумане і досить зухвале рішення обурило не лише спортивну громадськість, але й багатьох простих жителів обласного центру, які протягом останніх десятиліть отримували доступну кваліфіковану медичну допомогу та реабілітаційні послуги в одному з найкращих медичних закладів.

Продовження руйнації доступної медицини в Житомирі


Не погодився із таким рішенням й трудовий колектив медичного центру, подавши відповідну заяву до суду.

Нещодавно відбулися об`єднані збори трудового колективу та профспілкової організації медичного центру, де працівники висловили рішучий протест щодо рішення влади реорганізувати, а по суті, знищити єдиний спеціалізований медичний заклад і вирішили захищати свої трудові права у судовому порядку, і мають підтримку багатьох громадських організацій та групи депутатів.

Про ситуацію в деталях описав присутнім на зборах працівникам директор КНП «Обласний медичний центр спортивної медицини» Олександр ЧОРНОМОРЕЦЬ – зараз ми знаходимося у вирі судових процесів і призупинення рішення сесії Житомирської обласної ради в деяких напрямках, в першу чергу, призупинена сама процедура, так би мовити, подальшого нашого реформування, яка порушує регламент, окремі положення законодавства про працю, про профспілки і деякі інші. Отож, задля відновлення справедливості і відстоювання наших законних прав ми маємо пройти судовий процес. А поки що КНП «Обласний медичний центр спортивної медицини» як і раніше працює у штатному режимі і надає весь необхідний спектр медичних послуг, як це передбачено статутом і укладеними угодами. Як відомо, наша установа є самодостатньою. Одних лише податків ми сплачуємо приблизно 2,6 млн. грн. на рік. А головне, що ми потрібні тисячам пацієнтів, серед яких спортсмени, люди з інвалідністю, переселенці, учасники нинішньої українсько-російської війни.

Продовження руйнації доступної медицини в Житомирі


Отже, наявних причин для ліквідації такого унікального медичного закладу не існує. А є певний бізнес-інтерес у деяких зацікавлених структур, щоб задешево викупити (відібрати) у громади Житомира комфортне місце та землю в самому центрі міста. Оце, мабуть, і є справжня причина нашого так званого реформування.

До речі, наш колектив, громадськість міста і жителів області раніше ніхто заздалегідь про це не попереджав й, зокрема, в «Програмі соціально-економічного розвитку», яка була затверджена у минулому році на сесії обласної ради, не було нашого медичного центру в переліку суб’єктів господарювання на реорганізацію або оптимізацію та ліквідацію. Все це виникло, як кажуть, раптово, без будь-якого обговорення або попередження. Не було ніяких ні зборів, ні громадських слухань. Нашим медикам, спеціалістам, працівникам центру ніхто нічого не пояснив. І якою буде їх подальша доля, ніхто толком не знає. Отож, ми звернулися до суду, щоб він підтвердив наше право працювати як самостійна, професійна, спеціалізована медична установа.

Тим паче, як можна під час війни закривати медичні заклади? Ми вже зараз передбачуємо, що до нас все більше будуть звертатися з приводу реабілітації учасники бойових дій, ветерани війни, ті, хто безпосередньо захищав і захищає територіальну цілісність України, – зазначив Олександр ЧОРНОМОРЕЦЬ.

Надто схвильовані таким непродуманним рішенням медичні працівники. Деякі з них десятками років лікували тут хворих.

– Ми надаємо спеціалізовані медичні послуги єдині в області – каже завідувачка відділенням спортивної медицини Олена КОВАЛЬЧУК. – і надаємо їх безкоштовно. Це дуже важливо, адже основна маса наших пацієнтів, це діти, молоді спортсмени. Окрім нашого медичного центру необхідну медичну послугу і допомогу їм ніде більше не зможуть надати.

Вони зараз дуже збентежені, адже через можливе перепрофілювання нашого закладу, навіть офіційно провести спортивні змагання не зможуть.
Цю важливу тезу підтвердив і медичний директор КНП «Обласний медичний центр спортивної медицини» Ігор БІБІКОВ:

– Хто буде обслуговувати і лікувати спортсменів області ніхто не каже, –хоча ми лікуємо й інші категорії хворих: військовослужбовців, тимчасово переміщених осіб, інвалідів та жителів області. Ми торік провели 13,5 тисяч поглиблених медичних оглядів пацієнтів і 30 тисячам надали професійні консультації.

Наш медичний центр надає деякі, взагалі, унікальні медичні послуги. Наприклад, амбулаторна реабілітація. Її в області більше ніде не існує. Але вона сьогодні потрібна хворим.

Але, нажаль, керівництво області це не хвилює, бо не всі вони, навіть знають, що таке амбулаторна реабілітація, або активна реабілітація. Зараз у нас, до речі, вже існує черга на реабілітацію, дуже багато хворих хочуть до нас прийти на лікування. І це в той час, коли питання розвитку реабілітації піднімається все частіше на вищому державному рівні.

Наші пацієнти в шоці від такого рішення обласної ради, тим більше, що з ними з цього приводу ніхто не радився і ніхто їх про це не попереджав. Дуже обурені спортсмени, бо з ними також проблему не обговорювали. Де тепер їм лікуватися, проходити реабілітацію? Хто буде в подальшому проводити супровід спортивних змагань? Запитання без відповіді. Через це спортивне життя в області може бути зупинене. Це непродумане і обурливе рішення влади, – резюмував Ігор БІБІКОВ.

Рішення сесії обласної ради про закриття КНП «Обласний медичний центр спортивної медицини» обурило насамперед простих громадян. Світлана Іванівна Шевчук 29 років очолювала Товариство інвалідів Корольовського району, має інвалідність І групи і 2 ордени Княгині Ольги. Її хвилюванню немає меж. – Як можна закрити цей надто потрібний для людей медичний центр, особливо значимий для людей з інвалідністю, – схвильовано каже Світлана Іванівна. – Я тут лікуюся вже тривалий час і більше нікуди не хочу їхати, бо тут мій і санаторій, і пансіонат. Не кожна людина з інвалідністю взмозі сьогодні поїхати полікуватися в санаторій, тим більше під час війни. Та й за які кошти? А тут все компактно, зручно, всі процедури в одному місці. І головне – безкоштовно! Сюди приходять і діти лікуватися, переселенці стають на облік і тисячі спортсменів. Бачила, що й військовослужбовці, наші захисники зверталися сюди за медичною допомогою. Це дуже популярний у населення лікувальний заклад, бо всі його знають і хочуть тут лікуватися. Тут дуже кваліфіковані лікарі, чемний, доброзичливий персонал.

Все лікування можна отримати на одному місці. Особисто я такого душевного ставлення до хворих як тут більше ніде не бачила.

Медичний центр, як відомо, очолює відома, наразі – Олександр ЧОРНОМОРЕЦЬ. Він переймається за хворих, за своїх працівників і вже багато зробив задля оновлення медичного центру. Тут нині 80 працюючих. Якщо заклад закриють, то ці люди, в більшості, опиняться на вулиці. А в них є діти, у багатьох – чоловіки зараз воюють на передовій. Де вони сьогодні знову знайдуть роботу. Отож, я вважаю, що це якийсь злочин проти людей.

Багато жителів Житомира кажуть, що це корупція під час війни, адже не виключено, що деяких можновладців надто цікавить приміщення і земельна ділянка в центрі міста.

І можливо заради цього затіяли весь цей «спектакль». А хто подумав про спортсменів, дітей, людей з інвалідністю? Ніхто.

Громадськість не допустить, щоб закрити медичний центр.

І я обіцяю, що прийду на наступну сесію обласної ради, сподіваюсь вона буде відкритою, до речі я хотіла прийти на минулу сесію, коли депутати приймали рішення про закриття медичного центру, але мене не пустили. Так ось, на наступну сесію я прийду особисто і подивлюсь в очі кожному депутату і скажу: «Де ваша совість? Вас цікавлять тільки гроші? А що сотні людей залишать без кваліфікованої медичної допомоги, вас не цікавить? – схвильовано завершує Світлана Іванівна і через хвилину додає: «Є ще й Бог на світі, пройде час і він всіх за такий проступок обов`язково покарає. Особливо тих депутатів, які брехали, що будуть слугувати своєму народу, а служать лише на свій карман».

Про свою незгоду заявили й спортсмени області. Вони звернулися з листом до групи депутатів Верховної Ради України від Житомирської області.

У свою чергу колектив КНП «Обласний медичний центр спортивної медицини» звернувся до Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, ЮНІСЕФ, до парламентів країн Європейського Союзу з проханням зупинити руйнацію нашого підприємства, медичного закладу, яке безпосередньо виконує запит суспільства по реабілітації, лікуванню, відновленню повноцінної життєдіяльності людини.

На головну сторінку

«    Жовтень 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Новини