Свіжі новини

ГоловнаУкраїнаПодружжя з Житомира тренує собак для військових ЗСУ. ФОТО. ВІДЕО

Подружжя з Житомира тренує собак для військових ЗСУ. ФОТО. ВІДЕО

Подружжя з Житомира Юлія Куренкова та Юрій Білоусов – кінологи. За останні п\’ять місяців повномасштабного вторгнення вони підготували та передали військовим ЗСУ вісім собак для пошуку вибухових пристроїв.

“З початку війни ми думали, як допомогти армії. Ми вміємо працювати з собаками. Вирішили допомагати таким чином. Знайшли знайомих за кордоном і передаємо Збройним силам“, – розповів кінолог Юрій Білоусов.

“Наразі є дуже велика потреба у підготовці собак для військових. Щодня Юлія Куренкова та Юрій Білоусов тренують цих собак. Тренують самі безкоштовно і безкоштовно передають”, – зауважила голова благодійного фонду “Справжні Українці” Ольга Грищук.

10 жовтня Юлія Куренкова та Юрій Білоусов передали військовим сьомого і восьмого собаку: пса на прізвисько Лі, якому один рік, та семимісячного Артуша.

“Лі – більш поступливий, а Артуш – це бойовий пес буде”,
– зауважила кінологиня Юлія Куренкова.

Подружжя з Житомира тренує собак для військових ЗСУ. ФОТО. ВІДЕО

“Ці собаки зі Словаччини. Нам їх безкоштовно привезли завдяки “Спілці Самаритян кінологів України”, яка допомагає по всьому світу. Ми їх тут дресирували, підготували і передаємо”, – каже кінолог Юрій Білоусов.

Собак Артуша та Лі кінологи передали до підрозділу Нацгвардії України.

“У нашому підрозділі вже є чотири собаки, які більш-менш підготовлені для виконання завдань
“, – зауважив кінолог-Нацгвардієць з позивним “Чіп”.

Подружжя з Житомира тренує собак для військових ЗСУ. ФОТО. ВІДЕО

Собак використовуватимуть переважно для пошукових робіт.

“Це пошук людини по запаховому сліду, пошук загублених людей, пошук злочинців, – каже кінолог-Нацгвардієць з позивним “Чіп”. – Але зараз більш потрібні собаки-детектори, так як багато замінованих територій у деокупованих місцевостях”.

“Ці дві собаки будуть здійснювати пошуки на звільнених від окупантів територіях, у населених пунктах, в лісових смугах, – каже кінолог-Нацгвардієць з позивним “Дейл”. – Їх також задіюватимуть на пошуки нездетонованих боєприпасів, вибухівок, мін”.

“Собаки-детектори мають вміти обшукувати транспорт і приміщення. Приміщення можуть бути різні. І собака має вміти працювати у різних умовах. Це можуть бути і завали. І ми у себе, як могли, зімітували подібні приміщення. Тут ми працюємо і готуємо собак для роботи у різних умовах“, – зазначив Юрій Білоусов.

Але не кожну собаку можна навчити за запахом знаходити вибухонебезпечний предмет.

“Собака має бути вмотивованим, – каже Юрій Білоусов. – Не кожен собака підходить для цієї справи. Пес повинен мати природні інстинкти. Якщо вони є, то тоді є сенс навчати такого собаку. Тобто, якщо хтось передасть нам просто собаку, то ми не зможемо його підготувати. Це має бути особливий собака і за породою – вівчарка Малінуа”.

Наразі у житомирських кінологів 20 собак, яких вони продовжують готувати для військових для подальшої роботи на передовій.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img