Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко
Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко

У Житомирі, Україні та й...

  • Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко
    Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко

    У Житомирі, Україні та й...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

  • Помер Геннадій Москаль
    Помер Геннадій Москаль

    Він займав багато державних посад,...

Новини
Ліси України площею мільйони гектарів виводять з-під контролю держави

Ліси України площею мільйони гектарів виводять з-під контролю держави

06-12-2022
Новина про дрова - це спроба піару нової невдалої "реформи".

З подачі Офісу президента, в Україні просто зараз відбувається так звана "реформа лісового господарства". Під час війни колишні лісгоспи об'єднано у державне підприємство "Ліси України". Згодом ДП буде трансформоване у акціонерне товариство та отримає незалежну наглядову раду. Тобто, вона перетвориться на аналог НАК "Нафтогаз".

У перекладі це означає, що ліси України площею мільйони гектарів виводять з-під контролю держави. Від початку, це робилося для того, аби легше було роздавати ліси в оренду кому треба. Зокрема, найбільшому обробнику лісу в Україні - Леоніду Юрушеву. Тому було вигідно створити вертикальну компанію, яка має все від "власних" лісів до власної переробки - таку компанію можна дорожче продати. Аналогічно, можна роздати ліси місцевим баронам, що оперують в різних регіонах України.

Це не те що корупція. Це пограбування. Але легалізоване, як усі найбільші пограбування в історії сучасної України.

Тож ДП "Ліси України" - це стартап, просто не айтішний, а ресурсний. Розуміючи це, легко втямити, чому обрано саме шлях реорганізації. Коли в тебе десятки лісгоспів, кожен з них окреме ДП - роздавати ліси вкрай важко. Але вихід знайдено - створити лісовий НАК, вивести його з-під контролю держави (перш за все, різних "погонів") - та потім розпоряджатися лісами України як власними.

Вже в середині грудня лісгоспи мають перетворитися на філіали єдиної компанії.

Але на практиці виникла зустрічних проблем.

По-перше, проблеми з електрикою, блокада портів та загальна рецесія призвели до того, що деревопереробні підприємства зупинилися. Навіть те, що належить Юрушеву. Попит на деревину впав, і ще діючі лісгоспи втратили джерела доходу. Це стратегічна проблема зараз: нічого не продається не лише на зовнішній, але і на внутрішній ринок. Замість того, аби стимулювати лісову та деревопереробну галузь, вирішили зробити "реформу".

По-друге, реорганізація призведе до анулювання міжнародних сертифікатів FSC, що роблять деревину легальною в очах європейців. Щоб зробити поличку з української плити, виробник має підтвердити, що деревина була отримана легально. Саме для цього існують FSC, їх зараз надають лісгоспи. Сертифікати були видані на окремі лісгоспи. Оскільки лісгоспи реорганізовано, то треба проходити сертифікацію заново. А це довгий процес, який розтягнеться на місяці.

По-третє, автоматично виникли проблеми з грошима. Можна сказати, що надовго. Вже є відчутні проблеми з експортом, а внутрішній ринок перебуває у коматозному стані. Далі буде більше. Оскільки лісгоспи не зможуть продавати деревину з сертифікатами FCS, вони не зможуть отримувати легальні доходи. Єдиний вихід для них, що залишився, - продавати... дрова. Ось вам і новина.

Є також інші питання. Наприклад, що робити з проектом Володимира Зеленського "мільярд дерев"? Саджати їх планували на півдні та сході України, де лісів недостатньо. Але тепер цим не буде кому займатися, бо у балансі єдиного ДП напевно будуть скорочувати витрати на "лісодефіцитні" регіони. Також є проблема збереження робочих місць для лісників, що пішли у ЗСУ.

Усі проблеми, звісно, можна вирішити. Вони є результатом самого процесу реорганізації. Тож стратегічно маємо єдине питання до цієї "реформи" - це надто високі ризики втратити ліси України.




Ліси України площею мільйони гектарів виводять з-під контролю держави

На головну сторінку

«    Грудень 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Новини