Свіжі новини
ГоловнаУкраїнаВплив спадковості та оточення на розвиток залежності від наркотиків та алкоголю

Вплив спадковості та оточення на розвиток залежності від наркотиків та алкоголю

Наркотична та алкогольна залежність – серйозна проблема, яка стосується мільйонів людей у всьому світі. Нарко- та алкозалежні люди часто почуваються безсилими перед вживанням психоактивних речовин, і це призводить до фізичних, психологічних і соціальних проблем. Залежність від наркотиків та алкоголю можна визначити як непереборне бажання вживати наркотичні препарати чи алкогольні напої, попри негативні наслідки: проблеми зі стосунками, роботою, школою, фінансами, пошкодження органів і підвищений ризик певних захворювань.

Фактори, що мають вплив на розвиток алкогольної та наркотичної залежності 

Часто важко визначити точну причину залежності, оскільки на неї впливає багато чинників. Але варто виділити спадковість і середовище, які відіграють важливу роль у розвитку згубних звичок:

  • Гени – дослідження показали, що генетика може впливати на ризик набуття залежності у людини.
  • Сімейна історія – зловживання психоактивними речовинами членами родини може бути передумовою розвитку нарко- та алкозалежності.
  • Біологічні фактори – такі чинники, як хімічний склад мозку, також можуть впливати на те, що алкоголізм чи наркоманія будуть швидко розвиватися.
  • Соціальне середовище – атмосфера, в якій живе людина, може сприяти спадковому алкоголізму та наркозалежності. Це тиск з боку однолітків, сімейна динаміка та доступ до речовин.
  • Стресові життєві події – психологічна або фізична травма, втрата близької людини можуть збільшити ризик розвитку залежності.
  • Розлади психічного здоров’я – такі стани, як депресія, тривога, також можуть збільшити ризик звикання до вживання шкідливих препаратів.

Важливо пам’ятати, що жоден окремий фактор не спричиняє залежність від наркотиків та алкоголю. Швидше це поєднання спадковості та середовища, що впливає на розвиток шкідливих звичок. Наприклад, людина із сімейним анамнезом зловживання психоактивними речовинами має більше шансів розвинути залежність, якщо живе в середовищі, де наркотики чи алкогольні напої легкодоступні та вживані однолітками. Подібним чином люди, що мають генетичну схильність до залежності, мають більшу ймовірність її розвитку, якщо зазнають значного стресу чи травм у своєму житті.

Важливо розуміти, як спадковість і оточення сприяють розвитку алкоголізму та наркоманії, щоб люди з групи ризику могли отримати допомогу на ранній стадії, доки їх стан не погіршився. Лікуванням та реабілітацією займається профільна клініка StatusDetox, куди можуть звернутися залежні та члени їхніх родин.

Ризик стати наркоманом чи алкоголіком

Основним фактором схильності до різних видів залежностей є ступінь сприйняття організмом психоактивних речовин. Цей чинник вважається вродженим. Підвищена толерантність (переносність) – передумова розвитку залежності. До розвитку залежності схильні люди:

  • що мають підвищену чутливість до психоактивних речовин;
  • батьки яких мали наркоманію чи алкоголізм;
  • з дисфункціональних сімей;
  • депресивні або вороже налаштовані до оточуючого середовища.

Як проявляється залежність, видно з таблиці:



Вплив спадковості та оточення на розвиток залежності від наркотиків та алкоголю

Бажаєте вилікуватися від алко- і наркозалежності – звертайтеся до професіоналів

Щоб отримати ефективне лікування залежності, важливо вчасно звернутися за допомогою до кваліфікованих спеціалістів, які зможуть запропонувати різні варіанти зцілення, адаптовані до ваших індивідуальних потреб:

  • сеанси психолога від залежності;
  • медикаментозна терапія;
  • 12-етапні програми, наприклад, Анонімні алкоголіки та Анонімні наркомани;
  • стаціонарне та амбулаторне лікування;
  • групи підтримки та ін.

Послуги такого напрямку на високопрофесійному рівні пропонує клініка лікування залежності StatusDetox. Досвідчені фахівці в своїй роботі використовують найсучасніші методики й розробки. Вартість кодування від алкоголізму та наркоманії тут досить доступна, а результат просто вражаючий.

Перебуваючи в кризовій ситуації і намагаючись вилікуватись від шкідливих звичок, необхідно мати особисту самомотивацію та підтримку близьких людей. Людина, як позбудеться залежності, зможе впевнено рухатися вперед у житті, не покладаючись на наркотики та алкоголь. Тому не втрачайте дорогоцінний час. Професійні консультації щодо того, як позбутися залежності, та підтримка родини допоможуть впоратися із соціальними чинниками оточуючого середовища, здатними сприяти розвитку згубної тяги в майбутньому. Якщо бажаєте змінити себе або членів своєї сім’ї на краще, звертайтеся до StatusDetox вже сьогодні!



Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img